Annonce
Struer

Det koster, når det går skidt

Et eksternt rådgivningsfirma gennemgår nu budgetterne på Jobcenter Struer. Arkivfoto: Morten Stricker
Andelen af borgere med behov for især permanente ydelser som fleksjob og førtidspension er voksende på landsplan - men endnu mere udtalt i Struer
Annonce

Struer: Da Struer Kommune fik vedtaget et budget for 2020, blev det i forbindelse med budgetforliget mellem samtlige partier i byrådet, besluttet, at budgetterne på Jobcenter Struer skulle ses efter i sømmene.

En beslutning, der blev truffet, da politikerne i byrådet måtte konstatere, at Struer Kommune har forholdsvis høje udgifter på arbejdsmarkedsområdet i forhold til nabokommunerne, og der er nu fundet et eksternt rådgivningsfirma, som er gået i gang med opgaven.

- Vi forventer at kunne fremlægge resultaterne for byrådet til februar, fortæller Lotte Junker Pedersen, direktør i Struer Kommune.

Målet er, at udgifterne til drift af Jobcenter Struer og udbetaling af både midlertidige og permanente ydelser på i alt cirka 290 milloner kroner skal reduceres med to millioner kroner i 2020, tre millioner kroner i 2021 og det endelige mål er så en besparelse på området på fem millioner kroner i 2023.

Vi forventer at kunne fremlægge resultaterne for byrådet til februar.

Lotte Junker Pedersen, direktør, Struer Kommune.

Annonce

Ekstraregning

Baggrunden er ifølge en midlertidig analyse af arbejdsmarkedsområdet i Struer Kommune en udvikling hen over det seneste års tid, hvor andelen af borgere med behov for en eller anden form for økonomisk støtte i forbindelse med enten sygdom eller arbejdsløshed er vokset.

Dette gør sig gældende på landsplan, og det samme sker i de øvrige kommuner i Nordvestjylland.

- Men tendensen i Struer er mere udtalt, lyder det i indledningen til den indledende analyse, som medlemmerne af social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget i Struer Kommune har fået for at kunne gøre status over udviklingen.

Den mest markante udvikling har været en vækst i antallet af borgere i Struer Kommune, som enten er bevilget fleksjob eller førtidspension, de såkaldte permanente offentlige ydelser, og desuden er der også flere på midlertidige ydelser, når man ser på en opgørelse over udviklingen fra juli 2018 til juli 2019.

- En stigning på 80 personer på offentlig forsørgelse i løbet af et år er markant for en kommune som Struer, og specielt når 70 af personerne er overgået til permanente forsørgelsesydelser, skriver forvaltningen:

- Økonomisk betyder en udvikling, hvor Struer Kommune adskiller sig negativt fra landstendensen, at der bliver en ekstraregning, som skal betales.

Antallet af borgere på midlertidige ydelser var således i juli 2019 oppe på 1148, og så var der bevilget fleksjob eller førtidspension til 1313.

Annonce

Afklaring

Det helt store spørgsmål bliver nu, om Struer Kommune vil satse på at få antallet af ydelser bragt på niveau med de øvrige kommuner i landsdelen, eller om det er driften af Jobcenter Struer, der skal optimeres for at finde de forventede besparelser i både 2020 og årene frem mod 2023.

- Det er dét, vi gerne vil have afklaret med den budgetanalyse, vi har bestilt, siger formanden for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget i Struer Kommune, John Christoffersen (S).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce