Annonce
Holstebro

Det kontantløse samfund: Banker på stribe dropper automaterne

De er på tilbagetog - de klassiske hæveautomater. Det samme er de fysiske penge i samfundet. Arkivfoto: Scanpix
De fysiske penge forsvinder fra samfundet. Det samme gør hæveautomaterne.

Nordvestjylland: 56 procent. Så meget er antallet af kontantbetalinger faldet med fra 2009 til 2019 i den analyse, som Danmarks Nationalbank udsendte sidste år. Kun 16 procent af betalingerne i de fysiske butikker blev i 2019 foretaget med kontanter.

Det gør, at bankerne dropper pengeautomaterne.

For ti år siden havde Jyske Bank seks pengeautomater i Holstebro, Struer og Lemvig kommuner. Men i dag er kun to tilbage.

- Alene det seneste år er antallet af transaktioner faldet med 40 procent. Det har jo selvfølgelig også noget med corona at gøre. Men også generelt, har vi gennem de seneste 3-4 år set en konstant nedgang i pengeautomaternes transaktioner, fortæller Lars Dam Kähler, senior forretningsudvikler i Jyske Bank.


Vi meldte ud til folk, at kunne vi undvære kontanterne, kunne man komme herind og hæve. Det er der mange, der har benyttet sig af sidenhen.

André Knudsen, brugsuddeler, Dagli'Brugsen i Vemb.


Han tilføjer, at det årligt koster banken 200.000 kroner at drive en hæveautomat. For bankens kunder er det gratis at hæve i automaterne - og det er kun når en kunde udefra bruger bankens automat, at der opkræves et gebyr på fem kroner per hævning.

Annonce

Brugsen overtog

I Vemb ærgrede man sig i slutningen af 2018 over, at byens sidste bankrest - en automat fra netop Jyske Bank - lukkede og slukkede, da en gruppe ældre borgere i byen fortsat brugte automaten, som blev lukket på grund af faldende transaktionsmængde. Siden sprang byens Dagli'Brugsen til - og tilbød at overtage byens behov for hævninger:

- Vi meldte ud til folk, at kunne vi undvære kontanterne, kunne man komme herind og hæve. Det er der mange, der har benyttet sig af sidenhen, forklarer brugsuddeler André Knudsen.

Før byens hæveautomat blev lukket havde brugsen som oftest 25-30.000 fysiske kroner i kassen, når dagen var omme. Men i dag er der blot 1500-2000 kroner tilbage i kassen.

- Der er jo den ulempe, at det koster et lille gebyr, når folk hæver. Men omvendt ligger vi jo så ikke inde med så mange kontanter, hvis der skulle ske et tyveri. Og så slipper jeg også for at tælle så mange penge op dagen efter - så jeg synes egentlig det er en win-win, siger André Knudsen.

Annonce

Kontanten

I Vestjysk Bank har man lukket en enkelt automat i Harboøre i 2017, da der ikke var omsætning nok i den.

Men ellers er der fortsat automater i forbindelse med bankens filialer i Holstebro, Struer og Lemvig. Det er bare ikke bankens egne.

For ligesom mange andre banker gør det i disse år, har Vestjysk Bank gået med i Kontanten - et banksamarbejde, der nu driver 225 hæveautomater over hele landet .

- Det vil sige, at kunderne ligeså vel kan gå over til de andre hæveautomater, der er en del af samarbejdet, som vores. Det koster det samme, siger Per Skaaning, konceptdirektør i Vestjysk Bank.

Dén beslutning kommer sig - naturligvis - af udviklingen:

- Det er ikke længere rentabelt for os som bank at drive automaterne selv, når brugen falder så meget. Så giver det bedre mening at gå sammen med andre banker i et større netværk, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Det betyder de nye indrejseregler for grænsehandlen: Efter disse datoer kan du handle i Tyskland

Holstebro

55-årig gemte stikvåben i bilen

Annonce