Annonce
Struer

Det her kan man godt, selvom man er en mand - det siger Verner selv

- Jeg spiser gerne havregryn i længere perioder for at få råd til garn, siger Verner Nørby. Foto: Morten Stricker
60-årige Verner Nørby bruger sin fritid på at sidde i sin lænestol, høre MSNBC og hækle. Det begyndte han på for to år siden, og han har allerede udviklet sit talent mere end de fleste når på den tid

Asp: Den blå garnsnor holdes perfekt om den let bøjede pegefinger. Ikke for hårdt, så masken bliver for stram og for lille, ikke for blødt, så mønstret bliver for stort eller knudret at se på. Hæklepinden holdes let med højre hånd og bevæges behændigt ind og ud mellem de mange snore og bittesmå huller, inden det hele ender i en færdig maske. Så videre til næste.

Verner Nørby har et koncentreret udtryk i ansigtet, mens han sidder der i sin lænestol og producerer med det blå garn. Nogle gange akkompagneret af den evige nyhedsstrøm fra MSNBC.

- Jeg kan godt lide amerikanske nyheder, særligt her op til præsidentvalget, forklarer Verner Nørby om det specielle valg.

Annonce

Nogle gange til lyden af ingenting.

- Det er sådan jeg slapper bedst af. Den er ren afslapning, proklamerer Verner Nørby.

Oppe i hjørnet af lejligheden hænger nogle potteplanter i hvide ampeller. Sådan af den lettere avancerede slags, med både hækling, knytteteknikker og et endda sten indarbejdet i det færdige resultat. Et godt bevis på, at Verner Nørby er god til at filtre sine fingre ind i garn og få et smukt, brugbart resultat ud af det. Hans allerførste hækleprojekt var nemlig ikke de klassiske grydelapper eller karklude, men førnævnte ampeller.

Og det er blot to år siden.

Tæpperne på gulvet er et par af Verner Nørbys andre kreationer. Foto: Morten Stricker

Gratis terapi

60-årige Verner Nørby er egentlig udlært indenfor metal, og det er også den branche han har arbejdet længst tid i.

- Du ved, jeg har arbejdet i mange år med kolde ting, drejebænk og sådan noget. Det er der ikke så meget menneskeligt eller varmt over på den måde, siger han.

Måske det var derfor han gik bragende ned med en svær depression.

- Jeg fik nok af vinkelslibere og metal. Jeg ville noget med mennesker, og noget, der gav mening for mig, fortæller Verner Nørby, der i en periode i forbindelse med depressionen også drak for meget. Til november i år er det ni år siden han drak sin sidste dråbe alkohol.

- Og hækling er for mig en form for gratis terapi.

Det var ellers et tilfælde at han fik netop hæklenål og tråd som sin hobby. Siden 2015 har Verner Nørby været på supplerende dagpenge, og det, som han selv kalder en "evighedspraktikant". Han gik fra den ene praktik i et firma til en anden, altid med beskeden om at de desværre ikke havde et job til ham i slutningen af forløbet. En af de praktikforløb var hos et gartneri, hvor Verner Nørby fik interesse for planter. Og de der planter skulle jo stå i noget.


Hækling er for mig en form for gratis terapi

Verner Nørby


- Så jeg fik idéen til at lave ampellerne der, siger han og peger op på de hvide potteplanteholdere, der hænger ned fra loftet.

Annonce

Processen

Evighedspraktikken blev til et fast job på ti timer om ugen hos købmanden i Asp. Her møder Verner Nørby op og fylder varer på hylderne. Det kræver så meget af ham, at han bagefter er træt i flere dage.

Og så er det, at han hækler. Lige nu er han i gang med en såkaldt mochila, en traditionel colombiansk hæklet taske i spraglende farver med rem og en speciel hækle-teknik. Remmen skal væves - og den klarer Verner Nørby også selv.

Han har endda bygget sin egen væv.

- Det kunne jeg ligeså godt. Det så ikke så svært ud, tænkte jeg, siger han ydmygt.

Mochila-tasken er nummer to i rækken. Før det har han lavet store mængder drømmefangere, tæpper i komplicerede og smukke mønstre, små figurer

Han nyder det. For Verner Nørby er det processen og udfordringen, der gør de mange stilesiddende timer i lænestolen med MSNBC i baggrunden spændende. Egentlig ikke så meget det færdige produkt, som ofte gives væk til venner og familie.

- Jeg synes det er så spændende, at man tager en garnnøgle, og så bliver den til noget andet, forklarer han.

Han havde aldrig holdt nål og tråd i hænderne før han besluttede sig for at hækle for første gang. Han er 100 procent autodidakt. Verner Nørby gjorde som alle mennesker i det 21. århundrede, der gerne vil lære noget nyt, gør.

- Jeg gik på YouTube. Der er en masse detaljerede videoer, der meget præcist viser hvad du skal gøre og så fulgte jeg dem, forklarer han.

Undervejs lærte han også sig selv at læse hækle-opskrifter - så han også kunne lave noget andet end det personerne i YouTube-videoerne lige havde lyst til at vise.

Sådan ser en mochila ud. Den tog Verner Nørby omkring 5-6 uger at hækle. Ifølge Verner Nørby hækles den i Colombia af erfarne hæklere på omkring 4-5 uger. Foto: Morten Stricker

Inspirationen finder han blandt andet i dedikerede hæklegrupper på Facebook, hvor han gætter på, at de mandlige medlemmer tæller omkring 1,5 procent ud af ca. 50.000 medlemmer.

Og der får han også feedback på sine kreationer - modsat tiden som metalarbejder.

- Det er rart at der er reaktioner på det man laver. At nogen siger "Nej, hvor er det lækkert", det bliver man da glad af at høre, siger Verner Nørby.

Han har ikke noget imod at være i den underrepræsenterede del af befolkningen, eller at hækling som regel ses som en kvindehobby.

- Jeg tror, at jeg er blevet kaldt en "tøs" en enkelt gang, for sjov. Det gør mig ikke noget. Jeg synes det er fedt at være med til at vise, at det her kan man godt, selvom man er en mand.

Annonce
Holstebro

Lagt på is: Det er slut med Heidis friske fisk

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Så meget dyrere bliver din regning fra Vestforsyning: 'Elpriserne er historisk høje'

Holstebro For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Holstebro

Søren Gade har selv prøvet at være gruppeformand, og han hare store forventninger til Danielsen

Sport For abonnenter

Striktøjet blev fundet frem, da Lærke Christensen måtte sidde ude med corona - Onsdag leverede hun pragtpræstation mod Esbjerg

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Sport For abonnenter

Kampen minut for minut: Holstebro Håndbold klarede ikke umulig opgave

Struer For abonnenter

Turistchef blev beskyldt for at modtage sorte penge og skjulte betalinger: Nu skal tre personer betale 75.000 kroner for injurier

Erhverv

Ups: Lokalt pizzeria truet med retssag for at bruge bloggers foto på hjemmeside - nu må han punge ud

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Holstebro

Hallen skulle have været fyldt med liv, men nu har Martin følt sig nødsaget til at udskyde premieren på byens nye festival: - Det er jo helt vildt irriterende

Leder For abonnenter

Mens fronterne mellem øst og vest er trukket hårdt op i Ukraine, er der måske tøvejr på vej i Venstre

Holstebro

De tjener penge på at spærre folk inde: - Man kan ikke sige, at det har været en særligt god forretning de sidste to år

Annonce