Annonce
Kultur

Det her æg må man gerne spise - men ikke de andre...

De unge damer her går begge i 6. klasse på Balletskolen og er også med i skolens kunstskole, der hedder Emilia. Pigerne er 12-årige Signe Øster Jacobsen (til venstre) og 13-årige Freja Majlund Jepsen. Foto: Morten Stricker
Børn kogte æg med løgskaller i udendørs påskeworkshop. Og de æg kunne spises. Det kunne de flotte, stærkt farvede æg, lavet med tekstilfarve, så ikke. "Husk det nu" sagde lærer Ilze Rudzite til både børn og voksne.

Holstebro: Den sødlige duft af varme løgskaller krydrede forårsluften, da Kunstskolen Emilia tirsdag og onsdag afholdt påskeworkshop ved Balletskolens hytte på Beethovensvej. Børn og voksne kogte nemlig påskeæg i vand med løgskaller - det giver en flot gylden farve.

- Det er flotte farver, ikke? Jeg tror, det kommer til at se godt ud, sagde otte-årige Karla Kaskholt Spaabæk.

- Vi laver mønstre sådan her, tilføjede lillesøster, seks-årige Frida, og viste, hvordan hun dygtigt bandt blomster, pastaskaller og net om et æg med snor.

Bagefter skulle ægget pakkes ind i en pose og sænkes ned i en gryde, fyldt med løgrester, som Kunstskolen Emilia havde fået af restaurant Sprød.

- Blåbær virker også rigtigt godt, men det er meget dyrt, så vi blev glade, da vi kunne få løgene gratis fra Sprød, forklarer lærer og leder af kunstskolen, Ilze Rudzite.

Annonce

Mor meldte børnene til

Tirsdag var der ni børn i alderen fire til syv år med på workshoppen, mens der var ti børn til stede, da Dagbladet onsdag besøgte påskeworkshoppen for de lidt ældre på otte til 14 år. Der var også voksne med, blandt andet Karla og Fridas mor, Inger.

Seks-årige Frida Kaskholt Spaabæk var rigtig dygtig til omhyggeligt at få bundet blomster, blade og andet udenpå sit æg, så det kunne afgive et mønster på æggeskallen, når det blev kogt. Foto: Morten Stricker


- Jeg så et opslag på Facebook og tænkte, at det var oplagt at komme ud og bruge naturen og få Ilze til at vise pigerne, hvordan man fremstiller flotte påskeæg over bål med simple ting, forklarer Inger Spaabæk, Holstebro.

Otte-årige Sara Jacobsen fra Holstebro var alene på workshop. Hun havde samlet blomster, farvet net og løgskaller i en lille bakke og sad og forsøgte at binde dem rundt om et æg, da journalisten satte sig på bænken og kiggede på.


De her æg får smukke, klare farver - men I må altså ikke spise dem! Husk det nu. For her bruger vi tekstilfarve.


- Jeg kan godt lide flotte ting - og de her farver er flotte, mente Sara og fortalte, at det var hendes mor, der havde hørt om workshoppen og meldt hende til.

Sara Jacobsens fik "voksen-hjælp" af Ilze Rudzites datter, Emilia, som kunstskolen er opkaldt efter, og de to så ud til at hygge sig.

Annonce

Spiselige og ikke-spsielige

Æggene, som børnene smed i den store gryde med løgskaller, skulle koge i halvanden time.

- Faktisk burde de koge i mindst to timer og gerne trække i et døgn, men det har vi jo ikke tid til, forklarede Ilze Rudzite.

Det bruge og det gyldne æg er begge forsøg, som lærer Ilze Rudzite har lavet. Og de er spiselige. De er nemlig kogt med naturlige ingredienser så som løgskaller, der har afgivet deres farve til æggeskallerne. Foto: Morten Stricker

Æggene, som blev kogt på den måde, kunne først pynte på bordet - og så spises.

Til gengæld skulle man huske ikke at spise de andre æg, som børnene også kunne prøve at lave.

- De her æg får smukke, klare farver - men I må altså ikke spise dem! Husk det nu. For her bruger vi tekstilfarve, fortalte Ilze Rudzite og viste, hvordan man kunne binde blomster om allerede kogte æg, og så sænke dem ned i tekstilfarve i tre minutter.

Og vupti, havde man det flotteste påskeæg med blomstermønster.

Kunstskolen Emilia genoptager undervisningen efter påske, og i hvert fald de første to gange mødes man udendørs.

- Så får vi at se, om vi skal være inde eller ude efter den 21. april, siger skolens kreative hjerne, Ilze Rudzite.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

HB skifter ud på trænerbænken

Annonce