Annonce
Holstebro

Det har personalet aldrig set før: En hel børnehave fik nye vinterstøvler

Torsdag var en helt særlig dag i asylbørnehaven i BUM. Alle 22 børn fik foræret et par vinterstøvler - og så længe de ikke havde været ude på legepladsen, var det tilladt at have dem på indenfor. Foto: Morten Stricker
Egentligt bad personalet i Børne Universet Mejdal bare forældrene om at donere børnenes aflagte flyverdragter og fodtøj. Det gjorde de - men de gjorde også noget andet.

Holstebro: Det kunne lyde som et juleeventyr af H.C. Andersen.

Men faktisk er det taget ud af den skinbarlige virkelig, i en børnehave i Mejdal.

De fineste lilla, pink og sorte vinterstøvler skifter hænder i den lille 'købmandsbutik', som normalt er åbent to gange om ugen. De er hele tre købmænd i dag. Pædagogen Anja Trankjær Østergaard har fået assistance af to 'ægte' af slagsen, Tine og Per Svendsen, der driver to Skokjær-butikker i Holstebro.

Annonce

Kunderne er 22 asylbørn, heraf er hovedparten nyankomne børn fra Afghanistan, men også drenge og piger fra Tjetjenien, Iran, Irak og Sri Lanka.

- Wooouuu, brøler den ældste af de tre drenge, der får betjening først. Børnene tager sedler og mønter op af en lille pung.

Woooouuuu, lød det flere gange fra drengene, da de åbnede skotøjsæskerne. Foto: Morten Stricker

- Money you, siger drengen, mens han rækker købmanden legetøjspengene og får en plastikpose stukket i favnen. Op hiver han en skotøjsæske. Han åbner. Øjnene er store som tekopper.

- Woouuu, udbryder han igen, mens de nye støvler ryger på fødderne i en slem fart.

Deres helt egne

Drengene er ét stort Colgate smil. Det her er ikke børnehavens 'lånestøvler'. Det er deres helt egne. De må tage dem med hjem til asylcentret. Støvlerne passer perfekt. Ingen pige skal 'nøjes' med en drengefarve eller en skostørrelse for stor. Alle støvler er spritnye og ikke 'købt på supermarked', som børnene kalder Aldi- og Lidl-butikkerne tæt på centret. Det er fornuftigt og ergonomisk børnefodtøj, som holder små fødder varme og tørre i det uvant kolde og våde danske klima - og sælges til 700 kroner i skobutikkerne.

Det er ikke fordi, vi tror, at vi får ti nye kunder fra asylcentret. Det er slet ikke det, der er issuet her. Men vi er 'tykke nok', så vi kan godt hjælpe lidt.

Per og Tine Svendsen, Skokjær, der har været med til at sponsere støvler til asylbørnehaven.

Men forældrene skal ikke betale noget. Støvlerne er gratis - og det er ganske vist.

Annonce

Der var engang...

Der var engang en pædagog ved navn Anja Trankjær Østergaard, der på Forældre-intra bad forældre, der lå inde med aflagt vintertøj og støvler, om at donere det til BUM's Asylbørnehave, Undulaten.

- Der kom en stor flok børn fra Afghanistan på én gang, og de havde jo ikke noget, da de kom hertil. De er vant til at gå i bare tæer derhjemme, fortæller Anja Trankjær Østergaard, der er pædagogisk ansvarlig for Undulaten.

Kort tid efter opfordringen væltede det ind med flyverdragter.

Støvlerne koster 700 kroner stykket i butikkerne. Pengene er rejst ved at søge sponsorer. En af dem er Skokjær, som også tidligere har været behjælpelig med at indsamle brugt fodtøj til asylcentret i Holstebro. Foto: Morten Stricker

Men det stoppede ikke her.

- En af forældrene vidste, at køkkenproducenten Kvik har en personaleforening KvikOP, som donerer penge til lokale, sociale formål, fortæller pædagogen.

KvikOP sagde ja og har doneret 500 kroner per barn. Det var ikke helt nok, så producenten Viking og indehaverne af Skokjær har doneret de resterende 200 kroner per barn.

Annonce

Man bliver rørt

Hvorfor gør I det?

- Det er ikke fordi, vi tror, at vi får ti nye kunder fra asylcentret. Det er slet ikke det, der er issuet her. Men vi er 'tykke nok', så vi kan godt hjælpe lidt, synes Per Svendsen.

Det er ikke første gang, at Skokjær rækker hånden frem til asylfamilierne. Forretningen har tidligere indsamlet brugt fodtøj til centret ved at tilbyde kunderne 50 kroner for hvert par gamle sko, som indleveres.

Det næste hold børn, tre piger, træder ind i børnehavens købmandsbutik. Tålmodigt venter de på, at det bliver deres tur.

- Min Black Friday er reddet. Bare at se på dem... - man bliver helt rørt, siger Per Svendsen, der for helt egen regning også har smidt et par hjemmesko til alle børn oveni. Fordi han havde hørt fra en bekendt, at klinkegulvet på asylcentret er uden gulvvarme og koldt.

Tilbage på Undulatens juleønskeseddel står der nu kun to ting: Strømper og undertøj.

Foto: Morten Stricker
Foto: Morten Stricker
.Foto: Morten Stricker
Foto: Morten Stricker
Foto: Morten Stricker
Foto: Morten Stricker
Annonce
Holstebro

Ejer melder sig klar til at genopbygge kro - og kommer med appel til nysgerrige sjæle

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Voldsomt snevejr lammer trafikken: - Skal du ikke noget meget vigtigt, så bliv hjemme

Erhverv For abonnenter

50 procent af medarbejderne blev fyret: Halvandet år efter er det ualmindeligt svært at få nye folk

Holstebro

Det meste af det, du skal bruge til juledekorationen, finder du i haven og i naturen

Struer For abonnenter

Panik i venteværelset: Lægen lukker, hvad gør vi nu?

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine  brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Leder For abonnenter

Men hvem skal passe farmor?

Erhverv

Dykkerfamilie henter overskud på 58 millioner: På havets bund finder de 200 kilo dybvandsbombe

Erhverv

'KUMO-Henrik' har solgt KUMO: - Det er en kæmpe beslutning

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Kultur

Forslag til lokalplan klar: Frivillige håber på at begynde nybyggeri i efteråret 2022 - to år senere end planlagt

Erhverv For abonnenter

Tre brud på tre år: - Jeg tror, det er vigtigt, at man nyder at leve livet, når man er her. Det lyder så fint, men jeg mener det faktisk alvorligt

Holstebro

For seks år siden blev planerne om ny helårsbane sat i gang, men først har coronasmitte, og nu sneen udskudt indvielsen: - Det er lidt ligesom at blive slået hjem i ludo

Annonce