Annonce
Debat

Det har aldrig været federe at være faglært i Midtjylland

Tina Voldby. Pressefoto: Jeppe Carlsen

Læserbrev: Det er ikke gode argumenter, der mangler, når vi skal trække flere unge til erhvervsuddannelserne i Midtjylland. Alligevel er det som om, selv de bedste argumenter ikke rigtig bider på de unge (og deres forældre), når uddannelsesvejen skal vælges efter folkeskolen. I hvert fald var andelen af unge, som satte kursen mod en erhvervsskole i 2021 på 19,8 procent – altså stort set det samme som de foregående år og langt fra målsætningen på de 25 procent, der oprindeligt var målet allerede i 2020.

En del af forklaringen på, at det ikke går bedre, kan være at den gamle fortælling om det fysisk hårde arbejde og de manglende lærepladser stadig præger holdningen til erhvervsuddannelserne. Det til trods for, at antallet af lærlinge på flere uddannelser (for eksempel som elektriker og vvs-energispecialist) er tordnet i vejret igennem en længere årrække, samtidig med at den teknologiske udvikling har fjernet langt størstedelen af de fysiske udfordringer fra livet som faglært.

Mange steder i landet (især i de større byer) betragter man det dog tilsyneladende stadig som ”finere” at vælge gymnasievejen. Det, selvom en erhvervsuddannelse faktisk giver adgang til en lang række videreuddannelsesmuligheder – og i øvrigt også en højere samlet løn gennem livet end den, mange akademikere kan se frem til. Samtidig kan vi på en lang række af de tekniske uddannelser – blandt andet industritekniker- og smedeuddannelserne – konstatere, at virksomhederne i akut grad mangler kvalificeret arbejdskraft og nærmest skriger på lærlinge.

Annonce

Mens man i Midtjylland for eksempel oplevede en vækst i andelen af unge, der søgte ind på erhvervsskolerne i Holstebro, Ringkøbing-Skjern og Norddjurs, så gik udviklingen den gale vej i blandt andet Ikast-Brande, Lemvig og Odder.

Skal vi gøre op med den uddannelsesmæssige vanetænkning, er det vigtigt, at alle – både kommuner, erhvervsliv og ikke mindst studievejlederne ude i folkeskolerne – samarbejder om at få vækket den faglige stolthed og interesse hos næste generation af potentielle faglærte.

Kommunerne skal også være klar til at tage ved lære af hinanden. Der er således stor forskel på, hvor godt man klarer opgaven med at få flere unge til at vende blikket mod erhvervsuddannelserne. For mens man i Midtjylland for eksempel oplevede en vækst i andelen af unge, der søgte ind på erhvervsskolerne i Holstebro, Ringkøbing-Skjern og Norddjurs (på henholdsvis 3,8, 2,7 og 2,5 procent), så gik udviklingen den gale vej i blandt andet Ikast-Brande, Lemvig og Odder (med fald på 5,0, 3,6 og 3,6 procent). Der er med andre ord stadig rigelig plads til forbedring.

Samtidig så står vi i en situation, hvor manglen på faglært arbejdskraft for alvor begynder at kunne mærkes – også i Midtjylland.

Derfor nytter det heller ikke noget at bruge tiden på at pege fingre ad hinanden, det kommer vi ikke videre med. I stedet er der brug for handling og for en fælles indsats for at gøre op med årtiers fagligt efterslæb. Det har aldrig været federe at være faglært i Midtjylland end netop nu. Så nytårsforsættet må være, at kommuner, folkeskoler, erhvervsskoler og erhvervslivet skal arbejde sammen om at vende udviklingen og tænde op under den faglige stolthed hos den midtjyske ungdom.

Annonce
Sport For abonnenter

Følg kampen her: TTH er 60 minutter fra at redde livet i ligaen, når aftenens kamp i Roskile fløjtes op

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Sådan skal vandtårnet se ud: To etager højere og proppet med unge mennesker

Holstebro For abonnenter

Se video: Markant bygning er ved at forsvinde - skal gøre plads til 'ny' bydel

Holstebro

Millioner på vej til VIA's læreruddannelser - også i Nørre Nissum og Holstebro: Sådan skal pengene bruges

Navne For abonnenter

Han er årsagen til, at containere spærrer rådhuspladsen for tiden

Nogle shopper Bitcoins til spotpris, mens andre ser starten på enden: Derfor er der kaos i kryptoverdenen

Struer

Kampklædt politi rykkede ud: Satudarah luftede rygmærkerne på villavej

Vestjylland For abonnenter

KD-storkredsformand efter landsformandens afgang: Det er da ikke en af de gode oplevelser

Ægtepars salg eksploderer efter økonomisk mavepuster: - For det meste kan vi samarbejde

Holstebro

Endnu en restaurant åbner: Sætter blus under den store wok

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Struer

Mangel på hænder og et efterslæb, der ikke kan indhentes, får nu sundhedsplejen til at udskyde og aflyse en række opgaver

Holstebro For abonnenter

Ville forbedre rekrutteringen til lægebilerne, men det gik stik modsat: Får 5000  kr. mere i løn i naboregionen

Struer

Hvad skal der dog laves her? Har du også undret dig, kommer svaret her

Annonce