Annonce
Erhverv

Det gik godt i 2020 - men fremtiden ser meget mørk ud

Borgmester i Lemvig kommune, Erik Flyvholm. Foto: Morten Stricker
Årsberetningen for 2020 viser, at Lemvig Kommune godt stærkt ud af et corona-år - men til gengæld er der udsigt til at mangle 100 millioner kroner de næste fem år

Lemvig: Det gik godt i 2020, men det ser sort ud for de kommende år.

Sådan kan man kort beskrive økonomien i lemvig Kommune i det forord, borgmester Erik Flyvholm skriver i årsberetningen for Lemvig Kommune i 2020.

Man frygtede det værste i foråret 2020, da coronaen ramte med nedlukninger.

- Men Lemvig Kommune kom sikkert gennem corona-krisen uden en meget stor vækst i ledigheden og med en stærk økonomi, skriver borgmesteren, der kan bruge væksten i den ordinære drift i kommunen som argument. Der var forventet et overskud på 41,5 millioner kroner, men det blev faktisk 81,4 millioner kroner.

- Der har været stort fokus på at hjælpe borgerne bedst muligt og beskytte dem mod unødig smitte-risiko. Covid-19 har medført flere udgifter til blandt andet personale, rengøring og værnemidler, men aftale-enhederne har styret økonomien sikkert. De har holdt sig inden for rammen af den statslige kompensation.

Lemvig Kommune har med hensyn til at holde folk i arbejde klaret sig bedre end en række andre kommuner.

- Vi har et meget stærkt arbejdsmarked, som med god støtte fra kommunens jobcenter har været i stand til at afbøde de værste konsekvenser af nedlukningen, skriver Erik Flyvholm.

Han nævner også de mange anlægsarbejder, der er sat i gang. 52 millioner kroner er der igangsat for, og dertil kommer for 37 millioner kroner, som man ekstraordinært har fået lov til at igangsætte.

Så det er en stolt borgmester, der glæder sig over, kommunen er styret gennem krisen på sikker vis. Og kommunen er af Social- og Indenrigsministeriet målt som en af landets mest veldrevne kommuner.

Annonce

Og så alligevel...

Og så alligevel må borgmesteren se frem til en økonomisk svær fremtid, hvor der vil være et hul på 100 millioner kroner over fem år, og det svarer til 5000 kroner pr. borger.


Normalt vil sådan en økonomisk nedtur i høj grad blive opvejet af den kommunale udligning. men i stedet betyder det for en kommune som Lemvig en række alvorlige vanskeligheder i de kommende år. Det er ikke rimeligt, og det må vi have ministeriet til at se på

Erik Flyvholm (V), borgmester


Hvad skyldes det så? Jo, det er den nye udligningsreform, som rammer kommuner som Lemvig, der kan se frem til et dramatisk fald i skatteindtægterne og markant stigning i udgifterne på grund af ændringer i demografien. Færre borgere og flere ældre.

- Normalt vil sådan en økonomisk nedtur i høj grad blive opvejet af den kommunale udligning. men i stedet betyder det for en kommune som Lemvig en række alvorlige vanskeligheder i de kommende år. Det er ikke rimeligt, og det må vi have ministeriet til at se på, siger borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce