Annonce
Navne

Det er svært at vide, om man skal åbne et pizzeria mere, når man ikke ved, om man kan blive

- Det er svært at tro nok på fremtiden til for eksempel at købe hus, siger syriske Fahed Takwa, der hvert andet år skal ansøge om, at han, hans kone og deres to børn må blive i Danmark. Foto: Morten Stricker
Fahed Takwa har et pizzeria med to ansatte i Lem i Skive Kommune. Hans kone er netop blevet færdiguddannet som erhvervslaborant. Og deres to børn taler mere dansk end arabisk. Alligevel skal den syriske families opholdstilladelse op til vurdering hvert andet år.

Holstebro: - Vi er bestemt en del af det danske samfund. Jeg betaler skat og moms og taler dansk, min kone har taget en dansk uddannelse, og vores børn taler mere dansk end arabisk efterhånden, siger 30-årige Fahed Takwa.

Han har i seks år boet i Skjoldgården i Holstebro sammen med sin hustru, den 30-årige Howida, og deres to børn, Hala på syv år og Lulia på seks år. Børnene går på Nørre Boulevard Skolen.

Ægteparret kom med den store bølge af syriske flygtninge i 2015 - det, der blev kaldt "Flygtningekrisen" - og altså før begrebet "flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus" blev indført for senere ankomne syriske flygtninge.

Annonce

Fordi Fahed og Howida kom med den første gruppe flygtninge og i øvrigt har status af "politiske flygtninge", er de ikke blandt de syrere, der står til mere eller mindre øjeblikkelig hjemsendelse nu. Men hvert andet år skal Fahed alligevel ansøge om at få lov til at blive i Danmark, og det er stressende, mener han.

- Vi snakker meget om, hvad vi skal gøre i fremtiden - skal vi købe hus, skal vi åbne endnu en restaurant? Vi har investeret i et liv i Danmark, men det er svært at tro på fremtiden, når man ikke ved, om man måske skal rejse ud om to år. Det betyder ikke noget for myndighederne, om man har hus eller restaurant. Jeg kendte én, der havde hus og forretning, men som fik afslag på sin ansøgning. Udlændingestyrelsen sagde, at det ikke var deres problem. De var ligeglade, sukker Fahed Takwa.

Via Ægypten og Libyen

Han var kun 22, da han og Howida, som var hans kæreste på det tidspunkt, flygtede fra Syriens hovedstad, Damaskus, hvor familien stammer fra. Fahed havde to gange været tæt på at komme i fængsel på grund af sin politiske overbevisning, og i sidste ende betalte hans far for, at han kunne flygte.


Howida taler også engelsk, men det gør jeg ikke, så jeg var simpelthen tvunget til at lære dansk med det samme for at kunne tale med folk.


- Vi flygtede til Ægypten, hvor vi blev gift, og kom derfra til Libyen. Men der var jo også masser af konflikter og uroligheder. Det var ikke noget rart sted at være. Vi blev der i to år, og vores datter, Hala, blev født der, fortæller Fahed, der tog alle de job, han kunne, for at spare sammen til at kunne flygte videre.

- Jeg arbejdede på restaurant, som maler, som tømrer og som taxachauffør - hvad som helst, der gav penge, fortæller han.

To år senere, i 2015, kom familien til Danmark og Sandholmlejren, hvor de var i 15 dage. Så til Vejle, hvor de var en måned, til Hjørring, hvor de var i 15 dage - og så til Flygtninge- og Asylcenter Toftlund i Sønderjylland, hvor de var cirka to måneder.

I foråret 2015 flyttede de ind i den lejlighed i Skjoldgården, hvor de har boet siden. Yngste datter, Lulia, kom til verden kort efter.

Annonce

Usikker fremtid

Howida kastede sig straks over at lære dansk godt nok til, at hun kunne få sig en uddannelse, som hun kunne bruge i sit nye land. Her til sommer 2021 blev hun færdig som erhvervslaborant.

- Howida taler også engelsk, men det gør jeg ikke, så jeg var simpelthen tvunget til at lære dansk med det samme for at kunne tale med folk, fortæller Fahed Takwa, der i dag taler sproget ganske glimrende.

Han gik et år på VUC, hvorefter han havde et års fuldtidsarbejde som ansat i et pizzeria i Holstebro - og siden har han været selvstændig.

- Jeg har et pizzeria i Lem i Skive Kommune, og jeg har to ansatte, fortæller han.

Som en sidebeskæftigelse opkøber han biler online på auktion og sælger dem igen sammen med en ven i Herning.

I lejligheden i Skjoldgården bor også Howidas mor, den 72-årige Omayma, der er skrøbelig - "vi passer hende", som Fahad siger - og også hun har opholdstilladelse i Danmark, men skal ansøge hvert andet år om opholdstilladelse.

Anderledes står det til med Faheds forældre og to søstre, der bor i Heimdalsparken. De står til hjemsendelse til Damaskus i nær fremtid.

Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Glædelige gensyn midt i nederlag: To skridt frem og to tilbage

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Vestjylland

Se video: Brand i 'Det Gamle Hotel' er ude af kontrol - politiet vurderer at bygningen brænder helt ned

Erhverv For abonnenter

I 2010 var de seks medarbejdere - nu er der 100 og en omsætning på over 100 millioner kroner: Det er lidt en vild historie

Vestjylland

Lars var første mand på stedet: Det eneste man tænker på er at få alle mand ud

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Markussen og Munk fandt melodien i nederlagets stund

Holstebro

Venstre i Holstebro tyvstarter med valgplakater

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Navne

Prinsesse Mako fylder rundt og gifter sig

Erhverv

Børnefamilierne indtager kvarteret omkring vandtårnet: Stine skulle bare en tur omkring Amsterdam, Berlin og København, inden hun vendte hjem

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Struer

Vognmænd finder vej gennem stigende dieselpriser og mangel på chauffører og nye lastbiler: - Det er voldsomt lige nu

Erhverv For abonnenter

Virksomhed har stået for solid vækst i årrække - hemmeligheden er Jens' værdier og snusfornuften:  - Vi har aldrig købt en papkasse

Erhverv

Ekstra hårdt ramt af opsigelser, barsel og sygemeldinger: Presset har aldrig været større

Annonce