Annonce
112

Tyve har stjålet Jens Jørgens fugle: - Det er så forfærdeligt, at nogen kan finde på det

Jens Jørgen Nørgaard har boet på gården i Ølby i 20 år og avlet kaniner siden han var fem år gammel. Han begyndte at tage til udstillinger i '74, og han har bl.a. vundet DM i 1982 og europæisk mesterskab i 1985. Foto: Stine Kjærside
Jens Jørgen Nørgaard har haft indbrud hvor en mindre del af hans fugle-bestand blev stjålet. Men det er ikke det, der bekymrer ham - det er konsekvenserne for resten af hans dyr

Ølby: Man skal ned ad den smalle grusvej. Og når man synes, at man er kørt rigtig langt, så skal man lige et stykke længere.

Sådan beskriver Jens Jørgen Nørgaard ruten ned til sin gård, hvor han har boet i 20 år og blandt andet dyrker kaninavl. Han avler kaniner både som kæledyr og til udstillinger, og så har han et stort bur fyldt med undulater og diamantduer. Men da han kom ind i stalden torsdag den 31. oktober, var der pludselig lidt færre fugle end dagen før.

- Det er mig en gåde, hvordan de har fundet herned, siger Jens Jørgen Nørgaard.

Annonce

Hvem er det, der synes de kan tillade sig at stjæle og skade dyr på den måde?

Jerns Jørgen Nørgaard, kaninavler

Meget bange

For der er som sagt et godt stykke ad den bumlede grusvej ned til Jens Jørgen Nørgaards bolig og den tilhørende stald med alle dyrene. Foruden fuglene og kaninerne tæller bestanden også høns, kalkuner, får, gæs og meget mere. Og man skal vide, at stalden er der for at finde hen til den. Da Jens Jørgen Nørgaard torsdag kom ind til sine dyr, kunne han se, at der manglede 8-10 undulater, de fleste af dem gulbroget, og 3-4 diamantduer var pist forsvundet. Og tyvene havde ikke efterladt nogen spor.

- Det er så forfærdeligt, at nogen kan finde på det, siger Jens Jørgen Nørgaard.

Det er ikke så meget den mistede indtjening, han er ked af. Der er maksimalt for 500-600 kroners indtjening i den mængde fugle, og tyvene havde ikke engang snuppet nogen af Jens Jørgen Nørgaards transportkasser med i købet. Det er konsekvenserne for de resterende af hans dyr, der gør ondt på manden, der har avlet kaniner, siden han var fem år gammel.

- Fuglene er skræmte og forvildede efter sådan en oplevelse. Du kan jo selv høre, hvordan de pipper op, siger Jens Jørgen Nørgaard og peger op i luften, der er tyk af piplyde og fuglebasken fra de resterende fugle, selv fire dage efter indbruddet.

- Men kaninerne bliver meget bange, når der sker noget, de ikke er vant til. Og jeg er næsten sikker på, at tyvene har lyst med lommelygte i mørket, for kaninerne er skræmt fra vid og sans. De spænede rundt i deres bure og var meget forvirrede og hektiske da jeg kom ind den morgen, siger Jens Jørgen Nørgaard.

Han passerer de store bure med kaniner i, næsten hen til den ene ende. I et bur for sig selv sidder en brun- og hvidplettet kanin lidt mindre i størrelsen end mange af de andre. Hvor Jens Jørgen Nørgaard med et erfarent snuptag har taget nogle af dens brødre og søstre ud for at vise dem frem, lader han denne sidde alene. Den er reserveret, kigger med store øjne med ørerne helt i vejret. Den er på vagt. Indbruddet tog hårdt på netop den kanin, forklarer Jens Jørgen Nørgaard.

- Da jeg kom hen til den, var der blod i hele buret, for den har løbet så meget rundt at den har revet sig selv til blods på poterne. Nu er den da begyndt at spise lidt, men den har taget skade og jeg er måske nødt til at aflive den, siger Jens Jørgen Nørgaard.

Forfærdeligt

Dyrene er stadig ikke faldet helt til jorden endnu efter indbruddet. Alt sammen for 500-600 kroner.

- Og det er det, der gør ondt på mig, siger Jens Jørgen Nørgaard.

- Det er så forfærdeligt, at vi ikke kan have vores dyr i fred, og at nogen vil gøre sig til tyv for så lidt. Hvem er det, der synes, de kan tillade sig at stjæle og skade dyr på den måde? Det kan i hvert fald ikke være en, der holder af dyr, mener Jens Jørgen Nørgaard.

Stalden med dyrene er ikke aflåst om natten, men Jens Jørgen Nørgaard har aldrig før haft indbrud. Han har heller ikke meldt tyveriet til politiet.

- Og det tror jeg heller ikke, jeg gør. Jeg kan ikke rigtig se meningen med det. Skal de virkelig bruge tid på den slags? Det tror jeg ikke, de gør. Jeg vil også være ked af, hvis jeg skal til at låse af her hver gang, jeg går over i huset. Det er utroligt, at man ikke kan have noget i fred længere, siger han.

Jens Jørgen Nørgaard ved naturligvis ikke, hvem der har begået indbruddet. Men alle, der vil købe kælekaniner, er velkomne på gården, og vil de rundt og se de andre dyr er der også mulighed for det. Der kommer mange familier hvert forår, når dyreungerne er på sit højeste. Derfor tror han, at det er nogen, der har været på gården før, der har gjort det.

- Uanset hvem det er, så håber jeg, de får dårlig samvittighed, hver gang de kigger på det dyr, som de har hugget. Det er simpelthen usselt, siger han.

I stalden finder man blandt andet undulater og diamantduer, og det var de typer fugle der blev stjålet i sidste uge. Foto: Stine Kjærside
Det var kaninen her, der havde særligt stærke reaktioner på indbruddet. Dens bur var fyldt med blod morgenen efter, siger Jens Jørgen Nørgaard. Foto: Stine Kjærside
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Nye afsløringer af sjusk og rod: Kommunens kort betalte for værtshusbesøg, boksebilletter og Apple Watch

Leder For abonnenter

Den socialdemokratiske pølsefabrik

Politik er sjældent kønt. Som den tidligere tyske rigskansler Bismark sagde: "Jo mindre folk ved om, hvordan man laver pølser og politik, jo bedre sover de." Det er sikkert ikke helt forkert. Der er næppe mange, der har fået væsentligt meget mere tillid til landets politikere efter at have set den mail, som blev lækket fra Socialdemokratiet omkring de forestående forhandlinger om en ny kommunal udligningsordning. Her fremgår det, at finansministerens særlige rådgiver sammen med to ledende medarbejdere i AIA (Socialdemokraternes informationskontor red.) skal stå for ”historier på Venstre (…) på baggrund af svar fra forhandlinger og andet”.” Med andre ord; regeringens folk skal angribe Venstre på sociale medier og i rigtige medier, mens man samtidig forhandler med dem. Man fristes naturligvis til at spørge, hvorfor dog begynde at angribe sin forhandlingspartner, mens man forsøger at lande en aftale i et fortroligt rum? Men det svar får man aldrig som et rigtigt svar, der giver nogen objektiv mening uden for Christiansborgs tykke mure. Sådan er politik åbenbart bare. Sådan er det at lave pølser. Nu er Socialdemokraterne næppe ene om at have strategier for, hvordan man bedst mulig nedgør og forsøger at ydmyge sine politiske modstandere. Man kan dog med rette undres over, at det skal ske ved at bruge skattebetalte personlige rådgivere og statsfinansierede partiapparater til at lave smudskampagner. I tilfældet Socialdemokraterne kan det desuden virke helt overflødigt. Modsat Venstre har partiet jo vist, at det faktisk godt kan lade sig gøre at have en et-parti regering, der ikke hele tiden balancerer på randen af sammenbrud. Læg dertil at oppositionen anført af Venstre satdig virker som om, at den ikke har nogen form for selvstændig politik. Det værste i mail-sagen er dog, at udligningsreformen faktisk er rigtig vigtig for kommunerne, der hver dag forsøger at levere den mest borgernære service til landets borgere. De har fortjent en mere seriøs indgang til udligningsspørgsmålet end et stykke absurd politisk skuespil anført af Socialdemokraterne.

Annonce