Annonce
Erhverv

Det er mig meget imod at skulle flytte til en storby

Pernille Christina Paulsen bor på Thy, studerer i Aalborg, men valgte bevidst et praktikophold på Klimatorium i Lemvig. Privatfoto

Praktikant på Klimatorium fremhæver netop Klimatorium som et sted, hvor unge kan bruge en høj uddannelse uden at skulle flytte til storbyerne

Lemvig: Hvorfor skal løsningen af landsdækkende udfordringer, opgaver og problemstillinger centraliseres i storbyerne? Denne praksis må man gøre op med, hvis man kan se det lokale potentiale.

Sådan lyder det fra Pernille Christina Paulsen, som netop har gennemført et fire måneder langt praktikforløb hos Klimatorium i Lemvig. Og netop Klimatorium fremhæver hun som et eksempel på, at der tænkes nyt, og at man kan finde studie- og forskningsmiljøer andre steder end netop storbyerne.

Pernille Christina Paulsen er uddannet sygeplejerske, men hun har valgt at uddanne sig i tekno-antropologi, som kort sagt er studiet af krydsfeltet mellem mennesker og teknologi. Det foregår på Aalborg Universitet, men hun har valgt at blive boende på Thy, hvorfra hun så pendler.

- Jeg fik hurtigt at vide, at jeg ville blive nødt til at flytte til en storby, hvis jeg ville have adgang til jobmuligheder, når jeg havde skrevet mit speciale. Det er mig meget imod at følge denne tankegang. Det må simpelthen være muligt for højt uddannede at tilvælge vestkysten og at fravælge storbyerne, så man kan bidrage til vækst og viden i den landsdel, man holder af. De udfordringer, man ønsker at løse i storbyerne, eksisterer også i de små byer. Det kræver, at arbejdsgiverne i disse områder er villige til at tænke nyt, mener Pernille Christina Paulsen.

Hun holdt fast i det, da hun skulle søge en praktikplads, og hun gik derfor all-in på at komme til Klimatorium i Lemvig.

- Jeg var noget usikker på, om det skulle lykkes for en tekno-antropolog at komme inden for i en meget teknisk og ingeniør-tung verden. Men direktøren for Lemvig Vand & Spildevand, Lars Nørgård Holmegaard, kunne se et potentiale i samarbejdet. Hos Klimatorium har man forlængst indset, at det kræver tværfagligt samarbejde at læse en opgave bedst muligt.

Derfor kom hun til Klimatorium, hvor hun har samarbejdet med øvrige Coast to Coast-projekter, og hun har sammen med to medstuderende, der har været ved Randers Kommune og ved AquaGlobe i Skanderborg, lavet en rapport om det klima-samarbejde, der er.

Pernille Christina Paulsen er ikke i tvivl om, at Klimatorium vil skabe utroligt meget godt for lokalområdet.

- Det handler grundlæggende om at tænke anderledes for at se mulighederne. Klimaforandringer er ikke kun problemer, men muligheder for nye, innovative løsninger. Vestjylland er ikke en rådden banan, som unge og de, der ønsker en høj uddannelse, skal flygte fra. Det kan være der, hvor mulighederne for gode jobs og fremtidig udvikling findes for de af os, som ikke siger Udkantdanmark, men Udsigtsdanmark, siger Pernille Christina Paulsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce