Annonce
Holstebro

FOA: - Det er løftebrud, det vil ikke virke, og det vil føre til yderligere personaleflugt

- På plejecentrene er beboerne i vid udstrækning demente, og det vil skabe konflikter, hvis man flytter nye grupper over i plejecentrene. Jeg kan slet ikke se for mig, at det kan lade sig gøre, uden at man skaber en masse nye problemer, siger Tanja Nielsen, formand for social- og sundhedssektoren i FOA. Arkivfoto.
FOA er dybt bekymret over, at Social- og Sundhedsudvalget lægger op til at spare 7,3 millioner kroner, inden man overhovedet er gået i gang med budgetforhandlinger.

Holstebro: Løftebrud.

Det var den første tanke Tanja Nielsen fik, da hun hørte om de planlagte besparelser på 7,3 millioner kroner på social- og sundhedsområdet.

Da formand for social- og sundhedssektoren i FOA Holstebro fik set nærmere på forslagene, var det forbløffelse, der tog over:

- Ideen med at flytte flere borgere fra sociale opholdssteder over i plejecentre, når de bliver ældre, er katastrofalt, siger Tanja Nielsen.

- På plejecentrene er beboerne i vid udstrækning demente, og det vil skabe konflikter, hvis man flytter nye grupper over i plejecentrene. Jeg kan slet ikke se for mig, at det kan lade sig gøre, uden at man skaber en masse nye problemer, siger Tanja Nielsen.

Hun er dybt bekymret over, at det netop er ældre- og socialområdet, der igen må holde for:

- Jeg anerkender fuldt ud, at det nuværende sparekatalog ikke indeholder personalereduktioner. Men det presser et allerede meget presset arbejdsmiljø. Vi har allerede i dag en stor udfordring i forhold til at holde på personalet, og det vil kun blive forværret med den her plan, hvor personalet nu skal løbe endnu hurtigere. Jeg kan slet ikke se, at det er vejen frem.

- Vi har i dag plejecentre, hvor man har svært ved at lave vagtplaner på grund af personalmangel, siger Tanja Nielsen, der peger på, at der altså er andre kommuner, hvor man kan få bedre vilkår som ansat end i Holstebro.

Annonce

Spar på kulturen

FOA frygter samtidig, at det langt fra er den sidste besparelse, der kommer på området.

- Vi er blevet lovet, at nu skulle der ikke spares mere på de ældre. Vi er blevet lovet, at man ville tage højde for demografien. Ingen af delene er blevet til noget. Derfor mener jeg også, at der er tale om løftebrud, når man allerede inden budgetforhandlingerne går ud og sparer, siger Tanja Nielsen.

Men hvis der ikke er penge, så er man vel nødt til at spare?

- Men der er ingen, der siger, at man skal spare på de ældre. Nu har vi gentagne gange hørt om, at det skulle være slut med besparelser på ældreområdet og på børneområdet. Det kunne man jo begynde med at holde fast i.

Hvor skal man så spare?

- Jeg er ikke politiker. Jeg anerkender, at økonomien er stram. Men man kunne måske klare sig med lidt mindre kultur i en periode. Der er nogle kernevelfærdsområder, som jeg mener, at man bør holde fast i.

De har nej-hatten på

Formand for Social- og Sundhedsudvalget, Jens Kristian Hedegaard (V), er ikke enig i kritikken om, at man har brudt sine løfter.

- Vi har faktisk tilført området penge. Men det er presset af, at der kommer flere borgere, der har brug for pleje og hjælp. Men jeg synes faktisk, at de besparelser, som vi har lagt frem, netop ikke går ind og rammer servicen hos den enkelte, siger Hedegaard.

Så hvis besparelserne bare ikke rammer serviceniveauet direkte, er de ikke et problem?

- Nej, det er ikke det, jeg siger. Men hvis vi ikke kan gå ind og lave effektiviseringer og opstramninger, hvor det også giver mening, så bliver det vanskeligt. Jeg synes, at FOA har taget nej-hatten på meget tidligt.

Jens Kristian Hedegaard frygter heller ikke, at man ender med at flytte en masse konflikter ud i kommunens plejecentre, hvis man begynder at flytte folk fra socialområdet over i ældreområdet:

- Hvis det var sådan, at der ikke fulgte personale og penge med, så var det en anden sag. Men der følger også ressourcer med. Men det skal vi naturligvis være opmærksomme på.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce