Annonce
Livsstil

- Det er intet mindre end helt vildt. Wauww!

Jens Carl Kirchmeier-Andersen er museumschef på Frihedsmuseet, der netop har åbnet dørene igen efter flere års renovering og modernisering. Foto: Julie Lorenzen
Mig og kulturen: Museumschef for Krigsmuseet og Frihedsmuseet, Jens Carl Kirchmeier-Andersen

Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- De gør mit liv rigere. De får mig til at tænke over tilværelsen; til at opdage nye områder og fremfor alt giver de mig nye måder at se tingene på.

Hvilken bog eller blad har givet dig en god oplevelse?

- Mange, men skal jeg særligt fremhæve en bog, må det blive den franske filosof Jean-Paul Sartres filosofiske hovedværk: "Kritik af den dialektiske fornuft". De ideer og analyser af mennesket, menneskelige grupperinger, den materielle verden, dialektikken og historiens gang, som Sartre her lægger frem, har haft en helt afgørende betydning for mig og min forståelse af livet; af den sociale og historiske virkelighed, som jeg er kastet ud i og konstant er tvunget til at skulle forholde mig til. I den sammenhæng kunne jeg måske også nævne Johannes Sløks danske oversættelse af Shakespeares: "Hamlet". Det er en sand fornøjelse at læse Sløks mange, fine kommentarer til dette fantastiske teaterstykke, der vel aldrig mister sin aktualitet. Sløks kloge kommentarer gør Shakespeares fortælling større og dybere.

Hvilket album eller koncert vil du gerne høre igen?

- Engang i midt-80'erne havnede jeg ved et rent tilfælde midt i en lille, intim "koncert" på Café Sommersko i det indre København med Mikkel Nordsø og Kenn Linding. De to super-guitarister gav den hele armen og spillede noget af det mest medrivende bluesguitar, jeg har hørt. Det har sikkert været et heldigt sammenfald af mange tilfældige omstændigheder, der gjorde udslaget, men deres optræden den eftermiddag glemmer jeg aldrig. Det gjorde jeg gerne om igen.

Hvilken film, tv-serie eller teaterstykke har gjort indtryk?

- Skal jeg pege på én bestemt film, må det blive Francis Ford Coppolas legendariske film om Vietnam-krigen: "Dommedag Nu". Jeg så den første gang, da den kom i 1979, og var som mange andre helt weird, da jeg forlod biografen. Sidste gang var for et halvt år siden, hvor jeg så den nyeste version af filmen med ny lyd og renoverede billeder. Der en dybde og symbolik i denne mystiske film, samt et drama omkring dens tilblivelse, som altid har fascineret og imponeret mig.

Hvilket kunstværk eller udstilling tænker du tilbage på?

- Beethovens 9. symfoni. Det er mig ufatteligt, at Beethoven, der vist på det tidspunkt allerede var fuldkommen døv, kunne komponere et så skelsættende stykke musik. At han så overbevisende med en nærmest umenneskelig skaberkraft formåede at sætte sig ud over sin egen tid og skabe noget enestående "historisk" nyt. Jeg får altid kuldegysninger - af den gode slags - over det sted i symfonien, hvor musikken stopper op og den "revolutionære" Beethoven træder frem på scenen og taler direkte henvendt til os alle: "O Freunde, nicht diese Töne! Sondern lasst uns angenehmere anstimmen, und freundevollere" (Oh, venner, ikke disse toner! Lad os istemme venligere – og glædeligere.) Det er intet mindre end helt vildt. Wauw!

Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Jeg ved, at jeg sætter pris på godt design og godt kunsthåndværk, men det er ikke noget, jeg som sådan går op i og bruger tid på. Når jeg ser design og kunsthåndværk, ved jeg straks, om det fungerer eller ej; om jeg synes om det; men hvem, hvad og hvor hæfter jeg mig ikke ved.

Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Jeg har vandret to caminoer: Camino Francés og Camino del Norte, men der findes andre ruter, som jeg også gerne vil opleve. Der var også strækninger af de to caminoer, vi ikke nåede at vandre på grund af knaphed på tid. Det ville være skønt, hvis der engang kunne blive tid til at snøre camino-støvlerne igen.

Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Den har jeg lykkeligt fortrængt og glemt alt om.

Blå bog

Jens Carl Kirchmeier-Andersen (f. 1959) har brugt det meste af sit arbejdsliv og sin fritid på at studere diverse krige.

Igennem næsten hele sit professionelle virke har han været tilknyttet Tøjhusmuseet i København, der i dag hedder Krigsmuseet. Her kom han til som ganske ung. Først i erhvervspraktik, siden som studentermedhjælper sideløbende med historiestudierne på universitetet, og i 1991 blev han så museumsinspektør for museet.

I dag er han også museumschef for Frihedsmuseet, der åbnede igen 3. juli efter en gennemgribende renovering og modernisering syv år efter en voldsom påsat brand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce