Annonce
Debat

Det er ingen skam at række hånden ud og bede om hjælp, men det er en skam, når hånden ikke gribes

Inden Rikke Kragelunds tvillinger kom til verden, opsøgte hun Børnefamiliecentret for at få råd, vejledning, hjælp og støtte. Men fik ingenting. Modelfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Læserbrev: Som mor til pseudo-trillinger kan man i perioder være udfordret og presset på mange parametre. Når man så også selv bærer rundt på “tunge sten i livets rygsæk”, kan de udfordringer af og til synes ekstra svære. Og jo - vi har ganske vist selv valgt at få vores dejlige børn. Med det følger, efter min mening, også et ansvar for løbende at gøre en indsats for at være den bedste udgave af sig selv.

I flere tilfælde har jeg stået i situationer, hvor jeg på min families og egne vegne har måttet række hånden ud efter hjælp til netop at være den bedste udgave af mig selv.

Jeg har derfor rettet kontakt til Børnefamiliecentret, Lemvig Kommune (BFC).

Annonce

Ifølge servicelovens paragraf 11 er kommunalbestyrelsen forpligtiget til at tilrettelægge en forebyggende indsats for børn og unge/deres familie, der har behov for det.

Inden vores tvillinger kom til verden, opsøgte jeg BFC for at søge råd og vejledning - primært i forhold til at få hjælp/støtte til at sikre en stabil og tryg hverdag for vores børn. Jeg havde tidligere hørt om, at man kunne få hjælp til at ansætte en person, som kunne hjælpe til i hjemmet, alternativt ville jeg gerne vide om mulighederne for at ansætte en “ung pige i huset", en au-pair eller noget helt andet, som kunne hjælpe os i en situation, som var ukendt land og meget overvældende for os som familie.

Vi blev kort mødt af en sagsbehandler fra BFC, som kunne meddele os at den gamle ordning med “tvillingehjælp” var afskaffet, og at hun i øvrigt ikke vidste, hvad en “ung pige i huset” var, og endeligt at BFC ikke kunne tilbyde vores familie noget, med mindre vores børn kom i mistrivsel. Jeg forlod meget skuffet det møde med en følelse af slet ikke at være blevet mødt, der hvor jeg var .

Vores familie er - heldigvis - så privilegerede, at jeg havde viljen og kræfterne til at opsøge hjælp og støtte andetsteds. Ligeledes var vi så økonomisk privilegerede, at vi selv kunne prioritere at ansætte én til at hjælpe os i hverdagene. Men mit hjerte blødte - og gør det stadig - for de familier, som ikke er så privilegerede.

Vi ville havde været glade for enhver form for råd og vejledning, at nogen ville have “taget os lidt i hånden“ og eventuelt havde undersøgt hvilke muligheder, vi havde for hjælp via frivillige organisationer, foreninger eller noget helt andet. Vi ville ikke blot have noget gratis arbejdskraft i hjemmet, vi havde virkeligt bare brug for en håndsrækning i en helt ny livssituation for os og vores børn.

Vores familie er - heldigvis - så privilegerede, at jeg havde viljen og kræfterne til at opsøge hjælp og støtte andetsteds. Men mit hjerte blødte - og gør det stadig - for de familier, som ikke er så privilegerede.


Her et par år efter fik jeg, af forskellige årsager, igen brug for hjælp til at sikre min egen og vore børns fremtidige trivsel. Jeg opsøgte derfor min sundhedsplejerske, som venligt og kompetent hurtigt hørte og så mig og mit behov - TAK for det! Sundhedsplejersken ville vende tilbage til mig, efter hun havde afdækket muligheder for den hjælp, vi i samråd havde fundet frem til, var relevant.

Desværre vendte hun tilbage med besked om, at hjælpen kun kunne OVERVEJES fra BFC, såfremt børnene gennemgik en længerevarende trivselsundersøgelse - som hverken hun (sundhedsplejersken) eller jeg fandt relevant. Børnene trives heldigvis rigtigt fint - og den efterspurgte hjælp ville med stor sandsynlighed være af ganske kort varighed og ikke specielt kompleks. Det ærgrer mig helt inderst inde, at når man kommer og spørger efter hjælp for at forebygge en eventuel stressreaktion eller noget, som vil kunne føre til en negativ påvirkning i ens familie, at man så bare bliver mødt af, at BFC kun kan hjælpe hvis børnene mistrives - det er jo netop det jeg, som mor, for alt i verden vil undgå!

Derfor har jeg - også denne gang - sikret mig hjælpen andetsteds. Igen fordi jeg er så heldig at have viljen og kræfterne til det - i øvrigt må jeg betale en anseeligt sum for at modtage den hjælp, vores fortsatte trivsel kræver. Igen går mine tanker til den forælder eller de familier, som bare ikke har de muligheder.

Personligt har jeg kendskab til flere andre familier, som desværre har samme opfattelse af den forebyggende indsats fra BFC, som jeg selv. En nær bekendt sagde for nylig til mig: “Nej dem (BFC) - de kan først hjælpe nogen, når man lægger HELT nede under gulvbrædderne”. Og vedkommende har været tilknyttet BFC i +15 år, grundet børn med særlige behov.

Desuden hører jeg også fra fagpersoner fra sundhedssektoren, at Lemvig Kommune ikke har “et godt ry” i forhold til at hjælpe deres børn og unge - dette kan desværre ikke uddybes yderligere, men:

Det er simpelthen ikke rimeligt og IKKE godt nok!

Jeg håber, at mit skriv kan få andre, som måtte dele min opfattelse, eller som måske kan fortælle noget, som kan ændre min opfattelse, til at stå frem og dele jeres “historier", så vi kan skabe en god debat og MÅSKE være medvirkende til at skabe forbedringer.

HUSK: Det er ingen skam at række hånden ud og bede om hjælp. Men det er en skam, når hånden ikke gribes...

Annonce
Holstebro

Når Jette er på arbejde er mundbindet frivilligt, men når hun skal handle i selvsamme butik, skal hun tage det på

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Sosu-elever frustrerede over fraværs-regler: Ikke fair, at vi kan blive smidt ud for fravær, vi ikke selv kan gøre for

Sport For abonnenter

Næsten alt var til salg da Bjarne åbnede dørene til værkstedet: Et slaraffenland for folk med benzin i blodet

Struer

Nu går slutspurten ind - en ny centerleder skal på plads, og feltet ser godt ud: - Jeg er optimist

Holstebro

VIDEO - det er fuldstændig vildt: Samme gymnasium gik hjem med guld, sølv og bronze

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Erhverv For abonnenter

Henrik fik en meget stor overraskelse, da han skulle redde firmaet: - Vi sidder på en skattekiste af klassisk dansk design

Debat

Nu er det Omikron vi skal lære at sige ud gennem mundbindet

Lemvig

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Holstebro

Video: Pernille er tre lektioner fra at blive smidt ud af Sosu-skolen - hvad er der lige gået galt?

Navne For abonnenter

Vera og Verner døde med syv timers mellemrum: - Hun var hans livs kærlighed

Holstebro

Lange straffe til tyve: Kastede fire kilo tungt elektronik på patruljevogn i høj fart

Annonce