Annonce
Holstebro

Det er ikke os, der har sat ild på møllen: Den er vores liv og vores drøm

- Det er lige sørgeligt hver gang, vi ser det. siger Malene og Mark Harpøth, der her går en lille tur ved de udbrændte bygninger, der engang rummede deres arbejdsplads og livsdrøm. Foto: Johan Gadegaard
Malene og Mark Harpøth, der er den ene halvdel af de to indehaverpar af Borbjerg Mølle Kro, må leve med ventetid på og uvished om, hvad der skal ske med møllen, som brændte ned natten til den 12. juli.

Vinderup/Borbjerg: Hvordan føles det, når tæppet lige pludseligt bliver trukket væk under ens livsdrøm og indkomst?

Det ved Malene og Mark Harpøth alt om.

Natten til den 12. juli brændte Borbjerg Mølle Kro ned - formentlig efter en påsat brand.

Annonce

Siden den 1. maj 2018 har parret brugt al deres arbejdstid på at drive kroen, som de har købt sammen med venneparret, danserne Ashli Williamson og Bjørn Bitsch.

Når en virksomhed brænder ned ved en påsat brand, retter mistanken sig helt rutinemæssigt mod ejerne. Og kro-parret er da også helt med på, at politiet undersøger alle omstændigheder.

- Lige efter branden spurgte politiet ind til, hvor vi havde været om natten, men der gik seks uger, før vi blev afhørt. Og det var helt stille og roligt, fortæller 58-årige Marks Harpøth, der sammen med sin kone, Malene Harpøth på 50 år, sidder på terrassen bag familiens hus på Toften i Vinderup.

Her har det før knebet med tid til at få ordnet haven og alt det andet, der skal klares i et stort hus. Men nu er der pludselig tid. Masser af tid.

Og alt for god tid, hvis man spørger parret.

- Man bliver sløv af det, siger Mark, der før havde en arbejdsuge med mange timer, men nu nøjes han med at passe lamaerne og de andre dyr på møllen, slår græsset og holder den golfbane, der er knyttet til kroen, der altså indtil videre er helt afspærret.

Malene bruger tiden på at klare al papirarbejdet og er nu ved at være ved vejs ende med at få aflyst alle de arrangementer, der var booket og får aflyst alle andre aftaler og abonnementer.

Den eneste måde

Uvisheden fylder i den ventetid, der går, indtil politiet frigiver den nedbrændte mølle, så ejerne kan komme i gang med det store oprydningsarbejde, der ligger forude, og forsikringsfolkene kan komme i gang med deres vurderinger.

At mistanken er rettet mod dem som ejerpar, har de ikke mærket blandt venner og familie, hvor de udelukkende har mødt medfølelse, men i kommentarer på sociale medier er det  blevet antydet, at det er dem, der har sat ild på møllen.

- Jeg prøver at lade være med at læse det - det går jo bare én på, siger Mark, men Malene har læst noget af det.

- Det gør mig ked af det, og der er mange, der har fået en tur, selv om der ikke er nogen, der ved, hvem der har gjort det, siger Malene og tilføjer:

- Det er ikke os, der har sat ild på møllen, og vi har heller ikke fået nogen til det: Den er vores liv og vores drøm.

Parret håber på, at det lykkes politiet at finde ud af, hvem der satte ild på møllen.

- Den eneste måde, vi kan blive renset på, er, at der findes en gerningsmand, konstaterer Mark.

De to fortæller, at de heller ikke så meget som et øjeblik har mistænkt hinanden for at have strøget tændstikken. De tror heller ikke på, at det er det andet ejerpar, der står bag branden, så det spørgsmål, der står tilbage bøjet i neon, lyder som Mark udtrykker det:

- Hvem fanden kan finde på at gøre sådan noget?

- Den eneste måde, vi kan blive renset på, er, at der findes en gerningsmand, konstaterer Mark Harpøth, der her ses sammen med sin kone, Malene ved brandtomten, som politiet stadig har spærret af. Foto: Johan Gadegaard
Annonce

Opkald: Møllen brænder!

Men lad os skrue tiden tilbage til søndag den 11. juli og lade Malene og Mark Harpøth fortælle, hvordan de oplevede det skæbnesvangre døgn:

Parret var på arbejde på møllen fra tidlig morgen om søndagen til ved 13-tiden, hvor de kørte til Hammerum til fødselsdag hos Marks datter fra et tidligere forhold.

Sidst på eftermiddagen kørte parret tilbage til møllen for at dække op til de to selskaber, der var booket til om mandagen.

Ved 21-tiden kørte de hjem til Vinderup for at få lidt tid sammen med døtrene, Benedicte på 17 år og Victoria på 20, der var hjemme fra København på besøg.

De drak et glas vin eller to - og så sammen finalekampen mellem Italien og England, der blev afgjort på straffespark. Malene faldt i søvn inden afgørelsen.

Familien gik i seng, men parret blev vækket af et opkald fra en, som, de fejlagtigt troede, var skraldemanden og derfor ikke tog den, men kort efter ringede en af de unge opvaskere, der bor i Borbjerg og sagde: Møllen brænder!

Inde de fik tøj på og vækket pigerne, ringede indsatslederen og fortalte, at brandvæsenet var i gang med at slukke branden.

Mere om branden

Midt- og Vestjyllands Politi fik natten til mandag den 12. juli kort før klokken 03.00 en anmeldelse om brand på Borbjerg Mølle Kro.

Da det lokale brandberedskab og patruljer kom derud kort efter, havde ilden allerede godt fat. Slukningsarbejdet var først endeligt afsluttet sent mandag.

Det var en gruppe unge mennesker, der holdt til på den anden side af den nærliggende sø, som opdagede branden og slog alarm.

Politiets teknikere afsluttede den 15. juli de indledende undersøger på gerningsstedet, og kan konstatere, at det typer på, at branden var påsat.

Natten mellem den 11. og 12. juli var der ingen overnattende gæster i værelsesfløjene.

Annonce

Flammer over alt

Ved 03.30-tiden nåede parret og deres to døtre frem.

- Man tror jo ikke rigtigt på det, siger Malene og fortæller om den røg, der lå hen over markerne ude ved Rydhave. Noget, hun håbede på, var tågedis - men det var røg fra møllen.

- Hvor slemt kan det lige være, tænkte jeg, men da vi drejede ned mod møllen, kunne vi godt se, hvor slemt det var: Der var flammer overalt, siger Mark og tilføjer, mens han stryger sig over armene:

- Jeg får helt gåsehud af at fortælle det.

Familien måtte stoppe ved dyrefolden og kunne ikke komme tættere på, mens politibetjente og brandfolk arbejdede.

- Indsatslederen sagde til os, at vi nok ikke skulle regne med, at der ville være noget tilbage, og det var nok også, hvad vi forventede, fortæller Mark.

- Seks til syv timer før havde vi siddet på terrassen, og det hele var fint, siger hans kone og ryster lidt på hovedet.

At branden formentlig var påsat, har parret ikke fået direkte at vide af politiet.

- Men det har jo stået i avisen, indskyder Malene, der glæder sig over, at hverken dyr eller mennesker kom til skade ved branden, men hun tilføjer:

- Det var jo nemmere for hovedet, hvis det var en kortslutning, der var skyld i branden.

Hvor slemt kan det lige være, tænkte jeg, men da vi drejede ned mod møllen, kunne vi godt se, hvor slemt det var: Der var flammer overalt.

Mark Harpøth, medejer af Borbjerg Mølle Kro
Annonce

Plan om genopbygning

Kroen er forsikret - også mod driftstab.

- Det forlanger låntagerne jo også, når man starter en virksomhed op. Vi har haft en forsikringsrådgiver til at gennemgå det hele, og han siger, at det ser fornuftigt ud, siger Mark.

Det eneste, der ikke er forsikret, er selve vandmøllen.

- Vi håber, at den kan blive bevaret, selv om kværnen, som stod lige indenfor, er væk, lyder det fra Malene.

Hver dag kører Mark Harpøth fra parrets hjem i Vinderup til Borbjerg Mølle Kro. For dyrene skal jo passes og græsset skal slås, mens Malene klarer papirarbejdet hjemmefra. Foto: Johan Gadegaard

De gamle bygninger med blandt andet 27 værelser rummede næsten 2000 kvadratmeter under tag. Parret ser frem til, at politiet frigiver brandtomten.

- Vi sidder som på nåle og venter, siger Mark, der tror på, at planen om at genopbygge møllen bliver ført ud i livet.

- Det er absolut planen at bygge møllen op på den ene eller anden måde. Det er jo vores levevej, siger Mark, der suppleres af Malene:

- Hvad skulle vi ellers lave? Det er jo det, vi elsker, selv om der er mange timer i det.

Møllens historie

Borbjerg Mølles historie går mere end 600 år tilbage, og der har ligeså længe været registreret erhverv på stedet.

Den gamle vandmølle kørte helt frem til branden, hvor den ledte vandet fra Møllesøen gennem Hellegaard Å ud i Limfjorden.

I 1898 overtog Niels Mundbjerg Borbjerg Mølle efter sin svigermor, der bar blevet enke efter efter den tidligere ejer, Lars Christensen.

Stine Christensen, og Johannes Kobborg ejede møllen fra 1919 til 1963. Fra 1931 blev der drevet sommerrestaurant på stedet.

I sin tid blev der malet korn på møllen. Kunderne fik typisk en dram og måske et spil kort, mens de ventede på at få malet korn, og det gav idéen til at omdanne møllen til et traktørsted, da det senere blev svære tider for branchen .

I 1963 købte Lis og Jørgen Schrøder møllen og byggede de eksisterende ladebygninger om til hotelværelser.

I 1972 overtog Birthe og Hans Pedersen møllen og videreførte ombygningen.

I 1987 købte Esther og Carl Jensen Borbjerg Mølle Kro & Hotel, og efter Carls død i 2005 fortsatte Esther som kromutter frem til 1. maj 2018, hvor danseparret, Bjørn Bitsch og Ashli Williamson, og Malene og Mark Harpøth købte Borbjerg Mølle Kro & Hotel, som de videreførte med nye tiltag.


Annonce
Sport For abonnenter

Følg kampen her: TTH er 60 minutter fra at redde livet i ligaen, når aftenens kamp i Roskile fløjtes op

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Sådan skal vandtårnet se ud: To etager højere og proppet med unge mennesker

Holstebro For abonnenter

Se video: Markant bygning er ved at forsvinde - skal gøre plads til 'ny' bydel

Holstebro

Millioner på vej til VIA's læreruddannelser - også i Nørre Nissum og Holstebro: Sådan skal pengene bruges

Navne For abonnenter

Han er årsagen til, at containere spærrer rådhuspladsen for tiden

Nogle shopper Bitcoins til spotpris, mens andre ser starten på enden: Derfor er der kaos i kryptoverdenen

Struer

Kampklædt politi rykkede ud: Satudarah luftede rygmærkerne på villavej

Vestjylland For abonnenter

KD-storkredsformand efter landsformandens afgang: Det er da ikke en af de gode oplevelser

Ægtepars salg eksploderer efter økonomisk mavepuster: - For det meste kan vi samarbejde

Holstebro

Endnu en restaurant åbner: Sætter blus under den store wok

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Struer

Mangel på hænder og et efterslæb, der ikke kan indhentes, får nu sundhedsplejen til at udskyde og aflyse en række opgaver

Holstebro For abonnenter

Ville forbedre rekrutteringen til lægebilerne, men det gik stik modsat: Får 5000  kr. mere i løn i naboregionen

Struer

Hvad skal der dog laves her? Har du også undret dig, kommer svaret her

Annonce