Annonce
112

Som forsvarer skal man kunne være professionel: - Selv det mest usle menneske, har krav på et forsvar

- Som forvarer skal man kunne være professionel, og man er nødt til at følge sin klients udlægning af sagen, fortæller Bjarne Vium, der selv har repræsenteret en lang række personer, der har været tiltalt for alvorlige forbrydelser. Arkivfoto.
Annonce

Holstebro/Vinderup: Forsvarsadvokat Bjarne Vium har selv været forsvarer i flere sager om drab, voldtægt med mere, og han kender derfor også til at skulle forsvare, hvad der udadtil kan virke som uforsvarligt.

Han har intet med den konkrete sag mod en 35-årig mand, der er tiltalt for frihedsberøvelse og voldtægt, at gøre. Han kender ikke sagen eller bevisernes tyngde.

Men han kender til at skulle træde ind i en retssal og forsvare personer, der risikerer at blive idømt lange fængselsstraffe for alvorlige forbrydelser.

Og han kender til det at stå med en overvældende bevisbyrde og en klient, der nægter sig skyldig.

- Som forvarer skal man kunne være professionel, og man er nødt til at følge sin klients udlægning af sagen. Hvis personen siger, at han eller hun er uskyldig, så er det dét udgangspunkt, man tager. Det er det, man forbereder sit forsvar efter, siger Bjarne Vium.

Er det ikke vanskeligt, hvis alle beviserne peger på noget andet?

- Det handler om at kunne agere professionelt. Man skal huske, at tvivlen altid skal komme den tiltalte til gode. Det er ikke nok, at det er overvejende sandsynligt, at ens klient er skyldig. Vedkommende skal være skyldig ud over en enhver rimelig tvivl. Det er et godt udgangspunkt, og det er med til at sikre, at uskyldige ikke bliver dømt.

Får du aldrig etiske kvaler, når du kommer hjem?

- Nej. Jeg plejer at sige det sådan, at selv det mest usle menneske, har krav på et forsvar, siger Bjarne Vium.

- I mange fag oplever man noget, som man er nødt til at lægge fra sig, når man kommer hjem. Det er politifolk og alle mulige andre faggrupper også nødt til at kunne. Professionalismen er god i forhold til at kunne gøre sit arbejde ordentligt, og i forhold til også at kunne lægge det fra sig igen, siger Vium.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Syv ting skal fikses, før Holstebro Idrætspark er klar til divisionsfodbold: Formand håber, det giver anledning til at fikse endnu flere

Navne

Dødsfald: den kunstglade frisør

Annonce