Annonce
Holstebro

Det hedder noget så ufarligt som 'Institutionsplan', men det kan at være ren gift for Holstebro og sygeplejerskeuddannelsen

VIA vil eksempelvis lave sygeplejerskeuddannelsen i Herning, der i dag er en filial af uddannelsen i Holstebro, til en selvstændig uddannelse - og øge optaget med 40 om året. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix)
Der skal flere uddannelser til alle andre steder i regionen end det vestjyske. VIA's plan møder hård kritik.

Holstebro: En katastrofe.

Regionsrådsmedlem Morten Flæng (S) lægger ikke fingrene imellem, når han konkludere på VIA University Colleges planer for udflytning og udvikling af uddannelserne i regionen.

- Man må bare konstatere, at det er en ordentlig omgang øregas, hvis man siger, at man vil have en region i balance og uddannelsesmuligheder i alle dele af landet, og så flytter man ingen uddannelser ud til Vestjylland - men gør det til gengæld vanskeligere at rekruttere, siger Morten Flæng.

Annonce

Kritikken går på VIA's såkaldte Institutionsplan. Bag det lidt kedelig navn gemmer sig VIA's plan for at leve op til regerings krav om "Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark".

Mens der skal oprettes uddannelser i Horsens, Viborg, Herning og Randers, må man på VIA i Holstebro se langt efter flere studerende eller flere studiepladser.

Til gengæld kan VIA i Holstebro forvente hårdere konkurrence. VIA vil eksempelvis gøre sygeplejerskeuddannelsen i Herning, der i dag er en filial af uddannelsen i Holstebro, til en selvstændig uddannelse - og øge optaget med 40 om året:

- Det er rigtigt, at man ikke lukker noget i Holstebro. Men det er altså det samme rekrutteringsgrundlag, som man udnytter. Og med hensyn til sygeplejerskeuddannelsen, så kan jeg godt frygte, at det kan blive første skridt mod at flytte den helt, siger Morten Flæng.

- Man må bare konstatere, at det er en ordentlig omgang øregas, hvis man siger, at man vil have en region i balance og uddannelsesmuligheder i alle dele af landet, siger Morten Flæng (S) Pressefoto

Udhuler uddannelsen

Borgmester i Holstebro H.C. Østerby er heller ikke imponeret.

Han vil nu have et møde med den Uddannelses- og Forskningsminister Jesper Petersen (S).

- Jeg er glad for, at det er lykkedes at forhindre, at der bliver lavet en socialrådgiveruddannelse tæt på, der kunne have udhulet grundlaget for den, vi har i Holstebro. Men at man udhuler sygeplejerskeuddannelsen i Holstebro er helt hen i vejret, siger Østerby.

Han er med på, at man flytter uddannelser ud:

- Men den her plan risikerer at underminere Holstebro som uddannelsesby. Jeg havde regnet med, at man ville styrke den, da vi allerede har en stærk uddannelsesposition. Det havde givet mere mening, siger Østerby.

Han frygter ligesom Morten Flæng, at når man styrker uddannelsesmulighederne markant i byerne rundt om Holstebro, risikerer det at gå ud over optagemulighederne i en tid, hvor der samtidig bliver færre unge.

Annonce

Det er en balance

Prorektor på VIA University College, Gitte Sommer Harrits, forsvarer planen:

- Vi har haft fokus på at lave uddannelser de steder, hvor vi kan få pladserne fyldt op. Det er det afgørende for os, siger hun.

Vi vil ikke etablere nye pladser på steder, som det ikke er realistisk at tiltrække studerende til.

Gitte Sommer Harrits, Prorektor på VIA University College

Og så efterlader man det vestjyske område på perronen?

- Nej, det mener jeg ikke. I det vestjyske har vi fokus på at få fyldt de eksisterende op. Her satser vi på at forbedre rekrutteringen. Lykkes det, så vil vi også i et længere perspektiv - i slutningen af planen, der løber frem til 2030 - være villige til at se på nye uddannelser til det vestjyske.

Men udhuler i eksempelvis ikke på sigt muligheden for at have en sygeplejerskeuddannelse i Holstebro, når man laver en ny og øger optaget på den nye i Herning?

- Det er en balance. Vi skal jo også have uddannet sygeplejersker. Men det, vi har set i den periode, Herning har fungeret som en filial under Holstebro, er, at det ikke har ændret på optaget i Holstebro. Det, forventer vi, stadig vil være billedet.

Tror du det bliver lettere eller vanskeligere at få studerende til Holstebro, når der bliver etableret flere nye uddannelser i byer tæt på?

- Vi er til stede i Holstebro. Men vi vil ikke etablere nye pladser på steder, som det ikke er realistisk at tiltrække studerende til. Det er også et princip i Institutionsplanen, at VIA bevarer hele sin palet af uddannelser samt den brede geografiske dækning, som altid har været en del af VIA's dna, siger Gitte Sommer Harrits.

Annonce

Drop de forblommede ord

Tilbage hos Morten Flæng giver forklaringerne ikke meget ro i maven:

- I regionen forsøger vi, når vi skal planlægge dimensioneringen af eksempelvis gymnasiepladser at understøtte de områder, der har det vanskeligst. Det ville jeg ønske, at man også gjorde her. Nu gør man det potentielt blot vanskeligere.

Men er det ikke vigtigere at få folk uddannet end hvor det foregår?

- Jo, det kan man godt sige. Men så skal man bare droppe de forblommede ord om et land og en region i balance, siger Morten Flæng.

VIA's Institutionsplan skal nu godkendes og forhandles på plads med de politiske flertal bag regeringens plan om udflytningen af uddannelsespladser.

Annonce
Kultur

Maggie er med 'mor' i salonen hver dag: - Kunderne synes, det er så hyggeligt - nogen bliver ligefrem skuffede hvis hun ikke er her

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vestjylland

Politiet efterlyser vidner til brutalt overfald på åben gade: 32-årig fik knytknæveslag og flaske i hovedet

Holstebro For abonnenter

Da Poul Henning pludseligt døde, reddede han fem andre: - Det er uretfærdigt, men tænk på dem, som fik deres kære med til juleaften på grund af ham

Holstebro

Jysk Energi melder alt klar til elbilerne

Navne For abonnenter

Poul-Erik Sloth Nielsen blev 'kun' 72 år - men der er mange, som bliver 100 år og ikke har prøvet så meget, som han har

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Holstebro For abonnenter

Ragnvald fik livet tilbage, da en anden mistede sit: - Jeg er dybt taknemlig

Vestjylland

Spurgt på gaden: Er du organdonor?

Struer

Tommy stod 'I hus til halsen' - nu har han fået mod på livet igen: - Jeg har fuldstændig ændret mig selv

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Hvorfor skal jeg have skattefri penge ind på kontoen, som jeg ikke har bedt om og ikke har brug for?

Holstebro For abonnenter

Hun er selv vaccineret - men ikke hendes børn:  - For at være ærlig, så kan jeg ikke forstå, hvorfor der skal være så stort et pres

Holstebro

Nye regler kan smadre skiferien for Karsten: - Det kan ikke passe. Jeg har fået tre stik og er immun - jeg må være ønsket at få ind

Annonce