Annonce
Holstebro

Skoler og daginstitutioner er ved at gøre klar: - Det er en stor mundfuld det her

Pedel Finn Madsen er ved at gøre klar til at de mindste elever på Lemtorpskolen kan begynde i skole efter påske. Foto: Morten Stricker
Et virvar af spørgsmål har udklækket sig i påsken hos kommunernes skoler og daginstitutioner, der står til at åbne efter ferien. Hvordan sikrer man, at børnene ikke blander sig for meget? Hvor præcis skal forældrene aflevere og afhente børnene? Erfaringen med lignende omstændigheder mangler. Alligevel føler kommunerne sig parate til genåbningen.
Annonce

Nordvestjylland: Der skal vaskes hænder minimum hver anden time. Toiletterne skal rengøres mindst to gange dagligt. Legetøjet ligeså. Skoleeleverne skal sidde to meter fra hinanden og børn i dagtilbud må ikke lege med børn fra andre stuer.

Listen fra Sundhedsstyrelsen er lang. 44 tiltag bør skoler og SFO’er overholde - dagtilbuddene 52. Det er udover de ni krav, som stilles til lederne. Altsammen for at mindske smitten når børnene i dagplejer, vuggestuer, børnehaver og 0-5. klasse efter påsken igen skal passes og have undervisning.

- Jeg har lige haft morgenmøde med cheferne. Der er tusindvis af spørgsmål stadigvæk. Men jeg tror, vi når det til tiden, siger Susanne Ebdrup, direktør for Børn & Unge i Holstebro kommune, da avisen taler med hende lørdag formiddag. I Holstebro kommune åbnes der gradvist, så kun specialgrupperne åbner den 15. april. Skoler, SFO, dagplejen og vuggestuer åbnes den 16. og børnehaver dagen efter - den 17.

Mens man nogle steder har nemt ved at lave flere indgange, er man andre steder nødt til præcist at styre hvornår, der må afhentes og afleveres børn, så alle forældre ikke kommer på samme tid.

Susanne Ebdrup fortæller, at man ligeledes er ved at se på, hvorvidt der kan indhentes ekstra rengøringspersonale fra de kommunale bygninger, der i disse dage står uden medarbejdere.

Også opdelingen af lærere giver udfordringer.

- Der er jo også lærere som både underviser i 4. og 6. klasse. Nogle underviser virtuelt. Nogle ude i skolerne. Så skal de så være på det fysiske eller virtuelle hold, siger hun.

Spørger man Torben Gudiksen (R), formand for Børn og Ungeudvalget i Holstebro kommune, har det været en hektisk uge:

- Man skal åbne med så kort varsel. Det giver udfordringer, når der højst må være et bestemt antal elever i hvert klasselokale. Derfor har man fra forvaltningens side allieret sig med fritidsområdet, som har nogle haller og spejderhytter, der står ledige - dem har man i baghånden, man kan åbne for, siger udvalgsformanden.

Sådan åbnes der op

I Lemvig Kommune:

Alle åbner som udgangspunkt den 15. april. På nær to. Lemptorpskolen og Menighedsbørnehaven venter med åbning til 16. april. Desuden opfordrer Lars Borst, direktør for Familie & Kultur i Lemvig Kommune, forældrene til at holde sig orienteret løbende op mod åbningsdagen, der kan forekomme ændringer.

I Holstebro kommune

Onsdag den 15. april åbner specialgrupperne i Børnehuset Nova, i Wagnerhus og i Filosoffen.

Dagen efter, torsdag den 16. april, kommer turen til dagplejen, vuggestuer samt skoler og SFO'er.

Fredag den 17. april åbner børnehaver og Specialkompetence Holstebro.

I Struer kommune

Alt åbner den 15. april. Centerchef for skoler og dagtilbud i Struer Kommune, Jeannette Enevoldsen opfordrer dog forældrene til at holde sig løbende orienteret op mod åbningsdagen.

Kilder: Holstebro kommune, Lemvig kommune, Struer kommune

Annonce

Samme dato i Struer

Overalt rundt på skoler og daginstitutioner har der henover påsken været gang i at indrette lokalerne, så kan man nå at blive klar til genåbningen. Således også i Struer, hvor flere af skolerne inddeles i zoner. Så børn i rød zone kun må lege med andre i rød zone for at mindske smittespredningen.

Alle institutioner og skoler i Struer åbner som udgangspunkt den 15. april. Der opfordres dog til, at forældrene løbende holder øje med de digitale platforme Aula og Daycare op mod åbningen.

I daginstitutionerne i Struer kommune er tilbagemeldingen fra forældrene at lidt over halvdelen sender børnene afsted i den første uge. Så om der blandt andet er puslepladser nok, vil der løbende blive holdt øje med.

- Det er en stor mundfuld det her. Men vi holder hele tiden løbende øje med, om der skal justeres, siger Jeannette Enevoldsen, centerchef for skoler og dagtilbud i kommunen.

- Det er vigtigt at sige at børnene ikke vender tilbage til den normale hverdag. Man må indstille sig på fleksibilitet og gensidig forståelse, tilføjer hun.

Annonce

To torsdag i Lemvig

Netop den løbende justering, er nødvendig. For der er ikke rigtigt nogen lignende situationer - rent erfaringsmæssigt, mener Lars Borst, direktør for Familie & Kultur i Lemvig Kommune.

- Nogle ting er krav - andre anbefalinger. Vi gør alt, hvad vi kan for at efterleve dem. Men vi bevæger os ind i ukendt farvand, og det er klart, at der også må accepteres noget fleksibilitet - i forhold til, at vi skal igang med at danne os noget erfaring og så justere løbende, siger han.

I Lemvig åbner alle på nær to den 15. april. Dog igen med forbehold om, at det kan ændre sig i dagene op til.

- Undtagelsen er Lemptorpskolen, der har en sending rengøringsmidler, som først ankommer onsdag. Og så er der nogle medarbejdere, der nu skal løse en helt anden opgave, som har brug for ekstra tid til at forberede, siger han.

Derfor åbnes der først 16. april. Det samme gælder for Menighedsbørnehaven, der afventer værnemidler.

- Men vi mener, at vi når vi åbner op kan leve op til de sundhedsmæssige foranstaltninger, vi skal. Der kommer håndsprit ud til alle. Rengøringenspersonalet er klar til at gøre rent to gange dagligt, og det er ved at blive organiseret, så sengetøjet kan vaskes i vuggestuerne, siger Lars Borst. Han håber ligesom alle andre på solskinsvejr de kommende uger, så børnene kan være så meget ude som muligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Millioner af nedgravede mink: Jura-eksperter sår tvivl om lovlighed af minkgrave

Annonce