Erhverv

- Det er en by i Rusland at regne sin lønseddel ud

Økonomichef Ann Harkjær Frederiksen fra Svend Frederiksen Maskinfabrik A/S i Ringe har siddet med i Virksomhedsforum for enklere regler i seks år. Hun valgte at stoppe i slutningen af januar i år, fordi det er forbundet med rigtig meget arbejde at sætte sig ind de mange problemstillinger. Foto: Kim Rune
Økonomichef Ann Harkjær Frederiksen fra Svend Frederiksen Maskinfabrik A/S ved Ringe sidder med i Virksomhedsforum for enklere regler. Her har hun været med til at lette den administrative byrde for SMV'er, og hvis Ann Harkjær Frederiksen selv kunne bestemme, skulle det være muligt for alle mennesker at forstå deres lønseddel.

RINGE: Over 800 forslag er det blevet til, siden Virksomhedsforum for enklere regler blev oprettet i 2012.

Så der har været nok at se til for Ann Harkjær Frederiksen, der er økonomichef hos Svend Frederiksen Maskinfabrik A/S ved Ringe. Hun sidder nemlig i Virksomhedsforum som virksomhedsrepræsentant og har været med fra starten.

- Jeg kunne slet ikke få armene ned over, at der skulle oprettes et forum, hvor der ville blive kigget på administrative byrder. Virksomhedsforum er en direkte kontakt til ministrene, så det er ikke noget med, at man skal igennem en masse led med udvalg og embedsfolk, for så kan man som virksomhedsejer godt føle, at man skal give op på forhånd, fortæller Ann Harkjær Frederiksen, som egentlig er okay med, at der er mange regler, som virksomhederne skal følge.

- Hvis reglerne er fair, og der er en grund til, at de er der, så mener jeg ikke, at vi har for mange regler. Men der er også regler, som er for stramme eller uretfærdige, og det kan jeg ikke have, siger hun.

- Intentionen med regler er jo, at det skal gøre det nemmere for os, fordi vi får noget at rette os efter, men vi skal forebygge, at der kommer for mange regler.

Hvis reglerne er fair, og der er en grund til, at de er der, så mener jeg ikke, at vi har for mange regler. Men der er også regler, som er for stramme eller uretfærdige, og det kan jeg ikke have.

Ann Harkjær Frederiksen, økonomichef, Svend Frederiksen Maskinfabrik A/S

- Det er uretfærdigt

En af de regler, som Ann Harkjær Frederiksen ad flere omgange har forsøgt at få ændret, og som Virksomhedsforum har indsendt som forslag igen på seneste møde i slutningen af januar, er en regel omkring sygedagpenge.

- Hvis du bliver sygemeldt, dækker din arbejdsgiver de første ni uger. Efter fire uger kan virksomheden få refunderet et beløb svarende til dagpenge fra kommunen. Det skal virksomheden formidle videre, og det har man 12 dage til, men der er mange små virksomheder, som kun laver løn en gang om måneden, så 12 dage til at indberette giver ikke mening, forklarer Ann Harkjær Frederiksen.

- Vi har fået afslag et par gange på at få det ændret, men nu forsøger vi igen. Jeg synes virkelig, det er uretfærdigt, at der er noget, man ikke kan få, fordi man ikke kan søge det rettidigt, selv om det er noget, man er berettiget til.

En ting, som Virksomhedsforum har været med til at gennemføre, er portalen virk.dk, og den har været med til at lette hverdagen ude i mange virksomheder og for Ann Harkjær Frederiksen selv.

- Målet med virk.dk er, at man skal kunne gå ind ét sted og komme videre derfra, når man for eksempel skal lave forskellige indberetninger, forklarer hun.

- Der bliver arbejdet at gøre virk.dk bedre ved for eksempel at gøre søgning på siden mere enkel.

Ingen får den samme løn

Ann Harkjær Frederiksen er kommet med forslag til Virksomhedsforum, og flere af dem har ført til lettelser, men der er særligt én ting, Ann Harkjær Frederiksen kunne tænke sig at ændre på. Det handler om at gøre lønsedler mere simple.

- Jeg kunne godt tænke mig, at alle skulle kunne forstå deres lønseddel. For mange er det en by i Rusland at regne deres lønseddel ud, og hvis det var nemmere at forstå lønsedlen, ville det også være nemmere at lave lønnen, siger hun.

- De fleste har det nok ligesom mig. Jeg kigger bare på, om bundlinjen ser nogen lunde rigtig ud.

Hos Svend Frederiksen Maskinfabrik har de et bureau til at stå for lønberegningen.

- Vi har både timelønnede og funktionærer, nogle får 14 dages-løn, andre går månedsløn, og vi har lærlinge på forskellige satser. Der er ikke to i virksomheden, der får den samme løn, fortæller hun.

- Løn er virkelig ikke min yndlingsopgave, og sådan tror jeg, det er i mange virksomheder, fordi det er så kompliceret og svært at forstå.

Men det ligger nok ikke lige for at ændre på det, erkender Ann Harkjær Frederiksen, som fortæller, at der kan være andre lettelser på vej for især mikrovirksomheder.

Slip for at vente

I Virksomhedsforum har medlemmerne drøftet, hvilke muligheder der er for at forenkle hverdagen yderligere ude i virksomhederne.

- Vi har for eksempel haft oppe at vende, om der skal være mulighed for, at små virksomheder kan sende deres regnskab i pdf-format. I mange små virksomheder er det sådan, at det med at sende regnskab ind sker efter klokken 16, hvor der ikke er hjælp at hente, hvis systemet driller. Og nogle gange er det sådan, at hvis man går fra det, skal man starte forfra, fortæller Ann Harkjær Frederiksen.

En anden ting, som Virksomhedsforum har diskuteret, er kommunikationen med Skat.

- Det vil være godt, hvis man kan få én fra Skat til at ringe tilbage i stedet for, at man skal sidde på kontoret og vente på at komme igennem, forklarer Ann Harkjær Frederiksen.

- Det tænker man måske ikke så meget over, men det kan være en kæmpe lettelse for den lille virksomhed.

Virksomhedsforum

Virksomhedsforum for enklere regler blev oprettet i 2012 og har siden haft 22 møder og flere temamøder.

Formålet er at skabe mindre bureaukrati for erhvervslivet ved at komme med forslag til forenklinger af gældende regler.

Udgangspunktet er, at "virksomhederne skal bruge deres tid på at drive forretning og ikke på unødvendige administrative foroligtelser", fremgår det af Erhvervsstyrelsens hjemmeside.

Regeringen er forpligtet til at gennemføre de forslag, der kommer fra Virksomhedsforum for enklere regler. Hvis regeringen afviser at følge forslagene, skal den forklare hvorfor.

Alle virksomheder har mulighed for at indsende forslag til forenklinger, og Virksomhedsforum behandler løbende de indsendte forslag.

Forslagene kan indsendes via en formular på hjemmesiden enklereregler.dk.

0/0
Annonce
Erhverv

Århusianske iværksættere ryddede bordet ved prisfest

Erhverv

Dyb frustration: Nej til ny vej ind på Gimsinglundvej

Erhverv For abonnenter

Først tabte de selv 85 kilo - nu har de hyret manden bag til hele virksomheden

Erhverv

Åbner kontor i Struer: Dorte vil hjælpe små og mellemstore virksomheder

Erhverv For abonnenter

4 gode tips, hvis man ønsker at tabe sig

Erhverv For abonnenter

Godt for svinebønder - skidt for forbrugerne: Syge grise i Kina udløser eksplosive prishop

Prisen på svinefars til frikadeller og nakkekoteletter til grillen har taget et ordentligt spring opad i de seneste uger, og forklaringen skal findes i Kina. Sådan lyder det samstemmende fra de to største dagligvarekæder Coop og Salling Group. Hos Coop melder informationsdirektør Jens Juul Nielsen om prisstigninger på svinekød på 10 procent. I Salling Group, der står bag Bilka, Føtex og Netto, melder pressechef Kasper Reggelsen ligeledes om højere priser på produkter, der indeholder svinekød. Kina, som er verdens største producent og forbruger af svinekød, er lammet af den alvorlige afrikanske svinepest, der vurderes at have ramt næsten en tredjedel af den kinesiske produktion. - Det er på en trist baggrund, men det er en stor fordel for de danske svineproducenter, der har set en meget kraftig stigning i noteringen på svinekød, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges, landbrugets videnshus i Aarhus. Efter katastrofalt lave priser i 2018, der kastede mange svineproducenter ud i konkurs, er prisen steget voldsomt siden nytår. Ved indgangen til 2019 fik en landmand 8,30 kroner pr. kilo gris, der blev leveret til slagterikoncernen Danish Crown. I denne uge lå prisen på 10,80 kroner, og mandag stiger den yderligere til 11,10 kroner pr. kilo. Det er en stigning på 34 procent siden nytår. - Vi skal tilbage til 2001 for at se en tilsvarende kraftig stigning, så det er helt ekstraordinært. Vi forventer også, at priserne vil forblive på et højt niveau og måske endda stige yderligere, inden man får styr på det i Kina, siger Klaus Kaiser.

Sydjylland

Direktør til minister: Væk med barrierer for biogas i lastbiler

Erhverv For abonnenter

Ausumgaard omlægger til økologisk planteavl

Sydjylland

Charmeoffensiv for en branche i bevægelse

Sydjylland

Det altid åbne værksted

Annonce