Annonce
Struer

Det bliver et brag af en festival

Den nye lydfestival bliver blandt andet åbnet med en minikoncert med Marybell Katastrophy fra Aarhus i haven ved Gimsinghoved. Pressefoto

En ny international festival for lydkunst i Struer tager form.

Annonce

Struer: Struer vil til juni for alvor pleje byens image som Lydens By med en helt ny festival for lydkunst.

Festivalen har fået navnet "Struer Tracks", og indtil videre har det virket lidt diffust, hvad det indebærer. Men nu begynder det for alvor at tage form.

Jacob Kreutzfeldt, som er hyret ind til opgaven som festivalleder, kan love, at det bliver et brag af en festival, og ambitionsniveauet er højt.

- Vi vil gøre Struer Tracks Urban Sound Festival til en internationalt anerkendt biennale for lydkunst, fortæller Jacob Kreutzfeldt, og med de første navne klar på programmet står det allerede fast, at den nye lydfestival nok skal komme godt fra start.

Man vil slet ikke være i tvivl om, at man befinder sig i "Lydens By", når det hele falder på plads.

Jacob Kreutzfeldt, festivalleder, Struer Tracks.

Hvad kommer de med af lydkunst?

Den spansk-amerikanske kunstnerduo bestående af Alejandra Salinas og Aeron Bergmand, bedre kendt som Bergman & Salinas, arbejder med forskellige kunstneriske greb, men deres primære kunstneriske udgangspunkt er en eksperimenterende og konceptuel tilgang til lyd.De bearbejder lyd både gennem performance, skulptur, internetbaserede værker og social engagerende værker, og de har modtaget en pris for sublimt arbejde med digital musik ved Prix Ars Electronica i Linz.

Siden 2011 har parret drevet INCA - et studie og artist residency, som nu ligger i både Detroit og Seattle.

Salinas er uddannet fra Valand School of Fine Arts i Gøteborg og Bergman med en master i studio art fra New York University. De bor og arbejder sammen i Seattle, USA.

Ursula Nistrup er dansk, og ifølge Ursula Nistrup er lyd menneskets mest sanselige dimension, og hendes kunst tager derfor udgangspunkt i øret som det organ, vi primært bruger til at navigere i verden med.

Hendes fascination af lyden som et rumligt fænomen og dets forbindelse til arkitektur er afsættet for hendes bidrag til Struer Tracks.

Ursula Nistrup er uddannet fra California Institute of Art og Glasgow School of Art, og hun bor og arbejder i dag i København.

Japanske Jio Shimizu arbejder med lyd og lys i stedsspecifikke installationer, og han finder ofte inspiration i matematikkens og fysikkens verden.

Simple tekniske opsætninger er ofte afsættet for hans værker, men med hans evne til at få fænomener som lyd og lys til at arbejde sammen har værkerne ofte en meget overvældende effekt. Shimizus værker zoomer desuden ofte ind på målbare svingninger og sårbarheder i systemer, som ellers tilsyneladende er solide og stabile.

Jio Shimzu er uddannet fra Tokyo University of Arts, og han bor og arbejder i Saitama i Japan.

Lydfestivalen Struer Tracks byder blandt andet på et musikalsk møde mellem Mike Sheridan, som her ses på billedet, og jazz-guitaristen Jakob Bro. Arkivfoto: Peter Svendsen
Annonce

Lydmærker i byen

Det hele bliver indledt med en åbning af den nye festival i haven ved Gimsinghoved Kunst - og Kulturcenter 2. juni.

Her vil den nye lydskulptur af kunstneren Frode Gundorf Nielsen blive indviet.

Dagen byder desuden på en minikoncert med Marybell Katastrophy fra Aarhus, og borgmester Mads Jakobsen (V) vil også selv gribe guitaren og være med til at skyde festivalen i gang sammen med DJ Thomas Flarup og et par andre lokale talenter.

Derefter flytter festivalen ud i alle hjørner af byen, hvor man i løbet af de første par uger af juni kommer til at møde det ene bidrag til festivalen efter det andet.

Den kunstneriske leder af festivalen, Rune Søctings, som selv er både komponist, kunstner og lydforsker, har blandt andet hentet bidrag til byen fra den japanske lydkunstner, Jio Shimizu, og fra den prisvindende kunstnerduo, Alejandra Salinas & Aeron Bergman, som kommer fra henholdsvis Spanien og USA.

Danske Ursula Nistrup yder også et bidrag til udstillingen i byrummet, som har fået titlen "Lydmærker", og flere er på vej.

Annonce

Laserlys og larm

- Man vil slet ikke være i tvivl om, at man befinder sig i "Lydens By", når det hele falder på plads, forsikrer Jacob Kreutzfeldt.

Og det bliver ikke kun med underlige installationer og grønt laserlys, som japanske Jio Shimizo blandt andet har en forkærlighed for at arbejde med i sine værker.

- Vi arrangerer også et musikalsk møde mellem Mike Sheridan, som er et stort dansk navn inden for den elektroniske musik, og jazzguitaristen Jakob Bro, fortæller han.

Dette bliver med en koncert på Struer Musikskole, og folkeskolerne bliver også inddraget, når eleverne fra alle kommunens skoler får mulighed for at lave deres helt egne fortællinger i lyd sammen med lydkunstneren Hans Sydow.

- Vi satser i det hele taget på at få hele Struer med, så festivalen får en god, lokal forankring, fortæller Jacob Kreutzfeldt.

Især til et af de store arrangementer under festivalen.

- Vi er ikke helt klar til at fortælle om, hvad der skal ske. Men som udgangspunkt er det borgerne i Struer, der skal være med til at larme så meget, at det kan høres langt ud over kommunegrænsen, fortæller Jacob Kreutzfeldt.

- På den måde skulle den første udgave af den nye lydfestival i Struer gerne afsluttes med et brag, forklarer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Ekstra julegave som tak for indsatsen

Indland

Nu kan du få dit kørekort på mobilen

Annonce