Annonce
Struer

Det betyder alverden, at kirkens dør er åben, selv for dem, der ikke tør komme

Provst Birgitte Krøyer efter alle corona-kunstens regler. Arkivfoto: Morten Stricker
Der bliver gudstjenester at gå til i weekenden trods nye og skærpede restriktioner og rigtig godt for det, lyder det fra den lokale provst.
Annonce

Struer: Torsdag meldte Kirkeministeriet "Strammere corona-restriktioner for folkekirken og andre trossamfund" ud.

En melding, der kom på baggrund af udbredelsen af den mere smitsomme, britiske variant af coronavirus, som ifølge ministeriet kan få samfundsmitten i Danmark til at stige markant.

Det betyder, at gudstjenester bliver underlagt skærpet deltagerbegrænsning, så der højst må deltage en person pr. 7,5 kvadratmeter gulvareal i kirken eller lokalet.


Vi har længe hørt om folk, der savner det her fællesskab, og nogle har holdt sig væk, fordi de mente, at andre havde mere behov for det end dem.

Birgitte Krøyer, provst i Struer Provsti


"Det svarer i praksis til omtrent fire gange færre deltagere, end de nuværende restriktive arealkrav giver mulighed for", lyder det.

- Det er noget mere, end vi havde regnet med, men vi finder ud af det, fortæller provst i Struer Provsti Birgitte Krøyer med henvisning til de kommende gudstjenester.

Konkret betyder det, at der for eksempel i Vejrum Kirke nu må være 31 kirkegængere til gudstjeneste.

Før de skærpede restriktioner måtte der være 100, og helt uden restriktioner kan der være 250-300 personer til gudstjeneste.

Og for lige at tage endnu et par eksempler må der aktuelt i Ølby komme 21 kirkegængere, mens der i landets mindste kirke på Venø må komme fem.

Annonce

Ingen fællessang

Den nye udmelding ændrer altså ikke på, at der vil være gudstjenester at gå til ifølge Birgitte Krøyer, men de bliver uden den vante sang.

- Vores biskopper har opfordret til, at det bliver uden fællessang, og den opfordring følger vi, siger hun.

I Kirkeministeriets udmelding står også, at varigheden af gudstjenester bør begrænses til højst 30 minutter, og der bør sikres mindst to meters afstand mellem deltagerne.

Spørger man Birgitte Krøyer, så er det vigtigt, at der stadig kan gennemføres gudstjenester.

- For dem, som tør komme, betyder det rigtig meget, og for dem, som holder sig væk, betyder det faktisk også noget, at kirkens dør er åben, siger provsten:

- Vi har længe hørt om folk, der savner det her fællesskab, og nogle har holdt sig væk, fordi de mente, at andre havde mere behov for det end dem.

Annonce

Sjælesorgssamtaler

Der har grundet restriktionerne været flere tilfælde, hvor man har været nødt til at afvise folk af pladshensyn i de kirker, Birgitte Krøyer kommer som præst.

- For nogle handler det mest om fællesskabet, men også forkyndelsen. Det at tro. Det er så integreret en del af ens livsrytme at gå i kirke om søndagen, forklarer hun.

Personligt savner Birgitte Krøyer også fællesskabet og det bare at kunne sidde på sit kontor med sin sekretær som det naturligste i verden.

- Der er stor forskel på at skulle prædike til sin mobiltelefon og direkte til sin menighed, siger hun med henvisning til de online-initiativer, der er blevet taget.

Provstens tanker går dog først og fremmest til de mennesker, som lige nu i adskillige måneder har været isoleret i eget hjem.

- Der er en del af præsterne, som har haft sjælesorgssamtaler, hvor folk har fået en medmenneskelig samtale med en præst, siger Birgitte Krøyer:

- Der sidder jo nogle hjemme helt alene uden aktiviteter at gå til eller besøg, og det slider.

De nye og skærpede restriktioner gælder frem til og med 17. januar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Overså bilist i sving

Annonce