Debat

Det bedste ville være at starte forfra

Ghettoer: De seneste par dage har avisen bragt artikler om nedrivning af boligblokke i ghettoer i bl.a. Esbjerg og Kolding.

Det kan virke fuldstændig uforståeligt, at man skal rive boligblokke ned, hvis der er mangel på billige boliger.

Men så enkel er verden jo sjældent.

Da man oprindeligt byggede blokkene – som er typiske for dansk byggeskik i 60’erne og 70’erne - tænkte man, at det skulle være så billigt, som muligt, og så praktisk som muligt. Siden har man indset, at grundtanken er forkert. Det er en virkelig dårlig idé at placere socialt udsatte i kasser oven på hinanden.

Derfor bygger man slet ikke på den måde mere. Blandt andet inviterer man folk som mig, der enten er uddannet sociolog eller antropolog, med i processen, så de værste sociale katastrofer kan forebygges.

Konsekvenserne af datidens uvidende boligbeslutninger ser vi nu, hvor folk med ensartede problemer har dannet decideret parallelle samfund, med vold, kriminalitet og massive sociale udfordringer.

Hvis problemet var nemt at løse, var det for længst løst. Der er ensartede problemer over hele Danmark i alle ghettoer. Uanset hvor mange milliarder af kroner, man har kastet efter bløde dialogfremmende projekter, har intet virket. Problemerne er bare blevet større og større.

Det er derfor tid til at gøre noget andet: Start forfra og byg noget andet. Det er ikke en metode, man sådan skal kimse ad. Vi er mange, der har et fromt ønske om at gøre det samme med SKAT, bureaukrati i den offentlige sektor og venstrefløjens naive udlændingepolitik.

Henrik Dahl
0/0
Annonce
Læserbrev

Sundhedsvæsen. Lægemangel i den rådne banan behøver ikke at eksistere

Læserbrev

Ulven. Umuligt at sikre store naturarealer

Leder For abonnenter

Godt set af Jyden i Bur

Leder For abonnenter

Fattig og forarmet?

Nogle gange kan det vanskeligt at vide, om man skal grine eller græde. Det gælder bestemt også, når Magisterbladets redaktør i Dagbladet Politiken forsøger at bilde læsere ind, at København er fattig - kun overgået af Bornholm, hvor gennemsnitsindkomsten er lavere end i København. Herefter giver redaktøren den fuld pedal med, at hovedstaden bliver dæmoniseret som verdensfjerne, rige og ligeglade af jyderne. "Man bruger det til at retfærdiggøre, at man vil tage job og penge fra københavnerne. Og det er lettere at gøre med et falsk elitestempel, fordi det fremstår pænere at sparke opad end at sparke nedad". Det lyder jo nærmest synd for de stakkels københavnere, og det havde måske endda også været lidt synd, hvis det ikke lige var fordi, at det naturligvis er noget være vrøvl, som redaktøren har regnet sig frem til. Han har blandt andet talt alle studerende, der får statsfinansieret SU, med i statistikken over både gennemsnitsindkomst og antal af folk på offentlig forsørgelse. Dermed bliver en 20-årig jurastuderende, der kan se frem til en indkomst på den gode side af 600.000 kroner om året, og som bor i en forældrekøbt lejlighed i det indre København, pludselig et socialt problem. Hvis det er den slags problemer, man bøvler med i hovedstaden, er der sandsynligvis mange provinskommuner, der gerne vil sende en hjælpende hånd. I givet fald kunne man jo bare udflytte Københavns Universitet og dermed løse en del af problemet” Det er helt andre strukturelle problemer man kæmper med i andre dele af landet. Stagnerende befolkning, huse, der ikke kan belånes og sælges og konsekvensen af mange års centralisering, som drypvise udflytninger af statslige arbejdspladser endnu ikke har kompenseret for. Ganske som serviceniveauet i hovedstaden og de omkringliggende kommuner generelt er langt højere end i provinsen, hvilket bestemt heller ikke peger mod en forarmet hovedstad, der har op mod ni milliarder kroner i kommunekassen. Der er ikke så mange, der taler om det i valgkampen, men en af de første ting som et nyt Folketing kommer til at se på, er et nyt udligningssystem, som også tager højde for, at selv om vi er et lille land, så er udviklingen langt fra ens fra Skagen til stenbroen. Det har været forsøgt før at ændre i systemet, hvor specielt den interne hovedstadsudligning, er en torn i øjnene på provinskommunerne. Det er også i det lys, man må se indlægget om den fattige hovedstad. Debatten mellem hovedstaden og provinsen ender altid med at blive reduceret en slags national religionskrig, hvor hovedstadskommunerne finder det aldeles urimeligt at skulle aflevere deres hårdtjente skattekroner til jyderne, der til gengæld finder det uanstændigt at skulle vedblive med at finansiere goder, som kun hovedstadsbefolkningen reelt nyder godt af. De fronter rykker valgkampen næppe på. Men fattig og forarmet, det er hovedstaden altså ikke.

Læserbrev

Vester Husby. Den der går i andres fodspor, kommer aldrig foran

Læserbrev

Debat. FNs 17 Verdensmål

Læserbrev

Klima. Politikerne tænker kun i vækst - uden at forstå konsekvenserne for naturen

Annonce