Annonce
Struer

Det bedste råd, når muldvarpen kommer: Lad den grave

Her er den så den lille graver. Arkivfoto: Kim Haugaard
Bekæmpelse af muldvarpe kan hurtigt blive en tur rundt i de lidt grimmere metoder, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse, som har en meget bedre idé.

Struer: Den årlige højsæson for muldvarpejagt er med septembers komme over os. Der er aktivitet hele året, men det er nu, teenagerne flytter hjemmefra og skal ud og grave deres egne gange.

- Det betyder, at der kommer en del nye muldvarpe i omløb, forklarer biolog hos Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen.

Og det betyder, at du - som er haveejer - for alvor kan risikere at komme op i det røde felt, hvis du ikke er fan af små jordbunker i din græsplæne.

Indrømmet - vi taler her ikke om nogen ny, revolutionerende tendens, som vælter ind over os. Vi taler om muldvarpeskud. Et fænomen, man sjældent kommer ind på uden også at tale om, hvordan man får stoppet den lille graver.

Den mest effektive metode er faktisk at lade den være. I hver fald, hvis man spørger Dyrenes Beskyttelse.

- Muldvarpe laver deres gange for så at afpatruljere dem for orm at spise, så når de har bygget dem, render de egentlig bare rundt og bruger dem, og det er kun, hvis den synes, der skal være en udvidelse, at der kommer et nyt skud eller to, fortæller Michael Carlsen.

Annonce

De skal ned i jorden, så de lugter af jord, og så tager man et par gode gummihandsker på, når man graver dem op, så der ikke kommer menneskelugt på fælderne.

Per Raun, skadedyrsbekæmper, Struer

Lad graveren grave

Bekæmper man muldvarpen, forfalder gangene, indtil der kommer en ny og giver sig til at grave på fuld tryk igen med mange, nye skud som resultat.

- Så du har valget mellem en voldsom aktivitet, indtil du får ram på muldvarpen, så ingen aktivitet, og så voldsom aktivitet igen, når der kommer en ny - eller lav aktivitet, mens muldvarpen lever.

Går vi lidt over i den tekniske afdeling, så dannes muldvarpeskuddene af den overskydende jord fra gravearbejdet, som presses op af muldvarpen.

Den sikreste vej til en have næsten fri for muldvarpeskud er derfor ifølge Dyrenes Beskyttelse at lade muldvarpen grave, til den er færdig.

- Lader man muldvarpen være, er der mange muldvarpeskud, når den flytter ind, men kort tid efter meget få. Muldvarpe er nemlig meget territorielle dyr, så når havens muldvarp har ordnet sit gangsystem, vil der næsten ikke komme flere muldvarpeskud, siger Michael Carlsen.

Den gyldne regel

Løsningen med at lade stå til er dog ikke en, Per Raun, som er indehaver af Resenborg i Struer, der gør sig inden for skadedyrsbekæmpelse, vil råde folk til.

- Jeg anbefaler altid muldvarpesakse til private, siger fagmanden, som derudover videregiver rådet om at grave nye sakse ned i enten kompostdyngen eller bare i jorden i en 14 dages tid, inden de skal bruges.

- De skal ned i jorden, så de lugter af jord, og så tager man et par gode gummihandsker på, når man graver dem op, så der ikke kommer menneskelugt på fælderne, forklarer Per Raun.

Har man eksempelvis ti muldvarpeskud, er det ifølge ham fint med tre sakse, som helst skal graves ned omkring de nyeste skud, hvor man jo ved, at muldvarpen for nylig har været forbi.

En gylden regel er så, at man hver 12. time lige løfter den spand, det anbefales at sætte over muldvarpeskuddet, hvor saksen er nedgravet, og tjekker fælden.

Det er - måske ikke så overraskende - ikke en fremgangsmåde, Dyrenes Beskyttelse er så glad for.

- Muldvarpebekæmpelse er generelt en tur rundt i de lidt grimmere metoder, siger Michael Carlsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forhåbentlig kun forretten

Efter en vinter med regn, regn og regn - blæst, blæst og blæst. Med oversvømmelser både inde i landet ved vandløbene og ude ved kysterne, er der vist ikke mange, der ikke mener, at klima-debatten er relevant. Det kan vist ikke være på et mere passende tidspunkt, at Klimatorium onsdag kunne holde rejsegilde på Østhavnen i Lemvig. Der kommer forhåbentlig til at ske noget i den bygning, som kan blive rammen om klima-løsninger, så man i Lemvig kan vende klima-udfordringer til en gevinst, hvor der skabes arbejdspladser, økonomi og udvikling ved at være centrum for forskning, der kan give øget befolkningstal og gevinster for det lokale erhvervsliv. Det er selvfølgelig for tidligt at konkludere, om Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand lykkes med denne store satsning. Man er så småt i gang med de første projekter, og når Klimatorium står klar til indvielse i august med klima-topmøde og meget andet, så skal det begynde at vise sig, om det virkelig kan lykkes for en af landets mindste kommuner at blive den store aktør på dette område både lokalt, regionalt, nationalt og internationalt, som er ambitionsniveauet. Det er etape 1, der onsdag var rejsegilde på. Det er et halvt Klimatorium, som først og fremmest er arbejdsplads for Lemvig Vand & Spildevands medarbejdere samt kommunale medarbejdere med plads til studerende og udviklere fra private firmaer, som kan låne et skrivebord her, mens man er med i samarbejder. Den anden halvdel - etape 2 - er det, der rent fysisk vil gøre Klimatorium til en succes. Men den skal bygges af en privat investor, og det skal være med private virksomheder som lejere. Det er slet ikke på plads endnu, og dermed kan man slå fast, at drømmen om, at håndværkerne bare kunne fortsætte med næste etape efter indvielsen af den første, ikke bliver en realitet. Men forhåbentlig sker det ikke så længe efter. Ikke bare fordi man kan få overstået byggerodet på Østhavnen. Men også fordi det er etape 2, der virkelig skal sætte gang i de private initiativer, som man håber så meget på, og så Klimatorium ikke blot ender som en flot bygning, der er halvt færdig og med halvfærdigt ambitionsniveau. Etape 1 er godt, men forhåbentlig kun forretten.

Annonce