Annonce
Erhverv

Designermøbler skaber vestjyske job

Søren Skov er en af 25 ansatte hos Daqua Limtræ. Han giver de kostbare bordplader den sidste olie inden pakning og forsendelse. Foto: Thomas Maxe
Mens det meste af industrien satser på automatisering og masseproduktion, skaber Daqua Limtræ job ved at fremstille møbler i meget høj, næsten håndlavet, kvalitet.
Annonce

NR. NISSUM: For 30 år siden var der en møbelfabrik i mange af de små og mellemstore byer i Midt- og Vestjylland.

Møblerne sprøjtede nærmest ud på samlebånd og blev eksporteret i containere til hele verden. Men moden skiftede, og Danmark kunne ikke længere følge med på produktionsomkostningerne. Nu var det især de meget billige møbler, fremstillet i lande med lavere lønninger, som blev solgt i butikkerne.

Mange af møbelfabrikkerne er lukket, og det kunne være endt lige så galt for Daqua Limtræ i Nr. Nissum ved Lemvig. Men Kim Jørgensen, som overtog ledelsen for cirka 20 år siden, havde set skriften på væggen og fandt en anden vej – tilbage til det gode danske håndværk.

- Daqua var oprindeligt et snedkerværksted og udviklede sig som så mange andre til at producere møbler. Det var i fyrretræ, og jeg husker møbelfabrikker her i nærheden, som havde over 300 ansatte, der lige som Daqua producerede masser af møbler i fyr. Men så skiftede moden, og fyrretræsmøbler blev nærmest usælgelige, og vi kunne heller ikke følge med til at producere i så stor skala som de andre, fortæller Kim Jørgensen.

Det ændrede marked åbnede dørene for nye veje – eller rettere: Gamle veje. For man fandt de klassiske træsorter frem og begyndte på snedkerarbejdet, i første omgang med trappetrin i hårdt træ og senere bordplader. Det viste sig at være en rigtig god idé.

- I dag er vi leverandør og underleverandør til firmaer som Fredericia Furniture, der står bag designere som Børge Mogensen og Wegner, siger Kim Jørgensen.

Daqua Limtræ

Daqua Limtræ i Nr. Nissum ved Lemvig leverer trapper, designermøbler og dele til møbler for blandt andet Hay og Fredericia Furniture – sidstnævnte kendt for mærker som Børge Mogensen og Wegner.

Fabrikken designer ikke selv møbler, men virker udelukkende som leverandør og underleverandør for møbelarkitekter og forhandlere.

Daqua blev i sin tid etableret som traditionelt tømrer- og snedkerværksted. Senere begyndte man at producere møbler i fyrretræ, indtil træsorten gik af mode. I dag bliver der næsten udelukkende arbejdet med designervarer i dyrere, hårde træsorter: Eg, ask, bøg og valnød.

Virksomheden beskæftiger 25 mand, både faglærte og ufaglærte, flere af dem med 20 års anciennitet.

Daqua Limtræ er af revisionsfirmaet EY nomineret i konkurrencen om at blive ”entrepreneur of the year”, fordi man har skabt en satsning på håndværk af meget høj kvalitet, som har skabt en økonomisk levedygtig vej i et ellers barsk marked.

Omsætningen offentliggøres ikke, men regnskabet viser en bruttofortjeneste på cirka 10 millioner kroner i 2018 og et overskud før skat på 208.000 kroner.

Læs mere på www.daqua.eu.

Annonce

Håndplukket træ

Ude i produktionshallerne er flere af de flotte borde undervejs.

Processen begynder med en nænsom udvælgelse af træstykker til den limede bordplade. Det foregår i hånden, hvor lange stykker træ bliver fundet frem, indtil man har fundet stykker, som matcher harmonisk i forhold til årerne i træet.

To medarbejdere er travlt optaget af problemknusning, for under slibning af træet, er en mørk plet dukket op i det ene stykke træ, og så er der ingen anden vej: De må begynde forfra og vælge nye stykker til den kostbare bordplade. Det koster en halv time ekstra, men kvalitet vinder altid over kvantitet her.

I den anden ende af lokalet bliver de færdigsamlede plader løftet ind i en stor maskine, som fræser kanter og huller til samlinger og bordben. Det er en af de få halvautomatiske processer på fabrikken.

- Arbejdet har forandret sig en del gennem årene. Lige som alle andre steder har vi oplevet stigende krav til ergonomi. Man må jo nærmest ingenting løfte i dag, så vi har vakuumløftere og løftevogne, men det er nu også fornuftigt. Og så har vi samtidig set, at vi kan arbejde hurtigere og mere effektivt, når vi bruger løfteredskaberne. Førhen var man ofte flere mand om at løfte en bordplade; nu kan én mand gøre det alene, forklarer Kim Jørgensen.

Annonce

Ingen billige borde

Pladerne bliver sendt videre til slibning. Her står tre kvinder ved hver sit bord og sliber og pudser med en håndholdt maskine i den ene hånd, mens den bare hånd konstant kærtegner træet for at mærke, om kvaliteten er i orden.

I nabohallen går Søren Skov rundt for sig selv og hygger sig med at lytte til den indbyggede radio i høreværnet, mens han olierer pladerne.

- Jeg kan vel nå alle dem, der ligger her i lokalet lige nu – og så en portion mere af samme størrelse – på en arbejdsdag, forklarer han.

Til gengæld er der ikke så store chancer for, at han og kollegerne kan snuppe en bordplade med hjem. Et Børge Mogensen-spisebord koster omkring 25.000 kroner i butikken, så man skulle ellers tro, at der kunne være en god medarbejder-rabat. Men dén går ikke, lyder det meget bestemt fra Kim Jørgensen.

- Det må vi simpelthen ikke! Kunderne vil ikke have, at der kommer bordplader eller møbler ud, som ikke er solgt gennem dem. De har jo rettighederne, så nej, det duer ikke, at man gør det, siger han.

Inde i pakkeafdelingen bliver et færdiglavet sofabord forsynet med messingskiltet, der erklærer, at det er ægte ”Danish design”, inden bordet nænsomt bliver viklet ind i et klæde og forsvarligt pakket ind i et tykt, beskyttende lag af pap og forseglet med kraftige plastikstrimler. Og så er endnu et dansk møbel på vej til USA.

Kim Jørgensen har i 20 år stået i spidsen for Daqua Limtræ. Fabrikken er ikke så kendt i offentligheden, men i branchen er navnet højt respekteret for at levere kvalitetshåndværk til blandt andet Børge Morgensen- og Wegner-møbler. Foto: Thomas Maxe
Annonce

Diplom for satsning

Satsningen på dansk kvalitetshåndværk er blevet bemærket af revisionsfirmaet EY, som for nylig nominerede Daqua Limtræ til at deltage i konkurrencen om at blive ”Entrepreneur of the year”.

Kim Jørgensen fremviser diplomet, og han er da også glad for og stolt af, at godt håndværk har kunnet holde liv i den gamle møbelfabrik.

- Der er ingen tvivl om, at Børge Mogensen og Wegner åbner mange døre for os. Så ved folk, at det er kvalitet, vi leverer. Og det kører da også godt for os. Vi er vokset med seks-otte mand de senere år og beskæftiger nu 25 mand, fortæller han.

Tre af de nuværende medarbejdere er ansat af lokale vikarbureauer. Det er den typiske vej til fast job hos Daqua Limtræ, hvis nogen skulle føle det krible i fingrene for at være med til at fremstille ”Danish design”.

Medarbejderne hos Daqua Limtræ har ikke kun et godt job. De kan også kigge på kunst hele dagen. På væggene hænger farverige malerier udført af kreative sjæle fra lærerseminariet i Nr. Nissum. Foto: Thomas Maxe
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Info til vandhunde: Fun Park er åben

Holstebro

Med benzin i blodet

Struer

Sparekassen støtter hurtige Mikkel

Annonce