Annonce
Navne

Designeren der fik opkaldt en farve efter sig

Den italienske modedesigner Valentino Garavani vinker til tilskuerne, efter at han har fremvist sin allersidste kollektion ved modeugen i Paris i 2008. Bag ham står modellerne iklædt signaturfarven Valentino-rød. Den pensionerede designer fylder 90 år den 11. maj. Arkivfoto: Jacques Brinon/Ritzau Scanpix
Den italienske modedesigner Valentino Garavani har formået at gøre en helt bestemt nuance af farven rød til sit varemærke. Den 11. maj fylder han 90 år.

90: Den italienske modedesigner Valentino Garavani har klædt de kendte og kongelige på i over 60 år.

Og han behøver hverken at pryde sine kreationer med logo eller navn.

Manden, som i modeverdenen er så kendt, at han heller ikke engang behøver at bruge sit efternavn, har nemlig gjort en helt bestemt nuance af farven rød til sin signatur, siden han lancerede sin første kollektion i 1959.

Annonce

Den 11. maj fylder han 90 år.

"Valentino-rød", som farven kaldes i modeverdenen, er en kraftig rød nuance, som ifølge designeren selv udstråler liv, passion og kærlighed.

Fascinationen af den bestemte røde nuance fik han, da han så en ældre kvinde iklædt farven under en operaforestilling, da han var ung.

Ud af alle de andre kvinder i salen syntes Valentino, at hun skilte sig ud i den ikoniske farve.

Valentino voksede op i byen Voghera i Lombardiet. Allerede i folkeskolen blev han interesseret i mode, da han var i praktik hos en lokal designer.

Senere flyttede han til Paris, hvor han blev optaget på et prestigefyldt modeinstitut. Her studerede også andre verdenskendte designere som Yves Saint Laurent og Karl Lagerfeld.

I 1959 flyttede Valentino tilbage til hjemlandet, hvor han i hovedstaden Rom åbnede sit eget modehus.

Fødselaren bliver betragtet som en af de sidste store nulevende designere, som har stiftet sit eget modehus. Han bliver derfor kaldt for "den sidste kejser".

Den kreative proces gik forrygende, men økonomien sejlede, indtil han en dag mødte en arkitektstuderende ved navn Giancarlo Giammetti.

De to mænd forelskede sig i hinanden, og Giancarlo Giammetti droppede ud af sit studie for at hjælpe Valentino med at drive forretningen.

Sammen skabte de et modeimperie.

De to stiftere af modehuset har holdt sammen i mere end 60 år. Selv om deres romantiske forhold kun varede i 12 år, betragter de i dag hinanden som familie.

I 1964 fangede Valentinos stil en meget indflydelsesrig kvindes opmærksomhed - nemlig USA's tidligere førstedame Jacqueline Kennedy.

Hun var i høj grad med til at sætte modehuset på verdenskortet, da hun blev set i flere Valentino-kjoler, året efter hendes mand, præsident John F. Kennedy, døde.

Valentino designede også hendes brudekjole, da hun senere blev gift med Aristotle Onassis.

I 1998 solgte Valentino-stifterne modeimperiet til et italiensk konglomerat for en pris svarende til omkring to milliarder kroner.

Valentino Garavani fortsatte dog med at være kreativ direktør i firmaet, indtil han valgte at gå på pension i 2008.

Siden da har den italienske designer Pierpaolo Piccioli overtaget den kreative post i modehuset, som lever videre i bedste velgående uden Valentino Garavani.

Fødselaren bliver betragtet som en af de sidste store nulevende designere, som har stiftet sit eget modehus. Han bliver derfor kaldt for "den sidste kejser".

Annonce
Navne For abonnenter

Til Minde Om: Næste gang du besøger hallen i Mejdal, bør du kende historien om Elmer Andersen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Vi har for mange fjumreår, siger politikerne: Sådan gjorde vi, fortæller fire personer fra erhvervs- og kulturlivet

Holstebro For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Lemvig

Midlertidige standpladser, ja tak: Jo flere forskellige tilbud, der er, jo flere mennesker kommer der

Holstebro

Har du nogensinde stjålet? Maria har nuppet venindens Barbie-kjole og Karina har taget forældrenes smøger - men stjæler man også tørfisk?

For abonnenter

Hans Kristian bor 350 meter fra støjende kampflys landingsbane: Nu sagsøger han og over 200 andre naboer den norske stat - et hav af danske erstatningssager kan også være på vej

Sport For abonnenter

Kender du Sisstiss? Det gør 24.700 på Instagram, og de elsker ærligheden, vejledningen og energien

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Man kan sagtens være ambitiøs og resultatorienteret, selv om man står som yngste ufaglærte ved et samlebånd - og man kan have gennemført fine uddannelser og stadig være blottet for evner

For abonnenter

Populær malerproducent har fordoblet salget på tre år og slår rekord i regnskabet: Sådan har de tacklet prisstigningerne

Holstebro

Varehus har ligget samme sted i over 30 år, men åbner snart i nyt område: - Vi havde nogle forhold, som ikke var optimale

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Alarm 112

21-årig motorcyklist død efter soloulykke uden for Skive

Sport For abonnenter

Regnskabet er gjort op efter en sæson, som slet ikke har levet op til forventningerne: Stregspillerne ligger i bunden af karakterlisten

Navne

Finn Orvad: Jeg ville gerne være bedre til ikke at lade mig gå på af konflikter

Annonce