Annonce
Livsstil

Design: Det klassiske spisestels tid er forbi

En tekande, krus og kagetallerken i enkelt, hvidt porcelæn. Kigger man nærmere, har de ellers velkendte former fået spændende detaljer, som kandens hank eller tallerkenens kurvede kant med bort. Tekanden vil koste 659,95, kruset 149,95 og kagetallerkenen 149,95 kroner, når de kommer i salg i danske butikker. Foto: Iittala

Spisestellet Raami skaber en uformel, nærmest anonym ramme om et middagsselskab, hvor maden og gæsterne bliver sat i centrum. Den verdenskendte designer Jasper Morrison har brugt et eklektisk miks af materialer til at skabe sin nye designkollektion.

Måge, musselmalet og moderne er tre ord, der ikke længere hænger sammen.

For det klassiske, komplette spisestels tid er forbi.

Vi dækker ikke længere borde, hvor alt fra smørskål til desserttallerkener er håndmalede med en lyseblå himmel og svævende, hvid måge. I stedet blander vi klassisk med nyt, porcelæn med glas og træ samt farvet med hvidt.

Derfor giver det også god mening, når den verdenskendte designer Jasper Morrisons nyeste spisestel, Raami, er tegnet med indbygget mix and match, hvor det ikke er et måge-motiv, men atmosfæren ved bordet, der er sammenhængskraften.

"Jeg har en fornemmelse af, at det komplette tableware-match har udspillet sin rolle. Det, der betyder noget i dag, er atmosfæren. Jeg har bemærket, at et bord, der er dækket med forskelligt, men velvalgt porcelæn, giver en mere uformel og dermed en mere afslappet atmosfære," udtaler Jasper Morrison i en pressemeddelelse fra den finske designvirksomhed Iittala.

Jasper Morrison

Engelsk industriel designer.Født i London i 1951.

Uddannet fra Kingston Polytechnic i 1982, derudover en master fra Royal College of Art 1985 og Berlin HdK kunstskole.

Arbejder i sit eget studio, Jasper Morrisons Office of Design, grundlagt i 1986. Han har afdelinger i Tokyo, Paris og London.

Han har arbejdet med designvirksomheder og udstillingsteder over hele verden. I 2011 kuraterede han en udstilling på Designmuseum Danmark, der hed "Danish Design. I Like It".

Ved siden af sit engelske studio åbnede han i 2010 en butik, Jasper Morrison Shop, som hvert år laver en ny udstilling i forbindelse med London Design Festival.

Fik i 2001 tildelt ærestitlen Royal Designer for Industry.

Det riflede, farvede vandglas skaber liv på bordet. Det fås i både havblåt, mosgrønt og klart glas. Den vejledende udsalgspris bliver 159,95 kroner for to glas. Foto: Iittala

Fire udtryk i et

Raami er ligesom de klassiske spisestel en kollektion af tallerkner, kopper, tekande, glas, fade og skærebrætter. Men delene er skabt i tre forskellige materialer med fire forskellige udtryk:

Det riflede glas, som vandglas, karaffel og lysestager er skabt i, leger med lyset og giver et levende, foranderligt udtryk. Vinglassene er omvendt enkle og elegante på deres stilk. Det hvide, bløde porcelæn er brugt til tallerkner, kopper, æggebægre og tekande.

Og serveringsfadene er skåret ud i træ, der giver en naturlig varme og en rustik modvægt til de kolde, glatte materialer.

"Kollektionen består af beslægtede elementer med forskellige karakteristika, der knytter sig til hvert enkelt element. Tallerkner, skåle og glas med mere er - ligesom en familie - vidt forskellige, men med fælles træk, som bidrager til totaloplevelsen på bordet," siger Jasper Morrison.

De riflede vandglas i Raami-stellet bliver kaldt tumblere. De kan stables og passer sammen med karaflen, der også er skabt i riflet glas. Karaflens pris bliver 699,95 kroner. Foto: Iittala
Annonce

En anonym ramme

Designeren har skabt et stel med en familiær følelse. Det er genkendeligt, fordi det i sin umiddelbare enkelhed minder om hvidt porcelæn, riflede glas og træ-skærebrætter, som man har brugt hele livet. Alligevel er der små detaljer, der stikker ud, og gør delene spændende og relevante. Men det er netop i anonymiteten, at Jasper Morrison virkelig excellerer.

Om han har designet senge til Ikea, runde lamper til Flos eller plasticstøbte stole for Vitra, er det hverdagsobjekternes brugbarhed, der interesserer ham.

Jasper Morrison mener, at når en ting er designet godt, vil den leve i ubemærkethed, og han beundrer "den særlige kvalitet og naturlighed, som kendetegner ting, der er sat fri af deres skabers ego".

Stellets navn Raami er finsk for ramme. Og Jasper Morrisons design vil være en anonym, uformel ramme om et dækket bord, hvor maden, drikkevarerne og det hyggelige selskab får lov til at være i centrum.

Stellet Raami kan findes hos Magasin og Illums Bolighus fra februar 2019. På Iittala.com er dele af kollektionen allerede tilgængelig.

Det riflede, farvede vandglas skaber liv på bordet. Det fås i både havblåt, mosgrønt og klart glas. Den vejledende udsalgspris bliver 159,95 kroner for to glas. Foto: Iittala
Det riflede, farvede vandglas skaber liv på bordet. Det fås i både havblåt, mosgrønt og klart glas. Den vejledende udsalgspris bliver 159,95 kroner for to glas. Foto: Iittala
Raami-kollektionen består også af fyrfadslysestager, der i farvet glas giver varme og glød til spisestellet. Fyrfadsstagen fås i farverne salmon pink og seville orange. De koster 249,95 stykket. Foto: Iittala
Raami-kollektionen består også af fyrfadslysestager, der i farvet glas giver varme og glød til spisestellet. Fyrfadsstagen fås i farverne salmon pink og seville orange. De koster 249,95 stykket. Foto: Iittala
Enkle og elegante glas på stilk hæver borddækningen fra hverdag til fest. Glassene findes til rødvin, hvidvin, champagne og til aperitiffen. Priser for to styk fra 199,95 kroner. Foto: Iittala
Serveringsfadene er lavet af egetræ. De fås i tre størrelser og koster fra 449,95 til 799,95 kroner. Foto: Iittala
Designeren bag Raami er den verdenskendte Jasper Morrison, der har studio i London. Foto: Iittala
Kop og underkop i blødt porcelæn. Sættet vil koste 199,95 kroner, når det kommer til Danmark. Foto: Iittala
Serveringsfadene er lavet af egetræ. De fås i tre størrelser og koster fra 449,95 til 799,95 kroner. Foto: Iittala
Tekanden er enkel, stor og tung. Men undersøger man det hvide, velkendte porcelæn finder man detaljer, som tuden og hanken, der giver det ellers anonyme design særpræg. Tekanden kan rumme 1,1 liter og vil koste 659,95 kroner, når den kommer til salg i danske butikker. Foto: Iittala
Annonce
Holstebro

Ulla kan ikke nå at donere blod efter sygehusflytning: - Jeg vil ikke bruge en feriedag på det

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Tuha fik nok en nat: Nu udgives hendes tanker om tørklædet, tilværelsen og tiden i Holstebro

Sport For abonnenter

Alt forberedt på en hurtig afrejse til EM: Bramming er klar hvis telefonen ringer

Kultur

Johnny Madsen gad ikke corona-restriktioner og efterlod festival med et problem: Ny og dyrere afløser er fundet

Struer

Omikron holder fest i nordvest: Lige nu smittes fire personer hver time døgnet rundt

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Erhverv For abonnenter

Niels og livsværket: Træskoene og legetøjet blev overhalet af elcyklen

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Struer

Erlings lille hund blev bidt bagfra en sen aftentime: - Det er et større rovdyr, som har haft fat i den her hund

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Struer

Er du interesseret i et dobbelt lederjob, så er det nu, ørerne skal foldes ud: - Det er da lidt mærkeligt at være med til at finde sin afløser, men også privilegeret

Debat For abonnenter

Smitten er nærmest ude af kontrol, og lad os så komme videre

Holstebro

A.P Møller-fond giver millioner til nyt søsportscenter: Vi håber at kunne begynde byggeriet allerede i år

Annonce