Holstebro: I Ulfborg hæves prisen på fjernvarme med 25 procent, men hvordan kommer det til at gå ved andre fjernvarmeværker?
Dagbladet har ringet rundt til kommunens fjernvarmeværker for at høre, om folk kan forvente, at deres pris stiger, når det er begyndt andre steder.
Hos Vestforsyning Varme, som er den klart største leverandør af fjernvarme i kommunen, er der ikke forventninger om, at der skal skrues på prisen.
- Vi har en stabil pris. Den steg 2,5 procent til i år, men det er jo blevet kommunikeret ud for lang tid siden, siger Henrik Bøgh Nielsen, energichef hos Vestforsyning Varme.
Hos virksomheden, der er kommunalt ejet, bliver der primært fyret med affald og træflis – og selvom træflis også kan blive dyrere, så påvirker det for nu ikke prisen. Der er nemlig en kontrakt om det allerede.
- Jeg tror, det er lidt en tilfældighed, hvor det kan stige, hvis man eksempelvis skal indgå ny kontrakt, eller hvis der er fjernvarmeværker, der bruger gas, som er steget meget i pris. Men vi har et stabilt anlæg, så jeg tror ikke, at vi kommer til at hæve prisen, siger Henrik Bøgh Nielsen og fortsætter:
- Vi bruger kun gas til spids- og reservelast, hvis der bruges meget varme, eller der sker noget uforudset. Men i så fald er det ikke særlig meget, så selvom det er dyrt, hæver vi ikke prisen. Men det kan jo ske ting, der gør, at det kan blive nødvendigt, men jeg forventer det ikke.
Minimale prisstigninger hos de mindre
Ved flere af de andre fjernvarmeværker i byen ser de heller, at borgerne behøver at frygte, at der kommer stigninger i det leje, som man ser i Ulfborg.
- Vi har snakket om, at priserne bliver nødt til at stige – men det er meget lidt. Det blev besluttet på sidste møde, men det kommer så efter prisfald i to år, siger Knud Bakke, formand for Vemb Varmeværk og fortsætter:
- Vi har ikke andet end flis, men vores anlæg er relativt nyt og effektivt, så vi udnytter varmen godt. Vi har sat nogle planer om varmepumpe lidt i bero, da der er usikkerhed med priserne. Jeg håber dog på, at de helt store varmeværker holder sig væk fra flis, så det ikke sætter efterspørgslen op og dermed presser os andre på prisen.
Samme oplevelse er der hos Thorsminde Varmeværk, som stadig har halvandet år tilbage af den aftale, som der er på flis.
- Vi har vendt hver en femører, og vi har kun én deltidsansat, så udgifterne hos os er begrænsede. Vi kunne dog godt bruge, at der var 100 flere med på fjernvarmen, da vi betaler det samme i eksempelvis forsikring stadigvæk, siger formand, Erik Kristensen.
Ejsing Varmeværk oplyser desuden, at det heller ikke forventer at sætte prisen markant op, men at det ellers har haft de samme priser igennem de seneste to-tre år.