Annonce
I Sydkorea

Derfor interesserer erhvervslivet sig for Sydkorea

Det koreanske og det danske flag på en politimotorcykel udenfor det fashionable hotel The Shilla i Seoul. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Brødtekst

Annonce

1 Stort land

Det bjergrige Sydkorea huser lidt over 50 millioner indbyggere, hvoraf omkring 25 millioner bor i og omkring hovedstaden Seoul. Hvis man som dansk virksomhed koncentrerer sig om Seoul, har man altså direkte adgang til halvdelen af hele landets befolkning.

2 Grøn dagsorden

Forurening er et stort problem i Sydkorea, der gerne vil producere klimavenlig energi. Man vil især gerne etablere havvindmølleparker, men havene er dybe, og det blæser ikke specielt meget. Derfor er der efterspørgsel efter dansk ekspertise.

3 Gammel befolkning

Lige som danskerne bliver sydkoreanerne stadigt ældre, og det udløser stor interesse for velfærdsteknologi og medicin. Befolkningstallet falder, fordi der ikke fødes nok børn, så det er nødvendigt med smarte løsninger for at kunne betjene et stigende antal ældre.

4 Glad for mad

Sydkorea er velstående, og forbrugerne er parate til at betale prisen for gode råvarer. Danske fødevarer, især svinekød, er populære, og specialiteter som dansk ost vinder frem. Tulip leverer pølser til over 100 danske pølsevogne i Sydkorea.

5 Nemt at handle

I 2017 eksporterede Danmark varer og tjenester for næsten 10 milliarder kroner til Sydkorea. Den voksende eksport kan tilskrives en historisk frihandelsaftale mellem EU og Sydkorea, der blev indgået i 2011 og var med til at nedbryde en række handelsbarrierer.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Annonce