Annonce
Holstebro

Derfor tjekker nybagte forældre så hurtigt ud fra Hospitalsenheden Vest og er samtidig landets mest tilfredse

46 procent af de førstegangsfødende på Hospitalsenheden Vest er hjemme efter en dag. På Hospitalsenheden Midt er det tal 13 procent. Genrefoto: Annelene Petersen
Tæt på halvdelen af de førstegangsfødende på Hospitalsenheden Vest er udskrevet efter en dag. Ifølge chefjordemoder skyldes det en særlig ordning.

Holstebro: Tag din nyfødte baby med hjem, og så kommer der nogen og kigger til jer allerede i morgen og igen om et par dage.

Nogenlunde sådan lyder et tilbud på fødeafdelingen på Hospitalsenheden Vest. Og der er noget, der tyder på, at det bliver vel modtaget.

Hospitalet skiller sig nemlig ud, når det kommer til antallet af dage, der går, fra en førstegangsfødende har født, og til at den nybagte mor forlader fødeafdelingen.

Annonce

46 procent er hjemme igen efter en dag, mens der på regionens øvrige fødeafdelinger er under en fjerdedel, der har introduceret den nyfødte for hjemmeadressen efter det første døgn.

Ifølge chefjordemoder på Hospitalsenheden Vest, Ann Fogsgaard, skyldes forskellen i tallene i høj grad, at det kun er Hospitalsenheden Vest, der tilbyder hjemmebesøgene.

- Vi tror på, at forældre skal være der, hvor de selv føler sig mest trygge, og for nogle er det i hjemmet. Derfor har vi en mobiljordemoder, der kører ud, så nye forældre har et sikkerhedsnet, samtidig med at de kan være derhjemme, siger hun.

Ordningen har kørt siden 2016, og statistikkerne for, hvornår i forløbet de nye forældre bliver udskrevet, slår ifølge chefjordemoderen en tyk streg under, at ordningen giver mening.

- Det er i hvert fald tydeligt, at der er et behov, og at mange gerne vil hjem til sig selv, så snart det er muligt.

Bestemmer selv

Når nybagte forældre bliver udskrevet, bliver beslutningen taget i fællesskab med jordemoderen.

Hospitalsenheden Vest har seks gange i streg snuppet prisen som den fødeafdeling i landet med de mest tilfredse patienter. Arkivfoto: Morten Stricker

Der er nogle kriterier, der skal være opfyldte, før familien har grønt lys til at forlade hospitalet. Det gælder blandt andet, at man skal have styr på at skifte barnet og kende dets trivselstegn. Er der ikke noget at komme efter, kan man vende snuden hjemad.

- Det er vigtigt for mig at sige, at ingen bliver sendt hjem, før de selv føler sig klar til det. Men der er jo ikke meget spændende ved at være på hospitalet.

- I stedet kommer vi efter en dag og på tredjedagen og tager hælprøve og høreundersøgelse og snakker amning og den slags ting igennem, siger Ann Fogsgaard.

Der er noget, der tyder på, at ordningen om et hjemmebesøg falder i god jord hos de fødende. Hospitalsenheden Vest har nemlig seks år i streg taget prisen som den fødeafdeling med de mest tilfredse patienter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce