Annonce
Livsstil

- Der sker noget magisk, når der opstår nærvær imellem kunstner og publikum

Thomas Borch Nielsen. Foto: UIP
Mig og kulturen: Thomas Borch Nielsen og Kirsten Skytte

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i jeres liv?

Kirsten og Thomas: - Gode kulturoplevelser inspirerer til at kunne yde noget tilbage kreativt. Det bliver til fragmenterede ideer og billeder, som udvikler og former sig til nye historier og billeder, som vi kan arbejde videre med.

- Hvilken bog eller blad har givet jer en god oplevelse?

Kirsten og Thomas: - Bjarne Reuters bøger om Kaptajn Bimse gjorde så stort et indtryk, at vi endte med at lave en film. Alvorlige emner i børnehøjde pakket godt ind i magi, poesi og eventyr.

- Hvilket album eller koncert vil I gerne høre igen?

Kirsten og Thomas: - Vi havde en fantastisk koncert med Paul McCartney i Parken for 15 år siden. Der var 40.000 mennesker, og alligevel følte vi, at det var en privat koncert. Der sker noget magisk, når der opstår nærvær imellem kunstner og publikum, som da vi var til Grace Jones-koncert også for en del år siden. Hun er fuldstændig fantastisk, powerfuld, mystisk og super nærværende. Den ville vi gerne høre igen.

- Hvilken film, tv-serie eller teaterstykke har gjort indtryk?

Kirsten og Thomas: - Beatles-teaterkoncerten ”Come Together” på Gasværket var en helt fantastisk oplevelse. Den aften, vi skulle se teaterkoncerten, var vi egentligt trætte og uoplagte og klar til at blive hjemme, men vi blev blæst helt omkuld og var helt høje på oplevelsen bagefter.

- Hvilket kunstværk eller udstilling tænker du tilbage på?

Thomas: - Jeg er stadig fascineret af Picasso-udstillingen på Centre Georges Pompidou i Paris, hvor Picassos malerier var linet op i én lang række. Spændende at se den udvikling, han har taget fra naturalisme til surrealisme.

- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

Kirsten: - Jeg kan godt lide Olafur Eliassons ting. Han tænker ud i rummet og leger med design og funktionalitet.

Thomas: - Jeg har en 45 år gammel Nikon-optik, som jeg engang købte i Den Blå Avis. Den er tung og solid og har patina af mange års slid. Den ligger godt i hånden og fanger lyset på en særlig oldschool måde, der har karakter.

- Hvilken kulturoplevelse drømmer I om at få mere tid til?

Kirsten og Thomas: - Vi kunne godt tænke os at gå lidt mere i biografen. Vi har så travlt med selv at lave ”Kaptajn Bimse”, at vi næsten ikke har haft tid til at komme af sted selv.

- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

Kirsten: - Jeg kan faktisk ikke huske nogle virkelig dårlige kulturoplevelser. Men nogle oplevelser giver mig mere end andre. Og med dem, som ikke har givet mig noget, så giver det sikkert andre en god oplevelse. Og det er vel det, det handler om. Godt og dårligt er individuelt.

Annonce

Fakta

Thomas Borch Nielsen (f. 1963) har læst film- og medievidenskab og startede i filmbranchen i 1986 som produktionsleder på ”Valhalla”.

Året efter begyndte han at arbejde med computeranimation og lave reklamefilm og musikvideoer, ligesom han leverede visual effects til film.

Som filminstruktør debuterede han med ”Skyggen” i 1998, dernæst fulgte ”Ørkenens juvel” og ”Disco ormene”.

Kirsten Skytte (f. 1967) har klippet og lavet visual effects på en række danske film som på ”Ørkenens juvel”, ”De udvalgte”, ”Disco ormene”, ”Marco Macaco” og ”Skyggedyret”.

Thomas Borch Nielsen og Kirsten Skytte er gift, og de er aktuelle med deres første instruktørsamarbejde, ”Kaptajn Bimse”.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce