Annonce
Navne

- Der måtte godt have været mere ubehagelighed

Esben Schou, UU Nordvestjylland, og hans kone Lena Aarenstrup Schou (til højre) sprang til, da Douzelage Holstebro havde brug for hjælp. De fandt fire unge - heriblandt Ea Marie Sloth Gisselbæk (i midten) - der ville med på en workshop i Polen), der handlede om unges vej ud på arbejdsmarkedet. Foto: Morten Stricker
16-årige Ea Marie Sloth Gisselbæk har været på workshop i Polen sammen med unge fra andre EU-lande. Det var bedst, når lærerne holdt sig væk, og de unge var tvunget til kommunikere med hinanden på engelsk. Også selvom det indebar en vis grad af "ubehagelighed", som Ea beskriver det.
Annonce

Holstebro/Chojna: I slutningen af juni kørte en bil fra Holstebro, læsset med bagage, en projektleder, en projektmedarbejder og fire piger i alderen fra 16 til 19 år.

De seks - voksne såvel som de unge - havde valgt at bruge en sommervarm uge på at deltage i en workshop i den polske by Chojna, der lige som Holstebro er medlem af samarbejdsorganisationen Douzelage.

Workshoppen havde den engelske titel "Signposts of Consious Professional Choices" og handlede i grove træk om, hvordan man som ung forbereder sig på at komme ud på arbejdsmarkedet på bedst mulig vis. Men der var også kulturelle og sociale input som for eksempel en udflugt til den polske storby Szczecin (Stettin på dansk), samt en kulturaften med smagsprøver, sange, danse, lege og andet fra de deltagende lande.

- Det var mega fedt! Egentlig havde jeg ikke så mange forventninger. Jeg blev jo bare sat på en bil og fik at vide, at nu kører vi til Polen - og jeg kendte ingen, selv om jeg havde mødt Ellen før, ler 16-årige Ea Marie Sloth Gisselbæk fra Holstebro.

Hun var stoppet midtvejs i sit efterskoleforløb og gik og lavede ingenting, mens hun ventede på at begynde på HTX efter sommerferien, da hun fik en opringning fra UU (Ungdommens Uddannelsesvejledning) i Holstebro.

- Jeg blev spurgt, om jeg ville med til Polen, og så sagde jeg bare ja. Jeg ved egentlig ikke, hvorfor de lige spurgte mig, siger Ea.

Det ved den 51-årige projektleder ved UU, Esben Schou, i imidlertid.

- Ea blev spurgt, fordi vi ledte efter nogle unge, der var udadvendte og talte godt engelsk. Og så sagde Eas vejleder, Mette, at hun lige kendt et par "gode piger", fortæller han.

Douzelage

Den europæiske venskabsbysammenslutning Douzelage blev etableret i 1991 med Holstebro som den danske medlemsby.

Navnet Douzelage er en sammentrækning af to franske ord douze (12) og jumelage (venskabsby) og kan lidt frit oversættes med venskab og udveksling mellem de oprindelige 12 medlemmer. Med udvidelsen af EU er også Douzelage blevet udvidet, så organisationen i dag består af én by fra hvert af de 28 EU-lande.
Organisationen Douzelage arrangerer aktiviteter, projekter og udvekslinger på en lang række områder, såvel for børn og unge som for voksne.
Douzelage Holstebro viderebringer også invitationer fra medlemsbyerne om samarbejde - blandt andet på foreningens Facebook-hjemmeside, om alt muligt fra ultraløb og korfestivaler over skoleprojekter om sund mad, diversitet eller ungdomsuddannelser til kunstudstillinger, teaterprojekter og karneval.

Annonce

En hjælpende hånd

Formand for Douzelage Holstebro, Jette Hingebjerg, henvendte sig i maj til UU, da det brændte en smule på for samarbejdsorganisationen.

- Vi havde for lang tid siden meldt os til workshoppen i Polen, som, vi syntes, lød alletiders. Men så sprang vores samarbejdspartner fra, og pludselig stod vi uden unge at sende afsted. Det var kritisk, fordi den polske tovholder havde fået EU-penge til afvikle workshoppen forudsat, at der kom deltagere fra alle de otte tilmeldte byer, fortæller Jette Hingebjerg.

Men så fik Jette Hingebjerg en opringning fra projektleder Esben Schou, der fortalte hende, at han og hans kone - den 47-årige projektmedarbejder Lena Aarenstrup Schou - var begyndt hos UU per 1. maj, og de var blevet spurgt, om de kunne "gøre noget ved Polen-problemet".

Det kunne de - og ikke nok med det, Esben og Lena sprang selv med på turen som "de voksne ledere".

Kort før afgang meldte en af de fire unge, som Esben og Lena havde shanghajet, fra - og Esben fik overtalt sin 18-årige datter, Emilia Freja Schou, der går på Struer Statsgymnasium, til at tage med på afbud.

- Hun syntes heldigvis, at det har været en fantastisk uge, siger Esben Schou.

At ugen var en succes, var også Esbens og Lenas overordnede indtryk.

- Vi hoppede på, fordi vi lige var begyndt i job og tænkte, at det kunne være en god måde at lære nogle af de unge at kende, og fordi det er vigtigt, at unge er med til noget udveksling og lærer andre kulturer at kende, siger Lena Aarenstrup Schou.

De medvirkende byer var - foruden den danske og den polske - Tryavna i Bulgarien, Rokiskis i Litauen, Türi i Estland, Köszeg i Ungarn, Agros på Cypern samt Marsaskala på Malta.

- Helt overordnet var det en fantastisk oplevelse. Især at se, hvordan de unge bare interagerede på kryds og tværs. Og det var fint, syntes jeg, at det ikke var en ferie, men sådan lidt primitivt. Der var også et fint program med en masse gode tanker bag, selvom man godt kunne mærke, at det var arrangeret af et andet system end det, vi kommer fra, siger Esben Schou.

Hvad ville du have gjort anderledes, hvis du havde arrangeret noget tilsvarende i Danmark?

- Jeg ville have sørget for bedre rammer i fritiden, så de unge kunne hænge ud sammen. Der var kun en spisesal og så deres værelser. Og så ville jeg have lavet et lille forum for lederne. Selvom det ikke var vores projekt, kunne vi havde fået en masse ud af hinanden. Den polske leder opfordrede os til at trække os tilbage og lade de unge selv klare det, men det var Lena og jeg faktisk de eneste, der gjorde. Det har måske noget med kulturen i deres hjemlande at gøre - mange gange overtog de voksne ledere næsten hele styringen, siger Esben Schou.

- Ja, og de unge kunne jo godt selv. Det kunne vi se på kulturaftenen, som var arrangeret af de unge selv, og det var virkeligt godt, mener Lena.

- Jeg synes klart, vi skulle være gået lige på med at arbejde på de forskellige projekter allerede på førstedagen i stedet for at have små lege hvor vi lærte hinanden at kende. Det blev først for alvor interessant, da vi blev sat i grupper med unge fra andre lande, som vi ikke kendte. Ja, det var da lidt ubehageligt, men jeg vil sige: "Gerne lidt mere ubehagelighed", for det var det, der fik rystet os sammen, mener Ea.

- Sjovt, min datter sagde også netop forleden, at det bedste var at blive skubbet ud på tynd is og finde ud af, at det gik alligevel, supplerer Esben Schou.

Der var flere opgaver, der skulle klares hjemmefra og derpå fremlægges. Her er det Holstebro-pigerne, der er i gang med fremlæggelse. Privatfoto
Annonce

Ville gøre det igen

Der var hjemmearbejde forbundet med workshoppen. Således havde de unge fra hvert land derhjemme researchet på et af de øvrige deltagende lande og skulle fremlægge resultatet. De havde også foretaget et rundspørge derhjemme blandt unge om uddannelse og arbejde, og endelig skulle de finde ud af, hvordan man starter en forretning i deres eget land - og så sammenligne resultaterne med de andre.

- Om jeg har fået noget med hjem? Ja, nu ved jeg noget om de andre landes kultur. Jeg har mødt unge, som jeg næsten dagligt kommunikerer med på snapchat og Facebook. Og jeg synes, jeg er bedre rustet til at blive "ubehageligt tilpas" … jeg kan godt, også når jeg står alene. Det er okay. Og så var hende HR-chefen altså sej, mener Ea Marie Sloth Gisselbæk.

"Hende HR-chefen" er HR-chefen for VW i Polen, som under workshoppen gav de unge fif til, hvordan man begår sig bedst under jobsamtaler.

Foruden Ea og Emilie var de to andre unge danskere den 19-årige Sarah Gottlieb Danielsen, der går på Struer Statsgymnasium, og den 17-årige Ellen Katrine Halkier Kjær, der starter på HF i Nørre Nissum her efter ferien.

Hvis du fik tilbuddet igen …?

- Så ville jeg sige JA!, ler Ea.

Holstebro var den eneste af byerne, der havde tænkt på at tage en officiel gave med. Så her overrækker Ea et dannebrogsflag i bord-størrelse samt en Bjørn Wiinblad-lysestage til Chojnas borgmester. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Info til vandhunde: Fun Park er åben

Annonce