Struer

Der er stadig brug for de almene boliger i dag

I maj kunne Foldgårdsparken i Struer, som Struer Boligselskab administrerer, fejre 50 års jubilæum. Arkivfoto: Johan Gadegaard
For 100 år siden var de almene boliger til de socialt dårligt stillede - i dag er de for alle, men særligt to grupper gør brug af dem, ifølge forretningsføreren hos Struer Boligselskab

Struer: For lidt mere end 100 år tilbage var du dårligt stillet, hvis du var fattig og havde brug for en bolig. For det første var der ikke mange boliger, for det andet var der ingen regulering. Det var privat udlejning, og ofte var forholdene kummerlige, fortæller Jens Østergaard, der er forretningsfører hos Struer Boligselskab.

- Der var meget spekulationsbyggeri, særligt i de større byer, så man kunne nok godt finde en billig bolig, men der var stor sandsynlighed for, at kvaliteten var forfærdelig dårlig.

Flere og ikke mindst bedre boliger til familier med mange børn og socialt dårligt stillede kom for alvor på dagsordenen i Danmark for 100 år siden, da 27 almene boligorganisationer gik sammen og skabte det fællesskab, der nu er vokset til 530 organisationer på landsplan. Lørdag den 15. juni blev jubilæet fejret, for de almene danske boliger på landsplan, for selv om grundpillerne blev skabt for 100 år siden, så er de almene boliger der stadig den dag i dag.

Man kunne nok godt finde en billig bolig, men der var stor sandsynlighed for, at kvaliteten var forfærdelig dårlig.

Jens Østergaard, forretningsfører hos Struer Boligselskab

Fra to til tre

Faktisk er de kun vokset siden dengang. Tal viser, at der for 100 år siden var nogle-og-tusinde beboere i almene boliger - det tal er i dag vokset til knap en million, hvilket svarer til hver sjette dansker.

Struer Boligselskab, der har omkring 500 almene boliger i Struer, har "kun" eksisteret i 71 år, så ifølge Jens Østergaard var der allerede sket en del på det almene boligområde, da de kom til.

- I starten var almene boliger for de socialt dårligt stillede. Målet var at skaffe rimelig gode boliger til en overkommelig pris. Det mål har vi stadig - men nu er befolkningen i boligerne meget bredere, siger han.

Mest af alt er det tale om to ydergrupper, som Jens Østergaard formulerer det: De unge, der lige er flyttet hjemmefra og skal bruge en billig bolig, og de ældre, der har haft deres eget hus, men nu har solgt og er rykket i noget mindre. Og hvor det højeste ønske blandt ansøgerne i gamle dage lå på en to-værelses, så ligger tyngdepunktet nu til dags på tre-værelses lejligheder med store badeværelser og køkkener med gode faciliteter og godt med plads.

Tid til rækkehuse

Karen Hause, der er næstformand i Nordvestbo, som har 1000 boliger i Struer og 2300 i Holstebro, er heller ikke i tvivl om, hvad de almene boliger har og har haft af betydning igennem årene.

- BL (Danmarks almene boliger, red.) og alle de almene boligorganisationer er med til at øge velfærden og tage hånd om de svage. Der er plads til alle, siger hun:

- Vi har været her i 60 år i Holstebro og i 80 år i Struer. For Struers vedkommende startede vi nede i Ringgården med ganske få boliger, og så er det blevet udbygget.

Særligt i 1960'erne kom der for alvor gang i byggeriet af de almene boliger.

- Der skulle der være en bolig til alle, og sådan har vi det også i dag, siger Karen Hause, som dog tror, at Struer er ved at være mættet, når det kommer til det, man kalder etageboliger.

Rækkehuse er derimod hotte.

- Dem kan man jo bygge for en god pris i dag, og vi starter snart ude i Gartnerlunden. Der skal være 14 rækkehuse, og vi regner med at kunne komme i gang i løbet af i år, fortæller næstformanden.

De Almene Boliger fejrer 100 års fødselsdag med morgenkaffebord over hele landet. Her med en tale af næstformanden i bestyrelsen for Nordvestbo, Karen Hause. Foto: Johan Gadegaard
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Efter blot to løb fik Mikkel en invitation til verdenseliten

Kultur For abonnenter

Offerkarret fra Stendis og skelettet i den lille gule kuffert

Indland For abonnenter

16-årige Gitte blev myrdet for 40 år siden: Morderen er aldrig fundet

Danmark

Landevejenes farende svende mødes i Vorbasse: - Der er ikke mange af os tilbage

Indland

Små kommuner dropper parkeringskontrol efter ny regel

Livsstil For abonnenter

Forfatter og journalist Lone Theils: Jeg ser verden som et fantastisk sted, der skal opdages

Holstebro

Politikers søn fik dramatisk start: Rutinetjek endte i akut kejsersnit, elektrochok og tarmoperation

Kultur

Nana var ikke i tvivl, da hun fik øje på stor koloni af buksebier: De skal beskyttes

Annonce