x
Annonce
Mærkedage

Der er rig mulighed for at fortælle historier her

Jan Briks har haft kræft i sit ene ben og går til tjek på sygehuset én gang årligt. - Tjekket er altid cirka en uge efter min fødselsdag, og det er lidt træls, for tanken om det, har det med at overskygge fødselsdagen lidt, forklarer han. Foto: Mette G. Sørensen
Journalist Jan Briks, der fylder 30 den 19. marts, elsker at snakke med mennesker og fortælle deres historier.

Holstebro: Torsdag den 19. marts fylder journalist ved Dagbladet Holstebro, Jan Briks, 30 år. Men hvordan dagen skal fejres, ved han faktisk ikke. Det er nemlig hans kæreste, der står for at planlægge noget.

Kæresten hedder Stine Kjærside, er journalist ved Dagbladet Struer og fyldte selv 30 for et par uger siden.

- Egentlig havde vi regnet med at fejre 2 x 30 års fødselsdag i weekenden, men det aflyser vi på grund af coronavirus, fortæller Jan Briks, der ikke har en lang ønskeseddel til sin fødselsdag.

- Næh, vi har lige købt hus, så jeg ønsker mig mest noget til huset, for eksempel en god stol, siger han.

Jan Briks er født og opvokset i Skibbild, hvor hans far stadig bor. Hans mor bor i Holstebro, og det samme gør storesøsteren Stinna, der er personlig fitnesstræner, og hendes mand og to døtre.

Annonce

Politik og kendisser

Allerede mens han gik i 2.g. søgte han ind på Journalisthøjskolen i Aarhus, men kom ikke ind. Det gjorde han så, da han stædigt søgte igen, mens han gik i 3. g. Han skulle egentlig være begyndt på Journalisthøjskolen i februar 2011 - et halvt år efter at være blevet STX-student i Herning - men så fik han ondt i sit ben. Virkelig ondt.

- Jeg gik til noget træning for at få styr på det med benet, og fik derfor starten på Journalisthøjskolen rykket til efter sommerferien 2011. Men så fandt man jo ud af, at det var kræft, det i mit ben, fortæller han.

Jan Briks trådte derfor først ind af døren til Journalisthøjskolen som studerende i februar 2012. Han var færdig med uddannelsen fire år senere, i februar 2016, efter at have været i praktik et år på Avisen.dk og et halvt år på Metroxpress.

- Jeg syntes, det var virkelig godt at være på Avisen.dk, som dengang var et ret seriøst arbejdsmarkedsmedie med mange graverhistorier. Men når jeg hørte, hvad mine klassekammerater lavede i deres praktik, var jeg også bange for, at jeg vinklede min uddannelse for meget på politik, og for lidt på at prøve mig selv af på flere platforme. Derfor tog jeg det sidste halve år på Metroxpress, fortæller Jan Briks.

- Det var da sjovt at komme ud og lave noget helt andet og snakke med Nicklas Bendtner og alle de andre kendisser.

Den interessante detalje

Det sidste år af uddannelsen tilbringer man på Journalisthøjskolen i Aarhus, og allerede da Jan Briks gik i gang med de sidste seks måneder, flyttede han til Holstebro, hvor hans daværende kæreste boede. Parret flyttede sammen - og gik fra hinanden igen. Men Jan blev, og den 1. januar 2016 - faktisk før han fik sine eksamenspapirer - fik han arbejde på Dagbladet Holstebro.

- Hvad jeg synes om at være her? Jamen, jeg synes, det er fedt, fordi mit drive er at fortælle historier., Det er det, jeg altid har villet, og det er der mulighed for her. Det, jeg kan lide, er, at komme ud at snakke med folk - at forsøge at komme i bund med at forstå mennesker og deres bevæggrunde. Som journalist lever man jo for den interessante detalje, den anderledes måde at tænke eller leve på, eller noget, der kan enten provokere eller fascinere én, mener Jan Briks.

Normalt holdes der på avisen en lille intern festlighed, når en medarbejder fylder rundt. Det er dog udsat i Jan Briks tilfælde på grund af coronavorus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce