Annonce
Lemvig

Der er noget i luften hos Airtec i Lemvig: Vand

Bo Rahbek (tv) er indehaver af AirTec, som er specialist i at styre luftens fugtighed. Det giver en dejlig kølig og meget ren luft, som er godt for både maskiner og mennesker. Foto: Thomas Maxe
Lemvig-virksomhed har specialiseret sig i systemer til at kontrollere luftfugtighed. Det er en niche, og det går godt.
Annonce

LEMVIG: Selv om sommeren viser sig fra sin mest ”strålende” side, og de mørke skyer øser regn ned over bygningen, så er det stadig en varm sommerdag. Men så går Airtec’s testanlæg i gang.

En stille ”pssssss”-lyd breder sig fra loftet, mens dyser spreder en ultrafin vandtåge i lokalet. Det føles ikke vådt, men næsten omgående falder temperaturen til et mere behageligt niveau, og det er, som om det også bliver lidt lettere at trække vejret. Næsten som at træde udenfor sommerhuset en tidlig morgen og tage et par dybe indåndinger af frisk strandluft.

- Det er faktisk et af de oversete potentialer ved luftbefugtning: Vi kan levere 700 watts køling med et el-forbrug ned til 2 watt, blot ved at øge luftfugtigheden, forklarer teknisk chef Niels Nørgaard.

Køling har hidtil kun været set som en sidegevinst, men på grund af de store energimæssige fordele kommer det mere og mere i fokus. Det rigtig smarte ved Airtec-løsningerne er primært, at man kan skabe en meget præcist styret og fuldstændig stabil luftkvalitet.

Det er ekstremt vigtigt i mange brancher, både i industrien og eksempelvis i kulturens verden, fortæller direktør Bo Rahbek.

- Vi har blandt andet leveret et system til Kunsten Museum of Mordern Art i Aalborg, som skal sikre, at bygninger, inventar og udstillinger ikke tager skade. Tør luft, fugtig luft, og udsving i fugtigheden kan gøre stor skade på museumsgenstande, så det er vigtigt at kunne regulere det til et stabilt niveau, forklarer Bo Rahbek.


I takt med, at bygninger bliver bedre og bedre isoleret, er der voksende udfordringer med indeklima. Jeg er overbevist om, at luftbefugtning vil blive en naturlig del af løsninger til ventilation og køling.

Bo Rahbek, indehaver af Airtec


Airtec har også leveret anlæg til koncertsale, og angiveligt er der operastjerner, som nægter at tage det høje C, hvis ikke koncertsalen kan garantere, at luftkvaliteten kan beskytte de kostbare stemmebånd.

Annonce

Fjerner statisk elektricitet

Det er dog især industrien, som er den største kunde hos Airtec.

- Alle, der arbejder træ, papir og nogle typer plastik, har brug for en stabil luftkvalitet. Det er almindeligt kendt, at træ ”slår sig”, hvis man for eksempel lægger en fugtig brædde ind i et tørt rum, så det betyder rigtig meget for træindustrien. Det gælder også for trykkerier, hvor papiret kan tage skade, hvis man ikke styrer luftkvaliteten, fortæller Bo Rahbek.

Ved at tilføre luften fugt kan man både køle og fjerne statistik elektricitet som her på en plastfabrik. Foto: Airtec

Sammen med reguleringen af luftfugtighed følger en ekstremt værdifuld effekt: Ved at befugte den tørre luft, fjerner man statistik elektricitet. Det er helt afgørende for at beskytte sårbare elektronik-komponenter, og så har det også fordele for eksempelvis plast-producenter.

- Vi har hjulpet Skylight, som ekstruderer de små plastbeholdere til smør, som mange kender fra hoteller og restauranter. De havde brug for proceskøling, men samtidig havde de også problemer med statistik elektricitet, som ikke kun er ubehagelig for medarbejderne; det kan også give problemer for maskiner og processer, når plastikfolien bliver statisk. Vores løsning kunne både køle og fjerne statistisk elektricitet, fortæller Bo Rahbek.

Annonce

Vandet bliver renset

Men er det ikke noget værre bøvl og griseri, hvis man pøser vandtåge ud over hele produktionshallen? Nej, forklarer den tekniske chef.

- Vi tager koldt vand ind fra drikkevandssystemet, filtrerer det i flere omgange og sætter så højt tryk på, at det bliver forstøvet til en meget fin tåge, så det bliver optaget i luften. Samtidig betyder filtrene, at mineralerne fra vandet stort set fjernes. Ellers ville de lægge sig som et fint støvlag overalt, forklarer Niels Nørgaard.

Han demonstrerer det ved at tappe en kande vand ud fra Airtec-beholderen. Vandet er nærmest destilleret, så den elektriske ledeevne kan næsten ikke måles. Men blot ved at dyppe fingrene i vandet (og de er altså ikke beskidte), stiger målingen mærkbart.

Bo Rahbek beskriver Airtec’s løsninger som ”en niche i en niche”, fordi man har valgt løsninger, der baserer sig på koldt vand. Men det er et marked, som ikke blot giver kunder i Europa og USA – det er et marked i stor vækst.

- I takt med, at bygninger bliver bedre og bedre isoleret, er der voksende udfordringer med indeklima. Jeg er overbevist om, at luftbefugtning vil blive en naturlig del af løsninger til ventilation og køling, også i bygninger generelt, vurderer Bo Rahbek.

AirTec bygger selv moduler på fabrikken i Lemvig og samler det til enkle - og alligevel teknologiske avancerede - løsninger, der styrer luftens fugtighed. Demoanlægget her bliver brugt af virksomheden selv. Foto: Thomas Maxe

Lige nu har Airtec 13 ansatte i Danmark, Finland og Polen. Der kommer flere til, og de får mere fart på, er de overbevist om.

- Vi vil gerne øge vores markedsandel i de 15 lande, hvor vi er nu, så målet er at fordoble omsætningen over de kommende år. Det skulle også gerne skabe flere job her i Lemvig, både på kontor og i produktion. Vi har heldigvis stadig plads til at vokse her, hvor vi er nu, siger Bo Rahbek.

Airtec har netop afsluttet sit regnskabsår. Tallene er ikke gjort op, men det bliver et plus på bundlinjen, som der i øvrigt har været hvert år siden starten i 1986.

Airtec A/S

  • Airtec designer og bygger systemer til regulering af luftfugtighed. Det kan samtidig have en kølende effekt og bruges til at løse problemer med svævestøv, statistik elektricitet og udtørring.
  • Airtec finder mange af sine kunder i fødevare-, træ-, papir-/plast- og elektronikindustrien. Luftbefugtningssystemer til forbedring af indeklima for mennesker er et hastigt voksende forretningsområde.
  • Virksomheden har siden 1986 ligget i Lemvig, og her agter den at blive. De 13 ansatte er fordelt på Lemvig og salgskontorer i Finland og Polen. Kunderne er spredt på 15 lande i Europa og Nordamerika.
  • Regnskabet for 2018/19 viser et overskud før skat på 855.000 kroner. Selskabet er stort set gældfrit og har en solid egenkapital, så man er godt rustet til både med- og modgang.
  • Hjemmeside: www.airtecsolutions.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce