Erhverv

Der er en helt særlig mentalitet i Vestjylland

Mathilde Birch skal være Lemvig Kommunes i København og forsøge at lokke unge tilbage til deres hjemstavn, når de er færdige med deres uddannelse. Privatfoto
Jurist og arkæolog skal være ambassadører for at trække unge tilbage til Lemvigegnen

Lemvig: Når unge er har fået studenterhuen på, rejser de væk fra Lemvig mod de større byer østpå. Og det er svært at lokke dem tilbage, når eksamenspapirerne fra den videregående uddannelse er kommet i hus.

Fraflytningen har 21-årige Mathilde Birch både selv en del af og selv oplevet. Hun bor i dag i København, hvor hun er i gang med andet semester på jura-studiet ved Københavns Universitet.

- Der er ingen af mine veninder fra gymnasietiden, der er blevet i Lemvig. Og jeg har selv arbejdet med "udvandringen" fra Lemvig i forskellige opgaver i blandt andet gymnasiet, siger Mathilde Birch, der er en af Lemvig Kommunes to nye unge-ambassadører. Hun er dog den første, der har base i København.

Hun skal være med til at promovere sin hjemegn over for andre fraflyttede unge fra Lemvig-området og fortælle om de positive sider ved at vende tilbage til det område, de er vokset op i.

Og Mathilde Birch har selv lagt mærke til et par afgørende forskelle.

- Jeg synes, der er en særlig mentalitet i Vestjylland, der ikke findes i storbyerne. Jeg har altid været vant til, at man siger godmorgen eller hilser på folk, man møder i opgangen eller på studiet. Men her i København virker det til, at man mere er sin egen lykkes smed, og det, synes jeg, er ærgerligt, siger hun.

Muligt jeg vender tilbage

Det var dog mulighederne for at få faglige udfordringer på og ved siden af jura-studiet, der fik hende til at søge ind på universitetet i København. Men Mathilde Birch vil ikke afvise, at hun en dag vender tilbage til rødderne i Vestjylland.

- Det afhænger af, hvilke jobmuligheder der er, når jeg er færdig med studierne, og der skal også være gode jobmuligheder for min partner. Men familiemæssigt vil det passe mig rigtigt godt at være opvokset i Vestjylland, hvor det er rart, at man møder folk man kender på gaden eller kan få en sludder med købmanden, når man er nede for at handle ind. Det sker ikke i København, siger Mathilde Birch.

I første omgang skal hun i gang med at bygge et netværk op blandt fraflyttede lemvigere i hovedstadsområdet, og hun regner med at kunne hente inspiration fra søster-netværket, der det seneste års tid har eksisteret i Aarhus. Her har netværket knapt 270 medlemmer i en Facebook-gruppe, og der har gennem det seneste års tid været arrangeret forskellige events og hyggeaftener for netværkets medlemmer.

- Jeg følger med i, hvad der sker i Facebook-gruppen og jeg har også fået opdateringer fra veninder og bekendte i Aarhus om de aktiviteter, der har været i gruppen der, siger Mathilde Birch.

Ud over Mathilde Birch har Lemvig Kommune også ansat 22-årige Kamilla Lomborg som unge-ambassadør i Aarhus. Hun læser arkæologi ved Aarhus Universitet og overtager det ambassadør-job, Karina Weiland Pedersen har haft i lidt mere end et år. Hun har ønsket at stoppe for at få tid til at skrive speciale.

0/0
Annonce
Erhverv

Århusianske iværksættere ryddede bordet ved prisfest

Erhverv

Dyb frustration: Nej til ny vej ind på Gimsinglundvej

Erhverv For abonnenter

Først tabte de selv 85 kilo - nu har de hyret manden bag til hele virksomheden

Erhverv

Åbner kontor i Struer: Dorte vil hjælpe små og mellemstore virksomheder

Erhverv For abonnenter

4 gode tips, hvis man ønsker at tabe sig

Erhverv For abonnenter

Godt for svinebønder - skidt for forbrugerne: Syge grise i Kina udløser eksplosive prishop

Prisen på svinefars til frikadeller og nakkekoteletter til grillen har taget et ordentligt spring opad i de seneste uger, og forklaringen skal findes i Kina. Sådan lyder det samstemmende fra de to største dagligvarekæder Coop og Salling Group. Hos Coop melder informationsdirektør Jens Juul Nielsen om prisstigninger på svinekød på 10 procent. I Salling Group, der står bag Bilka, Føtex og Netto, melder pressechef Kasper Reggelsen ligeledes om højere priser på produkter, der indeholder svinekød. Kina, som er verdens største producent og forbruger af svinekød, er lammet af den alvorlige afrikanske svinepest, der vurderes at have ramt næsten en tredjedel af den kinesiske produktion. - Det er på en trist baggrund, men det er en stor fordel for de danske svineproducenter, der har set en meget kraftig stigning i noteringen på svinekød, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges, landbrugets videnshus i Aarhus. Efter katastrofalt lave priser i 2018, der kastede mange svineproducenter ud i konkurs, er prisen steget voldsomt siden nytår. Ved indgangen til 2019 fik en landmand 8,30 kroner pr. kilo gris, der blev leveret til slagterikoncernen Danish Crown. I denne uge lå prisen på 10,80 kroner, og mandag stiger den yderligere til 11,10 kroner pr. kilo. Det er en stigning på 34 procent siden nytår. - Vi skal tilbage til 2001 for at se en tilsvarende kraftig stigning, så det er helt ekstraordinært. Vi forventer også, at priserne vil forblive på et højt niveau og måske endda stige yderligere, inden man får styr på det i Kina, siger Klaus Kaiser.

Sydjylland

Direktør til minister: Væk med barrierer for biogas i lastbiler

Erhverv For abonnenter

Ausumgaard omlægger til økologisk planteavl

Sydjylland

Charmeoffensiv for en branche i bevægelse

Sydjylland

Det altid åbne værksted

Annonce