Annonce
Kultur

Der er en grund til, at museerne ikke åbner på samme tid

Museumsinspektør Ann Bodilsen (billedet) og det øvrige af personalet hos De Kulturhistoriske Museer er tirsdag alle atter i aktion. Arkivfoto: Morten Stricker
Strandingsmuseet åbnede allerede lørdag. Først tirsdag følger de øvrige trop. Hvorfor kunne alle ikke være klar fra start?
Annonce

Holstebro: De er så lykkelige for at må åbne igen, at de første gæster på Strandingsmuseum St. George får serveret rom. Og på Holstebro Museum og Holstebro Kunstmuseum står man klar med boblevand.

Er man tørstig, så er det muligt at få del i begge "åbningstilbud", for mens strandingsmuseet i Thorsminde åbnede allerede i lørdags, så følger museet og Frilandsmuseet Hjerl Hede først trop tirsdag.

Men hvorfor egentlig denne forskydelse? Kunne alt ikke være åbnet lørdag?

- Der har været blandede overvejelser, forklarer direktør for De Kulturhistoriske Museer, Ingeborg Svennevig.

Sent onsdag blev landets museer endelig givet fri som følge af corona-nedlukningen.

- Vores overvejelser går på, at folk ikke så hurtigt er klar til en heldagsoplevelse, som et besøg på Hjerl Hede er - selvom de fortsat er velkomne til at pakke picnickurven og tage en gratis gåtur dér. Så der er tale om en service-beslutning, fordi vi tror, at potentielle gæster allerede har lagt planer for, hvad de skal bruge Kristi himmelfartsferien på, siger Ingeborg Svennevig.

Retningslinjer

Kulturministeriet har udsendt følgende retningslinjer for blandt andet museer:

- Institutionerne bør have særligt fokus på styring af gæstekapacitet, herunder indføre kapacitetsbegrænsning ift. et maksimalt antal samtidige gæster baseret på institutionens størrelse og risikoen for sammenstimling.

- Institutionerne bør have fokus på styring af gæstestrømme og i relevant omfang overvåge dette løbende. Der bør være personale/vagter, der har til opgave at forebygge opbygning af tætte forsamlinger.

- Der bør overvejes onlinetidsbestilling og begrænsning af besøgsvarighed med henblik på at styre besøgsmængden, hvor dette er nødvendigt under hensyn til publikumsmængden.

- Det bør udvises forsigtighed med genstande for eksempel ”touch screens”, læringsmidler, udstillede genstande mv., der berøres af mange. Publikum bør have mulighed for at anvende håndsprit (70-85 % alkohol) både før og efter brugen. Alternativt bør sådanne genstande undgås.

Kilde: Kulturministeriet

Annonce

Smil og alvor

For Holstebro Museums vedkommende skal den ekstra tid bruges på at gøre udstillingerne klar.

- Jo, teknisk set kunne vi godt have åbnet før, men vi vil hellere åbne med et brag tirsdag. Med strandingsmuseet er situationen en anden, fordi vi mener, at alle skal til havet i det gode vejr, og så skal de selvfølgelig også på museet, siger Ingeborg Svennevig.

Selvom glæden over at komme i gang igen er stor, gemmer smilet på en alvorlig mine. Direktøren har tidligere fortalt, at museerne står til at miste mellem 1,5 og 8 millioner kroner som følge af corona-krisen. Hvornår man atter fik lov til at åbne, samt publikumsinteressen ville bestemme beløbets størrelse.

- Åbningen ændrer ikke på alvoren, men nu må vi håbe, at det vælter ind med gæster, siger Ingeborg Svennevig.

Strandingsmuseum St. George åbnede lørdag formiddag. Klokken 12 tirsdag står Ingeborg Svennevig, kunstmuseets direktør Anders Gaardboe og Restaurant Støberiets forpagter Michael Lehm klar med boblevand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Åbningen af Klimatorium udskudt

Holstebro

Værktøjstyven kom på knallert

Annonce