Annonce
Holstebro

Den unge mor forsvinder mere og mere - men hvorfor?

Den unge mor, særligt den under 19 år, er svundet ind de seneste 40 år. Genrefoto: Maria Hedegaard
Andelen af yngre mødre er på sit laveste niveau i 40 år - og vel dermed, altid. Den udvikling har de fleste nok fornemmet. Men fertilitetslængden er uændret, så hvorfor venter vi med at få børn?
Annonce

Holstebro: Var det for 40 år siden, ville mødregruppen være rigt repræsenteret af helt unge kvinder.

I dag taler alt for, at mødregruppen domineres af mødre i 25-39 års alderen.

Andelen af årlige fødsler af mødre under 25 år er på det laveste niveau i 40 år. Det viser en analyse, som Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev Momentum har lavet. I 1979 lå tallet på 38 procent, og siden er andelen støt og roligt faldet - til sit hidtil laveste punkt sidste år: Ni procent.


Jeg tror, det handler meget om den generelle samfundsudvikling. De unge vil gerne gøre uddannelse færdig først og gerne begynde karrieren, før de får børn.

Klavs Eg, der er leder af Den Kommunale Dagpleje og Sundhedsplejen i Holstebro Kommune.


Mens der ses en højere procent i nabokommuner som Struer og Lemvig, ligger Holstebro tæt på landsgennemsnittet med 11 procent, der var under 25 år, da de fødte sidste år.

Sådan fordeler fødslerne sig

Her er udvalgte kommuner for nybagte mødres alder i 2019 fordelt på aldersgrupper
(
Kommune: 10-24 år / 25-39 år / 40-64 år):

Holstebro: 11 % / 87 % / 2 %

Struer: 13 % / 83 % / 4 %

Lemvig: 16 % / 79 % / 5 %

Toppen: I Lolland Kommune var der sidste år flest unge mødre. 26 procent af alle de børn, der blev født i 2019, blev født af mødre under 25 år.

Bunden: I Dragør Kommune kunne blot én procent af de nyfødte i 2019 prale af at have en mor under 25 år.

At udviklingen er gået den vej de seneste årtier, kommer bag på de færreste. Men hvorfor er udviklingen gået sådan - for som Ulla Dupont, formand for Forening for ledere af sundhedsordninger for børn og unge i Danmark, siger til nyhedsbrevet, så er fertilitetslængden "ikke blevet længere, end den altid har været. Man er stadig kun frugtbar fra midt i teenageårene, til man cirka er 40 år, og med årene får man sværere ved at blive gravid, samtidig med at risikoen for at få børn med sygdomme stiger."

- Jeg tror, det handler meget om den generelle samfundsudvikling. De unge vil gerne gøre uddannelse færdig først og gerne begynde karrieren, før de får børn, vurderer Klavs Eg, der er leder af Den Kommunale Dagpleje og Sundhedsplejen i Holstebro Kommune.

Den udlægning er Karen Margrethe Dahl, senioranalytiker ved VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, enig i:

- Andelen af unge, der tager en uddannelse, er steget meget kraftigt, og det gælder især blandt kvinder. Det har betydet, at vi har set en bevægelse mod, at man udskyder forældreskabet,
til man har fået sin uddannelse på plads, siger hun til nyhedsbrevet.

Annonce

Pres

Men der er også mange andre faktorer, der spiller ind.

Pres er en af dem.

- Selvom vi siger, at det er rart, at der fødes børn, så afspejler den holdning sig ikke ude på arbejdsmarkedet, når man sidder til en ansættelsessamtale og kan fortælle, at man er gravid og skal føde om fire måneder, siger Klavs Eg.

Spørger man sundhedsplejerske i Holstebro Kommune, Lone Kjær Hein, har prævention og oplysning også en betydning, særligt over for helt unge kvinder. De seneste år har man både inviteret og fået henvendelser fra special- og styrkeklasser om undervisning, "fordi mange potentielle helt unge mødre går på disse skoler og ikke har fået god nok undervisning i, hvad det vil have af konsekvenser at få barn i så ung en alder," forklarer hun.

- Det er ikke hele forklaring, og jeg stigmatiserer heller ikke disse grupper, men her har man med nogle grupper at gøre, der ikke altid søger viden eller træffer valg, der er gode for dem selv. Min oplevelse er, at vores undervisning i Kondomeriet fungerer ved at være ekstremt konkret. Vi underviser disse unge med deltagelse af deres lærere og pædagoger, som efterfølgende følger op på undervisningen. Det tværfaglige samarbejde fungerer utrolig godt, siger Lone Kjær Hein.

På 40 år er andelen af fødsler blandt mødre under 19 år desuden faldet fra 5,6 til 0,6 procent. Til gengæld er andelen af mødre over 40 år gået fra 0,8 procent til fire procent i 2019.

Og så er der endnu en faktor, der kan spille ind, vurderer Klavs Eg: De fysiologiske fremskridt, eksempelvis at man kan få lagt æg i banken til et senere og mere belejligt tidspunkt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Nu går det fint i blæst fra sydvest

Struer

Ekstra julegave som tak for indsatsen

Annonce