Annonce
Sport

Den rette formel i USA

Ida Birkjær Petersern spilder ikke tiden, mens hun er hjemme fra USA. Der skal trænes stort set hver dag. Foto: Johan Gadegaard

Ida Birkjær fra Holstebro Roklub føler sig godt hjemme i staten Ohio i USA, hvor hun kombinerer hård træning og studier i biokemi. Hun overvejer at forlænge opholdet.

Ohio/Holstebro: Ida Birkjær Petersen blev student i sommer. Mange af hendes kammerater har gang i et sabbatår, hvor der er afslapning, arbejde, højskole og rejser på programmet.

19-årige Ida Birkjær Petersen er også ude på et eventyr. Men i modsætning til kammeraterne er det ikke nødvendigt for hende at arbejde i mange måneder, inden det er muligt at rejse ud i verden.

Hendes store talent for roning har åbnet døren til USA. I sommeren 2016 markerede hun sig stærkt med VM- og EM-medaljer i juniorrækken. Et af tilbuddene var fra The Ohio University i Columbus. Hun har fået et scollarship, hvor uddannelse og træning bliver betalt af de amerikanske værter. I USA er det en helt naturlig ting at dyrke eliten inden for sport, selv om langt fra alle har amerikansk pas. USA vil bare gerne tiltrække de bedste.

- Det ville slet ikke være muligt, hvis jeg selv skulle betale. Det er en meget stor mulighed, som jeg havde meget svært ved at sige nej til, og jeg har ikke fortrudt det, siger Ida Birkjær Petersen.

Hun tog til staten Ohio i sensommeren, og de første måneder er gået meget stærkt. Ikke med sjov og ballade. Men med masser af træning og studier i biokemi. Og jagten på at lære en ny kultur og en masse nye mennesker.

- Jeg har slet ikke haft tid til at komme rundt i landet endnu. Der har været noget at se til hele tiden. Jeg føler mig meget heldig, at det har været muligt at komme til USA på denne måde. Det er jeg meget glad for, siger Ida Birkjær Petersen, der kommer fra Lemvig og stiller op for Holstebro Roklub, der har et meget stærkt talentmiljø.

Hun har bestemt ikke fortrudt, at hun greb chancen. Kulturen, sproget og den amerikanske måde at leve på er langsomt på vej ind under huden. Det er dog dejligt med en juleferie hjemme i Danmark.

- You know...

Den typiske amerikanske vending, når noget skal forklares, dukker allerede op med jævne mellemrum hos Lemvig-pigen.

- Det er gået rigtig stærkt med sproget. Det kommer helt af sig selv. Jeg er ikke helt blevet amerikaner endnu, da der er mange internationale studerende på universitetet. Vi har vores egen gruppe, hvor vi støtter hinanden, selv om vi også er konkurrenter i roning, fortæller Ida Birkjær Petersen.

Den unge roer er en del af en pigegruppe med talentfulde roere fra de bedste ronationer i verden. Det er ikke alle, der kan fremvise sølvmedaljer fra EM og VM. Der er stor forskel på niveauet fra de bedste til den mindre talentfulde.

Pigerne kommer også med vidt forskellige baggrunde.

- Min værelseskammerat er fra Chile. Vi deler et meget lille værelse, så vi kender hinanden godt. Med så lidt plads kan det godt blive lidt presset, men det går, smiler roeren, der ikke har meget tid i overskud til at savne familie, venner og Danmark.

- Der er program på hele tiden. Der er ikke meget fritid. Der er en rigtig stor disciplin omkring træningen og skolen, siger roeren, der godt kan mærke forskel på USA og Danmark, når det handler om træningskulturen.

Annonce
Ida Birkjær Petersern nyder studieopholdet i Ohio. Foto: Johan Gadegaard

Styring og disciplin

Disciplinen er stor, og slendrian er ikke en del af dagligdagen på universitetet eller til træning.

- Der er ikke noget, der hedder at komme for sent til træning. Det sker bare ikke. Du diskuterer heller ikke med træneren om, hvordan det hele fungerer, siger Ida Birkjær Petersen, der ikke lægger skjul på, at hun er privilegeret i dagligdagen, selv om den begynder før klokken seks om morgenen med afgang til træning.

- Det er fantastisk, at det kan lade sig gøre at kombinere uddannelse og træning. Vi bliver virkelig nurset i hverdagen. Træningen er også meget hård, og det hjælper ikke at klage, fortæller Ida Birkjær Petersen om en hverdag, der byder på to træningspas og studier i biokemi på universitet.

- Jeg er rigtig glad for at læse biokemi. Det går også fint med at følge med. Niveauet er ikke vildt højt det første år, siger roeren, der i første omgang regnede med, at hun sandsynligvis kun skulle være i USA i et enkelt år. Men det kan godt ende med at bliver et længere ophold.

- Det er meget spændende at bo og leve her, så jeg har ikke besluttet mig for, om jeg tager et år mere. Jeg har jo rigtig gode forhold, siger Ida Birkjær, der stort set bruger hele dagen på træning og studier.

Den største udfordring ved at bo, træne og studere i USA er, at der er sværere at være en del af det danske landshold. Langt hovedparten af de danske landsholdsroere træner fast på det nationale træningscenter i Bagsværd.

Det helt store mål i fremtiden er at kommed med til OL. For Ida Birkjær Petersen er det allerede en mulighed i 2020 i Tokyo.

- Jeg kommer hjem til Danmark igen til juni. Her skal jeg forsøge at ro mig til en plads på en af bådene. Jeg er bagefter de andre, når det gælder samroningen, men vi må se, hvordan det går, siger Ida Birkjær Petersen, der ikke springer træningen over, mens hun er hjemme på ferie.

Det er også en oplagt mulighed til at hilse på de mange rokammerater i Holstebro.

Men USA trækker også i den 19-årige roer.

- You know....

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Moralske investeringer

Det er ganske fornuftigt, at politikerne i økonomiudvalget i Holstebro har valgt at sende et forslag om den fremtidige investeringspolitik til hjørnespark. Der er intet galt med at se på, om man forvalter skatteborgernes penge fornuftigt, og får det afkast, som man kan forvente. Men i oplægget til den nye investeringspolitik ønskede kommunen at forbyde investeringer i alkohol, voksenunderholdning (porno red.), alkohol, tobak, fossile brændstoffer og hasardspil. Det letteste i verden er at sadle en høj hvid hest, og ride ud i offentligheden og moralisere for skatteborgernes penge. Men det kan i den sammenhæng være værd at minde om, at Holstebros moderne historie delvist er skrevet med tobak fra Færchs fabrikker, og en af kommunens største arbejdspladser er stadig kasernen, der i disse tider får nyt materiel for millioner af kroner, der er med til at fastholde og udvikle regimentet. Vi er også alle medejere af Danske Spil via staten, og mon kommunen ville sige nej, hvis Carlsberg ville flytte sit hovedsæde til Holstebro? Det er fint, at kommunen har høje etiske og moralske standarder for sine investeringer, men der er ingen grund til at miste jordforbindelsen af den grund. Kommunen har allerede en investeringspolitik, der skal sikre, at investeringerne overholder FN’s anbefalinger om "Responsible Investment" - ansvarlige investeringer. Det handler om, at man ikke må investere i virksomheder, der lader hån om basale menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder med meget mere. Det må som udgangspunkt være fint. Kommunens opgave er at levere ydelser som skolegang, ældrepleje og meget andet. Det er ikke en kommunalpolitisk opgave at lege investeringspoliti. Når virksomheder driver deres aktiviteter lovligt, er det ikke kommunens ansvar at bedømme dem moralsk. Det risikerer at blive skruen uden ende, hvor politikerne giver sig selv så mange benspænd, at det bliver vanskeligt at forrente borgernes skattepenge på en bare nogenlunde tilfredsstillende måde.

Annonce