Annonce
Sport

Den nye cheftræner har en plan: Dragons skal bygges op omkring ungdommen

Klubmanden Asbjørn Viller er tilbage i Holstebro Dragons og ny cheftræner - eller headcoach, som de selv foretrækker at kalde det indenfor amerikansk fodbold. Foto: Morten Stricker
Nøglen til klubbens fremtid ligger i ungdomsarbejdet og derfor bliver det også her, at meget fokus kommer til at ligge. Det har vi lært af fortidens fejl, siger Asbjørn Viller, der er ny cheftræner i AFC Holstebro Dragons.
Annonce

Holstebro: Han har været væk fra klubben et par år, hvor han har samlet erfaring som ungdomstræner i Herning Hawks og collegetræner i amerikanske San Diego.

Men Asbjørn Viller er en rigtig klubmand, der har prøvet at bestride næsten alle roller i AFC Holstebro Dragons, siden han begyndte i klubben tilbage i 2008. Spiller, formand, dommer, bestyrelsemedlem og assistenttræner.

Nu er han tilbage i klubben i en ny rolle som sportschef og cheftræner for klubbens seniorhold.

En rolle, hvor de ældste spillere dog må indstille sig på at dele chefens opmærksomhed med resten af klubben. For han er vendt tilbage til klubben med en mission, der rækker længere end bare at lave resultater med seniorholdet.

- Jeg er ansat som seniortræner, og jeg kommer også til at være der for seniorholdet, men det er ikke dem, der kommer til at være i fokus de kommende år, og det har jeg også allerede fortalt folk i klubben, fortæller Asbjørn Viller.

Den nye cheftræner

Asbjørn Viller er 30 år gammel og ny cheftræner i AFC Holstebro Dragons. Er uddannet socialpædagog og arbejder med udviklingshæmmede børn i sit civile arbejde.

Er i gang med at bygge hus i Halgård sammen med kæresten Rebekka Skov.

Den nye cheftræner er en gammel kending i klubben, hvor han begyndte som spiller i 2008 og siden både har været formand, bestyrelsesmedlem, dommer og trænet seniorholdet fra 2015-16 under ledelse af daværende cheftræner Dan Ruiz.

I 2016 brugte han seks måneder i San Diego som træner på Mesa College, inden han vendte hjem for at stå i spidsen for Herning Hawks' U19-hold. Fra 2015 til 2017 var han også U17-landstræner.

Annonce

Lære af tidligere fejl

For det er de 28 ungdomsspillere i klubben og dem af deres kammerater, der gerne skulle komme til, som har den nye cheftræners helt store kærlighed.

Ikke kun fordi det ligger pædagog-hjertet nært, men også fordi at han tror på, at det er den rigtige vej for klubben. Ungdomsafdelingen skal være basen, hvis klubben skal vokse - både sportsligt og socialt.

- Det jeg fortryder mest, i forhold til sidste gang jeg var i klubben, og vi havde gang i en masse godt, er at vi dengang ikke brugte mere tid og kræfter på ungdommen. Det var en dans på roser, og det hele var bare fedt i den periode, men vi glemte det i baggrunden, og det kommer ikke til at ske igen, forklarer Asbjørn Viller.

For efter at have været oppe og flirte med landets bedste række, gik gassen af ballonen, og man har på mange måder været nødt til at starte forfra. Fordi resten af klubben ikke var fulgt med i førsteholdets opblomstring og derfor ikke var gearet til at kunne tage over, da hvedebrødsdagene var ovre.

- Vi begyndte at løbe, før vi kunne gå. Vi gjorde mange ting rigtigt og fik også skabt et fundament, som vi kan bygge videre på i dag, men vi lavede også nogle fejl, som vi har lært af og som betød, at vi skulle bygge huset op forfra, siger Asbjørn Viller.

Annonce

Den røde tråd

Traditionelt har det ofte drejet sig om seniorholdet og så resten i Holstebro Dragons. Måske ikke så underligt i en klub der er skabt på en gruppe voksne mænds begejstring for den sportsgren, som var begyndt at vinde indpas i Danmark, ikke mindst takket være TV2 Zulu, som var begyndt at vise kampe fra NFL.

Men en velfungerende klub er meget mere end et enkelt hold. Det er et fællesskab ned gennem rækkerne, og det er det, Asbjørn Viller brænder for at arbejde med.

- Vi skal have skabt en rød tråd hele vejen fra U10-holdet og op til senior. Alle skal føle sig selv som en vigtig del af klubben, være stolte af klubben og være en del af et fællesskab, hvor alle bidrager, forklarer Asbjørn Viller.

Og det arbejde er så vigtigt, at den nye cheftræner godt vil give køb på ambitionerne for seniorholdet, hvis det er det, der skal til.

- Mit allerstørste håb er, at vi indenfor de næste tre år har et ungdomshold i alle årgange samt et stabilt seniorhold i 1. division. Drømmen er selvfølgelig den nationale liga, men vi må også være realistiske og erkende, at vi bor i en by og et område hvor mange af de unge rejser væk for uddannelse og arbejde, og at det derfor kan blive svært at nå helt til toppen. Til gengæld tror jeg på, at vi kan skabe en talentfabrik i Holstebro, siger Asbjørn Viller.

Ungdomsarbejdet kommer til at fylde rigtig meget i hverdagen for den nye cheftræner. Det er ungdommen, der skal være den grundsten resten af klubben bygger på. Foto: Morten Stricker
Annonce

Mange opgaver

Den nye cheftræner har med fokus på både senior og ungdom allerede taget to tunge kasketter på. Men i en klub som Holstebro Dragons er der altid flere opgaver.

Jobbet handler derfor ikke kun om det sportslige. Asbjørn Viller skal også ud og slå døre ind hos områdets virksomheder.

- Jeg skal ud og banke på døren en masse steder og prøve at finde nogen, der vil sponsorere os. Vi har virkelig brug for støtte, for vores unge spillere har brug for ordentligt og ikke mindst sikkert udstyr, og den slags kan hurtigt blive dyrt for en klub som vores, forklarer cheftræneren.

Lige nu holder spillerne i Holstebro Dragons pause, men den 3. november går de igen i gang med indendørstræningen, inden man rykker udenfor i midten af januar. Og herfra løber sæsonen frem til september/oktober.

Annonce
Annonce
Holstebro

Skal vi forbyde spillereklamer?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Info til vandhunde: Fun Park er åben

Annonce