Det vrimler ikke ligefrem med store luksusbiler af den klassiske slags, der helst skal have en chauffør bag rattet. Hos Bentley kan det dog stadig lade sig gøre at bestille en Flying Spur, selv om de fleste kunder foretrækker en SUV.
Bentley Bentayga har de seneste år været den bedst sælgende Bentley overhovedet, og den høje SUV står for over halvdelen af de solgte biler.
- Vi har i 2019 solgt 16 nye Bentleyer, hvoraf 10 af disse var nye Bentley Bentayga. På brugtbilsområdet solgte vi 15, hvoraf otte var Bentayga, forklarer direktør Klaus Frøkjær, Semler Premium A/S.
Hos konkurrenten Aston Martin har man foreløbig solgt tre af mærkets første SUV, der hedder Aston Martin DBX.
Bentley Flying Spur W12
Motor: W12 6-liter/635 hk.
L/B/H: 532, 222, 149 cm.
Akselafstand: 319 cm.
Topfart: 333 km/t.
Moment: 900 Nm.
0-100 km/t.: 4,2 sekunder.
Over fem meter
Men den klassiske luksusbil findes heldigvis stadig hos Bentley i form af en helt ny generation af Flying Spur - en rigtig luksussedan på over fem meter i længden.
Den danske importør lod os trille i en allerede solgt udgave af bilen, der er komplet fornyet.
Der er tale om 3. generation af Flying Spur, og designet minder nu meget om den mindre Continental GT Coupe. Prisen er intet mindre end 5,3 millioner kroner.
For lige at genopfriske Bentley for alle ikke luksusbil-kyndige, så er bilerne populært sagt det ypperste af al den teknik, som VW og Audi kan opvise, men pakket ind i klassisk britisk design for lædersyninger, broderier og rigtigt træhåndværk fra før, verden gik af lave.
Du får med andre ord teknik, som ingen af de andre producenter af luksusbiler kan hamle op med, uanset om konkurrenten hedder Ferrari, Aston Martin eller Rolls-Royce.
De små producenter har nemlig ingen chance for at kunne udvikle samme komfort og assistentsystemer som VW’s kæmpemæssige udviklingsafdeling.
Nem at håndtere
En bil i denne klasse næsten tigger om en chauffør, så man selv kan nyde det ødsle bagsæde, inklusive duften af udsøgt læder, men trods længden og vægten er bilen nem at håndtere, selv om venderadius naturligvis er en udfordring i snævre gader.
Selve kørestillingen er overraskende sportslig for en bil i denne klasse med et cockpit, der næsten lukker sig om chaufføren, og du sidder dybt i bilen. Så dybt, at du godt kan komme i tvivl om, hvorvidt kølerfiguren er kørt op.
Lyddæmpningen er noget af det, som virkelig gør indtryk, så længe bilens store 12-cylindrede motor blot får lov at lunte af sted med få omdrejninger. Men tag ikke fejl: De 635 hestekræfter og et drejningsmoment på 900 Nm er ikke langt væk, og motoren snerrer, hvis den får lov at strække ud i gearene, eller du selv gearer ned via paddles bag rattet.
I forhold til den tidligere version af bilen er den nye med 13 centimeter mere i akselafstand og en smule lavere. Vægten er ikke noget, der spiller den store rolle i denne bilklasse, men den nye Bentley har dog tabt 38 kg på vægten, til trods for at den har en mere avanceret opbygning. Bentleyen er bygget i aluminium og udstyret med elektronisk krængningsstabilisator, firehjulsstyring og firehjulstræk.
Helt uden tag
Bilen hedder Bentley Mulliner Bacalar og bygges i blot 12 eksemplarer.
Så skulle der nok være tale om en god investering til samlingen, hvis det ikke lige var, fordi alle eksemplarer meldes solgt.