Annonce
Mærkedage

Den nøjsomme præsident

Jimmy Carter og fru Rosalynn ses her ved indsættelsen af Donald Trump som USA's præsident den 20. januar 2017. Jimmy Carter har siden sagt, at Trump kun vandt valget takket være russisk indblanding. Den 1. oktober fylder Carter 95 år. Saul Loeb/Ritzau Scanpix
USA's tidligere præsident Jimmy Carter er blevet en gammel mand, der nu fylder 95 år. Han er flyttet tilbage til sin fødeby i Georgia, hvor han lever beskedent.

95 år. Jimmy Carter er vendt hjem til sine rødder. Sammen med sin kone, Rosalynn, bor han i lillebyen Plains i den amerikanske delstat Georgia.

Plains har 700 sjæle.

Den 1. oktober er det 95 år siden, at Jimmy Carter blev født her. Rosalynn kom til verden tre år senere - også i Plains.

Efter et langt liv, der ofte har været i mediernes søgelys og magtens centrum, lever de stille nu.

Jimmy Carter var USA's præsident fra 1977 til 1981. Derfor er han aldrig alene.

Når han og konen går rundt i Plains, trasker to sikkerhedsfolk fra Secret Service efter dem, skriver Washington Post, der for et år siden besøgte dem.

Det er et par, der lever meget anderledes end de præsidenter, der er fulgt efter Carter. Flere af dem har tjent store penge på foredrag og på at skrive bøger.

Washington Post skriver, at Carter også har skrevet bøger, herunder børnebøger. 33 i alt, men de har ikke rigtig givet ham de store indtægter, som flere andre præsidenter har haft.

Men det går endda. Han mangler ikke noget, har også sin præsidentpension på omkring 1,4 millioner kroner om året, og han lever beskedent.

Hans hus, som han også boede i, før han gik ind i politik, er ifølge Washington Post mindre værd end den pansrede bil, som Secret Service har parkeret på gaden udenfor.

De senere år har ikke været uproblematiske for Carter.

I maj i år brækkede han sin hofte, da han faldt under forberedelsen til en kalkunjagt.

I august 2015 fortalte Carter, at han havde fået konstateret kræft i hjernen. Han var forinden blevet opereret for kræft i leveren, men sygdommen havde spredt sig.

- Jeg har haft et vidunderligt liv. Jeg har haft tusindvis af venner, og jeg har haft en spændende, eventyrlysten og glædelig eksistens, sagde han.

Carter modtog strålebehandling og fik også et nyt medikament.

Senere samme år viste en skanning, at kræftsygdommen var væk.

Jimmy Carter blev kendt som jordnøddefarmeren, der gik ind i politik. Han er fra Demokraterne og blev guvernør i Georgia, inden han så blev præsident i 1977.

Hans periode som præsident huskes ofte mest for de problemer, som USA fik med Iran.

Efter den islamiske revolution i Iran i 1979 tog iranske studenter amerikanere som gidsler på USA's ambassade i Teheran.

52 amerikanere var stadig gidsler under det amerikanske valg i november 1980, og her vandt Ronald Reagan over Carter.

Ikke længe efter valget blev gidslerne løsladt efter 444 dage.

Men Carter havde også en stor udenrigspolitisk succes, nemlig fredsaftalen fra 1978 mellem Israel og Egypten.

Efter tiden i Det Hvide Hus kastede han sig ud i mægling i forskellige konflikter, i humanitært arbejde, og han har i årevis været en forkæmper for menneskerettigheder.

I 2002 fik han Nobels fredspris for sit mangeårige arbejde for en bedre verden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce