Navne

Den musikalske ven med krøllerne

Allan Mortensen dannede sit første danseband som 15-årig og har siden kørt en karriere i sit eget tempo. Den 27. april fylder han 75 år. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Sangeren Allan Mortensen fylder 75 år. Han har i over 50 år levet af spille teater og musik i stort set alle musikalske genrer og uden fine fornemmelser.

75: Sanger, skuespiller og komponist Allan Mortensen fik sit store gennembrud som Judas i rockmusicalen "Jesus Christ Superstar" i 1972.

Musicalen plaskede grundigt op i den musikalske danske andedam. Og Mortensens store stemme blev bemærket sammen med hans fordelagtige ydre og tilhørende proptrækkerafro. Grunden var lagt til en nu over 50 år lang karriere. Her har Allan Mortensen, der fylder 75 år den 27. april, boltret sig fordomsfrit i usædvanligt mange forskellige genrer.

Vi kan lige så godt med det samme afsløre, at den velsiddende proptrækkerfrisure, der nu som før er en vigtig del af Allan Mortensens image, ikke er ægte men skyldes jævnlig permanent. Stemmen derimod er helt ægte. Med den som trumf har han kastet sig ud i alt fra rock, soul, funk, jazz til klassisk og dansktop - og ikke at forglemme musical, som han har medvirket i masser af gange siden Judas-rollen.


Vi kan lige så godt med det samme afsløre, at den velsiddende proptrækkerfrisure, der nu som før er en vigtig del af Allan Mortensens image, ikke er ægte men skyldes jævnlig permanent.I sine helt unge dage var han i fødebyen Aarhus forsanger i Holger Laumanns band "Tears". Siden udfoldede han stemmen i København i rockbandet Midnight Sun, som optrådte på den allerførste Roskilde Festival. Så kom Jesus-musicalen og satte skub i efterspørgslen efter flotte Allan med den rå stemme. Sit allerstørste hit gennem karrieren fik han i 1974 med "Musikalske Venner", som blev en sand landeplage.

Der var nok at lave med musicals, soloplader, shows, tv og radio. På tv markerede han sig i Wikke og Rasmussens "Sonny Souffle Chok Show" i 1986 med kulthittet "Voldsom Volvo". Undervejs fik han sågar kontrakt med et tysk grammofonselskab. Men endte dog med at takke pænt nein til en karriere som tysk discostjerne.

I stedet deltog han tre år i træk fra 1979 til 1981 i melodigrandprix blandt andet som medlem af gruppen "Hans Mosters Vovse". I det nye årtusinde fortsatte Allan Mortensen med at optræde rundt i landet. Solo såvel som med blandt andre Jens Jefsens jazztrio samt på tv som gæstesolist i programmer som "Hit Med Sangen" og "Top Charlie".

I 60-årsalderen fik han konstateret tinnitus. Men han har lært at leve med såvel det såvel som med et følsomt gemyt, som i nogle perioder sætter ham lidt ud af spillet. Han optræder fortsat ufortrødent og var med i genopsætningen af succesmusicalen "Midt om natten" bygget på Kim Larsens musik. Indtil coronaen satte musikken på midlertidig pause.

Allan Mortensen er far til jazzsangerinden Veronica Mortensen, som han af og til har optrådt med.