Holstebro

For højt fravær: Den første fik taget sin SU tre uger efter skolestart

- Der kan være ting, der gør, at man ikke har lyst til at komme til time, og så bliver man bare væk. For eksempel hvis man ikke har forberedt en fremlæggelse, så er det nemmere at blive væk fremfor at blive konfronteret med det og stå til ansvar, oplever elevrådsformand Julie Maagaard Lund, HHX Holstebro.
VUC Holstebro-Lemvig-Struer tager stadig oftere uddannelsesstøtten fra studerende med højt fravær, og de skrider hurtigere ind. Men luksus-fraværet fjernes bedre med motivation end med straf, mener elevrådsformand.

Holstebro: Tidligere på ugen blev fraværstallene for landets gymnasier offentliggjort, og et gennemsnitligt fravær på over ti procent på cirka hver tredje gymnasiale institution fik alarmklokkerne til at ringe hos undervisningsminister Merete Riisager (LA).

Så hvad stiller rektorerne op for at få flere elever til at møde op til time? Foretrækker de pisk eller gulerod?

Hos VUC Holstebro-Lemvig-Struer er man ikke bange for at tage SU'en.

- Det virker, siger forstander Gert Sander Jensen.

VUC-centret har 380 årskursister, og i skoleåret 2017/18 fik 48 elever taget uddannelsesstøtte.

- Vi benytter det i stigende omfang - og vi tager den også tidligere nu, for eksempel hvis en HF-student var været lidt af et drys året før, så sætter vi hurtigere ind året efter. Den første fik taget SU'en tre uger efter skolestart, fortæller Gert Sander Jensen.

Holstebro Gymnasium, som hører til de gymnasier, der har mindst fravær i landet, benytter også sanktionen.

- Men det er ikke i væsentlig omfang. Vi bruger det overfor de elever, der ikke reagerer på andre sanktioner, og hvor det skyldes almindeligt slendrian - altså ikke længerevarende sygdom eller andre begrundelser for at være fraværende, siger Peter Lunde Damgaard.

- Men heldigvis er det kun et fåtal, som vi tager SU’en fra. Vi prøver selvfølgelig at hjælpe eleverne med at få en skolerytme og giver dem måske nogle skriftlige opgaver, som de skal skrive under mere strukturelle former, siger Peter Lunde Damgaard.

Luksus-fravær og dårlig samvittighed

Julie Maagaard Lund, 3. g'er og elevrådsformand på HHX i Holstebro, har ikke noget imod, at rektorer snupper SU'en fra sløve studerende.

- Men jeg tror helt sikkert, det er bedre at snakke med de unge for at få ændret den dér indstilling med, at de ikke behøver at være der, men at de godt lige kan smutte fra dén time, fordi det passer bedre, så de kan nå noget andet, siger elevrådsformanden.

Hun oplever, at fraværet ofte er koncentreret om ydertimerne - især mandag morgen og fredag eftermiddag. I dag er det torsdag og frokostpause - og halvdelen af klassen er gået hjem. De ville ikke sidde og vente 30 minutter på kun én lektion.

For nogle handler det om, at de har et meget presset program med både skole, lektier, fritidsjob, sport, kæreste og venner.

- Men det er ikke alle, der har det så stramt. Jeg tror, at de fleste godt kunne holde til at blive. Det er en luksus, man tager sig at skippe en time, fordi der ikke er nogen konsekvens, og mange går meget op i fraværsprocenten. Er den tæt på de ti procent, så bliver man i stedet for at gå hjem, oplever Julie Maagaard Lund.

Hun har ikke selv haft meget fravær, men også hun prioriterer sin tid nogle gange.

- Jeg ville da gå en halv time, for at nå at sige farvel til min søster, der er med i landskoret, fortæller Julie Maagaard Lund.

Noget andet fravær bunder i dårlig samvittighed, mener elevrådsformanden.

- Der kan være ting, der gør, at man ikke har lyst til at komme til time, og så bliver man bare væk. For eksempel hvis man ikke har forberedt en fremlæggelse, så er det nemmere at blive væk fremfor at blive konfronteret med det og stå til ansvar, fortæller hun.

Er det i orden, synes du, at der er studerende, der kommer og går, som det passer dem?

- Det er da lidt træls for resten af klassen, for det kan betyde, at man skal til at rykke rundt på andre fremlæggelser og den undervisning, som læreren har planlagt, siger Julie Maagaard Lund, der alligevel ikke efterlyser mere regulering.

- Nej, jeg synes, det fungerer fint nok, som det er nu. Det handler jo om, at vi er studerende og selv skal stå til ansvar for, at vi kan det, vi skal, når vi går til eksamen. Og hvis der er nogen, der mener, at de kan det ved at være her i mindre tid end de andre, så er det jo deres ansvar, synes Julie Maagaard Lund, elevrådsformand på HHX.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Ulfborg/Vemb

Medlemmerne flygtede efter sag om grusvej: Nu ser det lysere ud for MC-klubben

Fodbold For abonnenter

Sådan skal HB forlænge det forrygende forår

Struer For abonnenter

Der stod danger på GPS'en: - Der var en reel risiko for at blive slået ihjel, hvis man røg ud over

Struer

Klar til første spadestik til kunstgræsbane

Holstebro

Brugs udsat for røveri: Blev truet med 'pistol'

Holstebro For abonnenter

Historisk feriehus til salg: Fabrikant Færchs fristed skal have nye ejere

112

Brød ind i friluftsbadet og stak af med pengene

Annonce