Annonce
Ulfborg/Vemb

Den danske pølsevogn fylder 100: Danmarks mest kendte pølsemand var vild med de ristede hotdogs og de sorte penge

Kristen Poulsgaard  nåede at være pølsemand i ti år. Undervejs blev han aldrig træt at af smage på varerne, og kommer han i dag forbi en pølsevogn, kan han ikke lade være med at bestille en pølse. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kristen Poulsgaard blev pølsemand efter 19 år i Folketinget. Han var glad for at lange hotdogs over disken, men er ked af, at der bliver længere mellem pølsevognene. I anledning af Café Fodkolds 100 år ser han tilbage på sin sidste karriere.

Vestjylland: Lykken er at sætte tænderne i en ristet hotdog med det hele.

Det kan Kristen Poulsgaard fra Vemb skrive under på. Gennem sine ti år som pølsemand blev  den tidligere folketingspolitiker aldrig træt af pølser.

- De smager særlig godt, når man får dem i en pølsevogn. Jeg ved ikke helt hvorfor. Men det er anderledes, når man står i sit eget køkken, lyder det fra Poulsgaard.

I disse dage fylder den rullende pølsevogn 100 år. Der er blevet længere mellem vognene, som de senere år har fået hård konkurrence fra fastfoodrestauranter og pizzeriaer, og det er en skam, mener Kristen Poulsgaard.

- Det er måske blevet for dyrt at bespise en hel familie ved en pølsevogn, lyder vurderingen.

Annonce

Vildt karriereskifte

Det var lidt af en tilfældighed, at Kristen Poulsgaard selv blev aktiv pølsemand. Efter 19 år som fremskridtsmand i Folketinget skulle han finde på noget at lave, inden han blev pensionsmoden. I dag ville det blive betragtet som et vildt karriereskifte, hvis et folketingsmedlem blev indehaver af egen pølsevogn efter to årtier på Christiansborg. Og det gjorde ham da også til vel nok Danmarks mest kendte pølsemand.

Poulsgaard, der i dag har rundet de 85 år, var glad for livet som pølsemand i både Aalborg, Hagebro og Lemvig. Han fik også en enkelt gæsteoptræden i Bruxelles, hvor han serverede røde og ristede til danske roligans i forbindelse med en landskamp i Belgien. Arkivfoto: Jørgen Kirk

Det var da heller ikke alle, der var lige begejstrede for jobskiftet.

- Jeg sad engang i toget, hvor en mand henvendte sig til mig. Han var Des og spurgte, om jeg ikke var Poulsgaard fra Folketinget, der nu arbejdede som pølsemand. Det bekræftede jeg. Så sagde han: "Det kan De ikke være bekendt". Det var åbenbart for lavt. Jeg har aldrig tænkt på, at det ikke var fint, griner Poulsgaard.

Annonce

De sorte penge

Hans karrierevej har været alt andet en snorlige. Han har været sømand, fodermester, slagteriarbejder, revyskuespiller, folketingsmand og til sidst altså også pølsemand.

Hvad fik dig til at kaste dig over pølserne?

- Skal jeg være helt ærlig, så var det de sorte penge. Da jeg stoppede i Folketinget, var der et år, til jeg kunne gå på pension, og noget skulle jeg jo lave. Det var et dejligt job, som jeg var glad for. Så det blev til ti år, fortæller han.


Jeg kunne godt finde på at komme en halv øl i kogevandet. Det gav en god smag.

Kristen Poulsgaard, tidligere folketingspolitiker og pølsemand


Han nåede at drive pølsevogn i både Aalborg, Hagebro og Lemvig. Og så fik han en enkelt gæsteoptræden i Bruxelles. Poulsgaard blev i 1995 inviteret til den belgiske hovedstad i forbindelse med en fodboldlandskamp. Her langede han pølser over disken til de rød-hvide roligans på en af byens centrale pladser.

Havde du nogle særlige tricks som pølsemand?

- Tricks og tricks. Jeg kunne godt finde på at komme en halv øl i kogevandet. Det gav en god smag. Og så lod jeg være med at hælde alt vandet ud om aftenen, så næste dags pølser kunne få smag derfra, siger han.

Der går rygter om, at nogle pølsemænd tissede i vandet.

- Det har jeg godt nok aldrig hørt om. Skulle det gøre noget godt? spørger han.

Annonce

Køb en pølse

Selv har Kristen Poulsgaard svært ved at gå forbi en pølsevogn uden at købe noget. Andre burde gøre det samme, hvis pølsevognene fortsat skal være en del af gadebilledet, mener han.

- Det vil være trist, hvis de helt forsvinder. For der er noget særligt ved at spise ved en pølsevogn, lyder det Poulsgaard, hvis personlige favorit er en ristet hotdog.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce