Annonce
Mærkedage

Den bedste statsminister på det rette tidspunkt

Poul Schlüter er gift med tidligere balletdanser Anne Marie Wessel. Her er de til bogreception med nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Poul Schlüter er den længst siddende statsminister siden Anden Verdenskrig. Han fik styr på både sit parti og på landets økonomi, mens han var aktiv i politik.

90 år: I forbindelse med den nylige udgivelse af bogen "Schlüters politiske testamente" har De Radikales tidligere formand Marianne Jelved beskrevet hovedpersonen med følgende ord:

- Poul Schlüter var den bedste statsminister på det rette tidspunkt i vores historie.

Det er noget af et skudsmål at få. Men det var ikke uden grund, at Schlüter stod i spidsen for regeringen i 11 år og fire perioder - den længst siddende statsminister siden Anden Verdenskrig.

Onsdag 3. april fylder han 90 år.

Han formåede i sin tid som politiker både at få styr på sit parti og på sit lands økonomi.

Da han blev formand for Det Konservative Folkepartis folketingsgruppe i 1974, var partiet svækket efter et længere magtopgør, og det var op til Schlüter at forsøge at samle partiet igen.

Det gjorde han med succes i opposition til skiftende regeringer under Anker Jørgensens ledelse.

Med sit medietække og sin resultatsøgende kurs - under mottoet "Borgerlige stemmer, der arbejder" - lykkedes det at gøre de konservative til det største borgerlige parti i Folketinget.

Og da Anker Jørgensen måtte slippe tøjlerne i 1982, var Schlüter den oplagte afløser som statsminister.

Hans borgerlige firkløverregering gennemførte en række økonomiske stramninger, herunder kartoffelkuren og påskepakken.

De var medvirkende til at få dansk økonomi på så god kurs, at Schlüter på sit partis repræsentantskabsmøde i april 1986 kunne konstatere, at det gik "ufatteligt godt".

Et minus på 80 milliarder kroner på statsfinanserne var vendt til et plus, ledigheden var sit laveste niveau i fem år, og over 150.000 flere var kommet i arbejde.

Men i januar 1993 sluttede Schlüter-æraen, og det var ikke kun statsministerens skyld.

Hans partifælle Erik Ninn-Hansen havde i sin tid som justitsminister givet ordre til, at man skulle stoppe sagsbehandlingen af familiesammenføringer med tamilske flygtninge.

Efter tre års undersøgelser fremlagde højesteretsdommer Mogens Hornslet sin 6000 sider lange Tamil-rapport, hvor han konkluderede, at Ninn-Hansen havde handlet ulovligt. Der var også kritik af Schlüter, som samme dag valgte at træde tilbage.

Det Konservative Folkeparti har aldrig siden genvundet samme styrke som under Schlüter.

Han formåede at hente 23,4 procent af stemmerne ved valget i 1984, mens partiet ved det seneste valg kun fik 3,4 procent.

Selv om Poul Schlüter ikke længere er så godt gående som tidligere, så fejler hovedet intet.

Det fik tv-seerne også bevis for, da DR for halvandet år siden samlede de fem seneste statsministre på Marienborg og over fire udsendelser lod dem diskutere dansk politik.

Her demonstrerede Schlüter med sine skarpe replikker, at hans vid og humor i høj grad er intakt.

I forbindelse med den runde dag og udgivelsen af bogen har han dog bebudet, at der ikke bliver flere af den slags offentlige optrædener fremover.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er med at komme i gang

I både Holstebro og Lemvig kommuner har sundhedshuse været en vigtig del af dagsordenen de seneste år, ikke mindst fordi sygehuset i Gødstrup ligger langt væk, og der skal være nære sundhedstilbud. Samtidig gør situationen omkring de praktiserende læger det nødvendigt, at der nytænkes. Den tid er forbi, hvor der sidder en enkelt læge i en enkelt praksis. Ja, det går så længe, de nuværende læger fortsætter. Men når de stopper, kan de umuligt skille sig af med deres praksis, fordi ingen nye læger vil sidde alene. Derfor er det en god idé med et godt fagligt klima med flere praktiserende læger og gerne i et miljø, hvor der er mange andre sundhedsfaglige ekspertiser. Det har været naturligt at diskutere disse ting i Holstebro og Lemvig, fordi man enten har et forhenværende eller snart får et forhenværende sygehus, og man derfor i forvejen har en dialog med regionen omkring disse ting. Struer Kommune er vel mest sammenlignelig med Lemvig, når vi taler kommunestørrelse, og som vi har kunnet læse i aviserne i sidste uge, så er der også her akutte udfordringer med at få besat lægepraksis. I søndagsavisen blev regionen spurgt til udfordringen, og her var opfordringen, at man i Struer snarest får sat sig sammen, så man netop kan skabe sådan et sundhedshus med flerlægepraksis, så man får skabt det miljø, der skal til, for at man bevarer de sundhedsfaglige tilbud i byen. OK, der er ikke så langt til Holstebro fra Struer, som der er fra Lemvig. Men alligevel er det vigtigt for købstaden, at man bevarer disse tilbud "hjemme". Derfor må kommunen hurtigst muligt tage initiativ til at følge opfordringen fra regionen. Få de praktiserende læger og regionen engageret i at finde sådan et sted, hvor der kan skabes et sundhedscenter, og få diskuteret, hvad der kan være i det af kommunale, regionale og private initiativer. Og det er med at komme i gang. Erfaringen viser, at det tager rigtig lang tid både at finde samarbejdet, indholdet, men så sandelig også en finansiering, hvor det kræver store investeringer på flere års budgetter, før man har et økonomisk grundlag. Og så skal regionen også overbevises om, at der skal findes penge. Det tager også tid.

Annonce