Annonce
Udland

Demonstrationerne fortsætter i Bolivia efter præsidents exit

Carlos Garcia Rawlins/Reuters
Politiet i La Paz affyrer tåregas for at forhindre sammenstød mellem tilhængere og modstandere af Evo Morales.

Demonstrationerne fortsætter mandag i Bolivia - dagen efter, at præsident Evo Morales trådte tilbage.

Politiet affyrer tåregas mod demonstranter i hovedstaden La Paz for at forhindre slagsmål mellem tilhængere og modstandere af Morales, rapporterer tv-stationen Todo Noticias.

Bolivia er mandag præget af usikkerhed om, hvem der leder landet efter en begivenhedsrig søndag, der endte med præsidentens afgang.

Flere ugers demonstrationer i protest mod formodet valgsvindel fik først Morales til at love nye valg, men få timer senere meddelte han, at han ville forlade embedet.

Tre mennesker er døde og hundredvis af andre såret under sammenstød i løbet af de 20 dage, demonstrationerne har stået på.

Oppositionsalliancen Comunidad Ciudadana (CC) har opfordret parlamentet til at indsætte afløsere for de ministre, der er trådt tilbage, og ikke mindst for Morales og hans vicepræsident.

Oppositionen ønsker også en dato for et valg. Her må Morales ikke stille op, mener CC.

Ifølge loven skal der udskrives valg inden for 90 dage.

Mandag har modstandere af Morales bygget barrikader i gaderne i La Paz, angiveligt for at beskytte sig mod Morales-tilhængere, som ifølge den anden fløj har plyndret butikker og påsat brande i løbet af natten.

Ud over La Paz har der været voldelige demonstrationer i byerne El Alto og Cochabamba i løbet af natten.

Der er ubekræftede forlydender om, at præsidentens bolig er et af de steder, der er blevet plyndret.

Der er usikkerhed om, hvor Morales befinder sig. Bolivianerne har ikke hørt noget til ham, siden han søndag manede rygter i jorden om, at han skulle være flygtet ud af landet.

- Jeg har ingen grund til at flygte. Det bolivianske folk skal vide, at jeg ikke har stjålet noget fra nogen, sagde Morales søndag med henvisning til de anklager om korruption, som hans modstandere har rettet mod ham.

/ritzau/dpa

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer For abonnenter

SSP om ny indsats: - Man er så provokerende i sin adfærd, at det er fuldstændig ligegyldigt, om det er politiet, der kommer, eller ej

Leder For abonnenter

Lad det nu blive realistisk

Som vi skrev i avisen onsdag, følger de lokale idrætshaller - sammen med landets øvrige - noget interesseret, hvad der sker med planerne om de såkaldte B18, et nyt bygningsregulativ. Hvis det gennemføres, som der er lavet udkast til, vil det give voldsomme problemer med en række af de mange arrangementerne, hallerne har i dag. Hvis det gennemføres, skal der ved hvert arrangement laves en pladsfordelingsplan, som skal godkendes af en brandteknisk virksomhed. Og der skal være folk til stede, som skal være uddannet i brandmateriellet. Ud over det vil være en uoverskuelig økonomisk byrde for de mange små-arrangementer, der er i hallerne, vil det også give en masse praktiske udfordringer. Som for eksempel at hvis der kommer lidt flere mennesker, end man havde regnet med, må der ikke stilles ekstra borde op, fordi de ikke indgår i den plan, der er godkendt. Nu må man håbe, at de, der har udarbejdet udkastet, også vil forholde sig til den realistiske dagligdag. Naturligvis skal sikkerheden være i orden, og det grundlæggende i hallerne er, at der er nødudgange, flugtveje er beskrevet, og der er brandmateriel, der også virker. Og det siger sig selv, at man ikke må stille ekstra borde, store gymnastikredskaber eller andet op foran flugtvejene. Men at der skal laves en plan for hvert et lille arrangement, som skal godkendes og dermed betales hos en virksomhed, det er at gå alt for langt. Det vil i realiteten betyde, at en lang række arrangementer ikke kan gennemføres, fordi der ikke er penge til det, og fordi det bliver for besværligt. Der er gjort indsigelser mod det nye regulativ, og forhåbentlig vinder fornuften, så der naturligvis er et indhold, der sikrer sikkerheden. Men at man også forholder sig til virkeligheden. En halbestyrer ved jo alt om, hvordan man må stille borde op, uden det går ud over sikkerheden, og han er i jævnlig kontakt med brandmyndighederne, der både kontrollerer og giver gode råd. Det må række. Vi kan ikke undvære de mange små arrangementer i de haller, der binder mange mindre samfund sammen.

Annonce