Annonce
Udland

Demonstranter i Hongkong samles igen efter udskudt lov

Athit Perawongmetha/Reuters
Suspenderingen af den udskældte udleveringslov har ikke fået de mange demonstranter i Hongkong til at stoppe.

Hundredtusinder af mennesker var igen søndag på gaden i Hongkong for at vise deres utilfredshed med en planlagt udskældt udleveringslov. Demonstrationen finder sted, selv om den øverste leder af den tidligere britiske kronkoloni har suspenderet arbejdet med lovforslaget.

Den enorme menneskemængde i den centrale del af storbyen råbte slogans mod de lokale politiske ledere, da de gik gennem gaderne.

- Opgiv den onde lov, lød det taktfast fra demonstranterne.

De krævede også, at regeringschef Carrie Lam går af.

Carrie Lam overraskede ellers mange politiske iagttagere lørdag, da hun meddelte, at den omstridte lov suspenderes på ubestemt tid. Hun sagde, at de politiske ledere nu vil lytte til kritik. Hun sagde dog ikke, at loven vil blive opgivet.

Hendes uventede indrømmelse blev hurtigt forkastet af demonstranternes ledere og talsmænd. De siger, at Carrie Lam må gå af og opgive lovforslaget fuldstændigt. De ønsker også, at hun undskylder for, at politiet har anvendt tåregas og gummikugler mod demonstranter.

- Personligt mener jeg ikke, at hun kan blive på posten som Hongkongs leder. Hun har ingen opbakning i befolkningen, siger en 38-årig demonstrant, Dave Wong, til AFP.

- Hun har foregivet, at hun ikke vidste, hvad vi havde af bekymringer og ikke så demonstranter blive såret. Hun har oven i købet kaldt dem bøller, og det gør os rasende, tilføjer en anden demonstrant, Calvin Wong.

Omkring 80 mennesker blev såret under gadekampe i ugens løb - deriblandt 22 politifolk.

Udleveringsloven vil gøre det lovligt at sende mistænkte i straffesager til retsforfølgelse i Kina.

Hongkong er en del af Kina. Men området har udstrakt selvstyre, hvilket blandt andet betyder, at de har deres eget retssystem.

Kritikerne frygter, at udleveringsaftalen kan bruges til at straffe politiske dissidenter i Kina og dermed blive et markant skridt i retning af øget kinesisk kontrol over Hongkong.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

'Datainformeret' er måske nok et DJØF-ord - men det er godt

I gårsdagens avis kunne man læse ordet "datainformeret". Det har om noget en klang af DJØF og offentlig forvaltning over sig. Det stod da også at læse i et citat fra en offentligt ansat leder. Skoleleder Ole Priess brugte ordet, da han skulle forholde sig til en rapport om skolernes evne til at løfte eleverne på det faglige område. Men selv om ordet måske ikke er det mest sexede i forrådet, var det både velvalgt og relevant i sammenhængen. Tænketanken CEPOS har netop offentliggjort den årlige rangliste over skolernes effekt. Den siger noget om, hvor gode skolerne er til at få karaktermæssige resultater ud af børnene ved afgangsprøven i forhold til de forventninger, man kunne have til børnene ud fra deres baggrund. Og i den opgørelse er Ole Priess' skole, Rolf Krake Skolen i Holstebro, endt langt nede på listen. Som kommunens dårligste og på en plads som nummer 1145 ud af 1415 skoler på landsplan. Det er et alvorligt tegn på, at der er udfordringer på skolen. Og det er her, det fine ord kommer ind i billedet. Skolelederen kan ikke ignorere undersøgelsen, men han kan heller ikke stille sig op offentligt og give den ret i, at hans skole er elendig til at få stoppet viden ind i hovedet på børnene. Derfor svarer han, som han gør: " … i stedet for at været datastyret og have som mit mål, at skolen skal have den højeste undervisningseffekt, så handler det for om mig om at være datainformeret, forstået på den måde, at undervisningseffekten er ét blandt flere parametre, vi skal være opmærksomme på," siger han. Og det rammer hovedet på sømmet. Skolen bliver målt og vejet på mange måder. Der er nationale test, CEPOS-undersøgelsen, trivselsundersøgelser og karaktergennemsnit. Alt sammen noget, man kan stirre sig blind på og miste helheden, hvis man målrettet jagter et resultat. Men de er alle indikatorer, som ikke må ignoreres. Man skal ikke se en elendig placering i denne undersøgelse som et facit, men som et tegn på, at noget langt fra er optimalt. Og så handle derefter. Hvis resultatet kan (bort) forklares, kan man også gøre noget for at forbedre det.

Annonce