Annonce
Mærkedage

Debattøren, som kom på EU's sorte liste

"Stram Kurs er et parti, der bygger på ekstrem tomhed. Der er ingen ånd, kun protest", skrev Iben Thranholm 3. maj. I dag er hun folketingskandidat for partiet, og tirsdag 21. maj fylder hun 50 år. Foto: Bjarke Ørsted/Scanpix
Teologen Iben Thranholm er en skarp debattør med kontroversielle holdninger. Alligevel kom det som en overraskelse, at hun stiller op til folketingsvalget for partiet Stram Kurs. Tirsdag 21. maj fylder hun 50 år.

50 år: Det gibbede nok i en del danskere, da teologen Iben Thranholm meddelte, at hun stiller op som folketingskandidat for partiet Stram Kurs. Iben Thranholm har været debattør i både Berlingske, Politiken og Kristeligt Dagblad, ofte med saftige og kontroversielle synspunkter i et lille kongerige præget af konsensus.

Men at hun ligefrem meldte sig som Rasmus Paludans medkæmper, kunne man ikke forudse, for så sent som 3. maj i år skrev hun: "Stram Kurs er et parti, der bygger på ekstrem tomhed. Der er ingen ånd, kun protest".

Iben Thranholm, som fylder 50 år tirsdag 21. maj, er opvokset i Viborg og uddannet teolog. Hun var oprindeligt medlem af folkekirken, men skiftede senere til katolicismen. Hun har altid haft synspunkter, der skilte sig ud, som da hun tog afstand fra fri abort. Hendes synspunkter på kvindens rolle vil af nogle måske også anses for gammeldags: "Den største og smukkeste opgave, kvinder har, er at opdrage deres egne børn".

Iben Thranholm skriver gerne om udenrigspolitik, og her er hun også parat med skarpe holdninger. I 2012 udtalte hun sig således positivt om Ruslands leder, Vladimir Putin: "Putin er ikke en stor politisk trussel, men snarere en åndelig og værdimæssig trussel. Det, Vesten frygter, er ikke atomvåben som under Den Kolde Krig, men åndelig fornyelse".

Hendes syn på Putin og Rusland vakte opsigt helt nede i EU. I 2015 skrev hun i et russisk tidsskrift om EU's lempelige indvandrings- og asylpolitik, at de europæiske politikere misbrugte næstekærlighedsbegrebet som begrundelse for denne politik. Hendes debatindlæg bragte hende på EU's sorte liste, for EU har en gruppe ved navn East StratCom, der registrerer russisk "fejlinformation" af vestlig offentlighed, og man mente, at Iben Thranholms indlæg hørte under denne kategori.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) fastholdt, at EU gjorde ret i kategoriseringen og udtalte, at han var "enig i taskforcens vurdering af, at det udgør et typisk eksempel på Kremls narrativ om Vestens moralske kollaps".

Det er sandt, at Iben Thranholm bekymrer sig om Vestens moralske kollaps. I en række artikler har hun advaret mod sekulariseringen og moralsk fallit. I Berlingske skrev hun, at det postmoderne projekt, som har handlet om at tømme kulturen for troen på Gud og bryde med al kristen moral, viser sig at have spillet fallit og gjort os sårbare.

Ifølge Thranholm er det nødvendigt at genintroducere troen for at redde Europa. Det er klart, at den slags tale vækker anstød i et samfund, der er gennemsyret af sekulær tankegang, men Iben Thranholm er ikke typen, der lægger sig ned i offentlige debatter, og truslen fra islamiseringen har flere gange fået hende til tasterne. I Politiken skrev hun: "Når politikere i stigende grad mister kontrollen med terroren og integrationen, er det netop, fordi de er ude af stand til at erkende, at hele problematikken med islam handler om den religiøse dimension".

Hvis man læser Iben Thranholms seneste debatindlæg, er det måske ikke underligt, at hun har søgt mod Stram Kurs, for hun tegner et billede af Vesten, der er truet af muslimsk masseindvandring: "Jeg synes, det er tankevækkende, at et mindretal på ca. 250.000 muslimer i Danmark nu i over ti år, siden Muhammedkrisen i 2005, har formået at sætte dagordenen i hele samfundsdebatten".

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gymnasium og Klimatorium

Byggeriet af Klimatorium i Lemvig foregår fortsat mest under jordhøjde. Men mens byggeriet vil rejse sig i løbet af de kommende måneder og blive et synligt tegn på, at Lemvig Kommune satser på, at klimaudfordringerne skal blive til et vækstpotentiale frem for et problem, så arbejdes der på tiltag, som skal samarbejde med Klimatorium. I lørdags kunne vi fortælle om det nyeste initiativ, som får forbindelse til Klimatorium. Lemvig Gymnasium vil lave en klima-linje, hvor Klimatorium er en samarbejdspartner. Det er det første gymnasium i landet, der sætter ord og handling bag, at klimaet er en vigtig del af den nære fremtids udfordringer. Det er et eksempel på det, Klimatorium gerne skal udvikle, nemlig ideer og projekter, som skal sætte Vestjylland på dagsordenen. Klimatorium har allerede givet omtale andre steder på kloden. På New Zealand vil man lave noget tilsvarende efter et besøg i Lemvig. Og vi har for eksempel her i bladet kunnet fortælle om en amerikansk klummeskriver, der opfordrede præsident Trump til at kigge mod Lemvig for netop at lave sådan et tiltag for at sætte gang i, at man også i USA får lavet problemerne med klimaet om til noget positivt. En betingelse for, at Klimatorium bliver en succes, er, at man skaffer sig samarbejdspartnere, som netop vil bruge bygningen i Lemvig som det sted, hvor man sammen med andre vil udvikle idéer - og det skulle gerne være til gavn for det lokale erhvervsliv, som kan være medspillere. Lakmusprøven er, om det lykkes at skaffe de partnere, der skal til, for at etape 2 kan bygges af private investorer, efter det er Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand, der står for den første etape. At Lemvig Gymnasium har set muligheden for, at det er vestjyske studenter, der skal gå forrest med en studenterhue med klimabånd, er med til at styrke omtalen og interessen for Klimatorium, allerede inden byggeriet står klar. Efter sommerferien skulle 1. etape af det markante byggeri så være klar til at blive indviet, og så er det, vi med spænding venter på, om folkene bag kan melde ud, at nu er interessen så stor, at en privat investor kan lade håndværkerne fortsætte med at få hele projektet gjort færdigt.

Annonce