Annonce
Debat

Debat: Win-win-win-win at tage 100.000 hektar med økologi ud af drift

Debat: Fra alle sider efterlyses idéer, som skal få landmænd og samfund til at udtage landbrugsjord til gavn for miljø, klima og biodiversitet. Det må godt koste, men helst ikke for meget. Jeg kan anvise udtag af 100.000 hektar - med en samfundsbesparelse til følge. Jeg har fået inspirationen fra to sider:

DTU Fødevareinstituttet har offentliggjort rapport for fjerde kvartal 2020 vedrørende pesticidindhold i fødevarer, som sælges i Danmark. Det står galt til med en række importvarer, også de økologiske. Til gengæld er kun et enkelt dansk-produceret produkt over grænseværdierne - en lille bitte smule og slet ikke som for importvarerne. Det gælder en bladbede.


Annonce

Det er op til den enkelte at være veganer, vegetar, kødspiser og/eller tilhænger af økologi. Hold samfund og skattekroner uden for valget.

Fra debatindlægget


16. januar hed det i mediet Zetland, at landbrugets mål må være bæredygtighed, og på vejen hertil er økologi en blindgyde. Øko-metoden er dogmatisk og ikke åben for ny viden og alternativer. Professor på Københavns Universitet Nina Cedergreen blev citeret for, at der i dag er god fødevaresikkerhed i såvel dansk økologi som konventionel produktion. Det er derfor tid at starte forfra og lave en produktion, den bedste, som skal måles efter et klimamærke.

Det er op til den enkelte forbruger at være veganer, vegetar, kødspiser og/eller tilhænger af økologi. Men hold samfund og skattekroner uden for valget. Den forbruger, som foretrækker dogmatik til overpris, må selv betale herfor.

Afhængig af afgrøde høster den økologiske landmand fra 30 til 60-70 procent af udbyttet hos den videnbaserede, ikke dogmatiske nabo. 300.000 hektar dyrkes økologisk. Høsten her kan altså laves på 200.000 hektar, hvis man ikke er dogmatisk.

Det giver 100.000 hektar i overskud til ukrudt, insekter og wildlife i det hele taget - uden det går ud over produktion, beskæftigelse, eksport og valutaindtjening, natur og fødevaresikkerhed. Samtidig kan staten spare økologitilskuddet til 300.000 hektar. Det er da win-win-win-win - for miljø, biodiversitet, klima og økonomi, såvel statens som forbrugerens.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Udvider kapacitet: To testcentre bliver til tre på mandag

Annonce