Annonce
Debat

Debat: Vi skal oplyse autister og andre medborgere med særlige behov

Autister: I disse uger bliver vi alle fyldt op med informationer om coronavirussen. Informationer, som ofte giver anledning til bekymring blandt os alle. Men der er borgere i dette land, som bliver mere bekymrede end de fleste. Nemlig autister, beboere på botilbud og de mindste børn.

I disse tider har mange af os fået mere tid i hjemmet. Fjernsynet kører uafbrudt i baggrunden, hvor det ene pressemøde med eksperter bliver afløst af det andet. Og heldigvis for det. For vi har set, hvad der sker de steder, hvor borgerne ikke er oplyste.

Vi har alle brug for at blive pumpet fuld af information i den her kritiske periode. Vi har alle brug for at vide, hvordan vi hver især kan løfte vores del af byrden, så vi hurtigst muligt kan komme tilbage til nogenlunde normale tilstande.

Det er dog vigtigt, at vi er opmærksomme på at kommunikere og oversætte eksperternes og journalisternes sprog og budskaber. Vi skal oversætte fagudtrykkene og mængden af informationer, så både børn og voksne med særlige behov kan forstå alvoren – ellers risikerer vi at skræmme dem fra vid og sans.

Når et lille barn, en autist eller i det hele taget borgere med særlige behov hører, at ”det er farligt” og at ”tusindvis dør af coronavirussen”, så tror de, at alle dør, og at de også selv bliver smittet og dør. Dette udløser store bekymringer, angst og søvnløse nætter for rigtig mange.

Borgere med særlige behov kan også have svært ved at aflæse sociale sammenhænge. De kan have svært ved at tolke kommunikation, som ikke formuleres tydeligt og klart. Derfor er der oplysninger, som vi altid bør beskytte dem mod. Oplysninger, som gør mere skade end gavn.

De fleste af os har fået en helt ny og anderledes hverdag, efter coronavirussen har gjort sit indtog i Danmark. Men for børn og voksne med autisme svarer det til, at de har mistet deres faste holdepunkter. Nemlig strukturen. Når faste rutiner og rammer er væk, bliver de bange og urolige – og nogle får endog angst.

Vi skal alle hjælpe med at sikre, at der fortsat er så meget struktur på hverdagen som muligt for dem, der har brug for det. Vi skal sætte os ned og snakke om fakta, tal og fagudtryk, så også borgere med særlige behov er oplyste i denne krisetid.

Anni Matthiesen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce