Annonce
Debat

Debat: Venstre skal være førstevalget for stemmerne, der gik over midten

Ved sidste folketingsvalg vandrede 200.000 vælgere fra blå til rød blok. Venstre skal genvinde regeringsmagten, så vi igen kan sætte en ansvarlig retning for Danmark. Som næstformand for Venstre vil jeg støtte Jakob Ellemann i at styrke Venstre, så det bliver naturligt for de 200.000 danskere at vende hjem til blå blok. Det vil jeg gøre med ordentlighed, politisk bredde og organisatorisk indsigt.

Venstre er et bredt folkeligt forankret parti, der giver svar på de problemer danskerne møder. Både de små og nære problemer i dagligdagen, men også de kriser og konflikter, der truer vores land udefra. Vi er kernedanske, men med et stærkt internationalt udsyn. Danmark bliver kun større af, at vi engagerer os i verden.

Kampen frem mod næste folketingsvalg står ikke mellem Dansk Folkeparti og Venstre. Den står mellem rød og blå blok. Vi genvinder ikke regeringsmagten og får Jakob Ellemann som statsminister ved at kæmpe på højrefløjen om de vælgere, der aldrig kunne forestille sig at stemme på andre partier end os borgerligt-liberale.

Partierne i blå blok er vores tætteste allierede, og vi skal have genopbygget det tillidsfulde samarbejde, som tidligere har gjort os stærke. Men vi skal også samarbejde henover midten. Med socialdemokraterne, de radikale og i nogle sager også med SF, Alternativet og Enhedslisten selvom det ikke er der vi har flest fællesmængder. For sådan skaber vi resultater for Danmark.

Men vi skal ikke gøre os illusioner. Det bliver aldrig Mette Frederiksen, der ringer til Jakob Ellemann og tilbyder ham og Venstre statsministerposten. Derfor skal og må vi gøre Venstre til førstevalget for langt flere danskere, og vi skal gøre det naturligt at vende hjem til venstre for de vælgere, der ved sidste valg, valgte blå blok fra.

Venstre er et liberalt parti. Vi er ikke nationalkonservative. Vi er et bredt parti med politik på alle hylder. Vi er et parti, der ikke kun kan tale om udlændinge. Vi står på mål for en stram og fornuftig udlændingepolitik, fordi den politik er nødvendig for at sikre sammenhængskraften i Danmark. Kommer man til Danmark, så skal man bidrage. Bor man i Danmark, så skal man lære dansk, følge vores love og regler og få Danmark ind under huden. Vi møder alle mennesker med forventninger og krav – også udlændinge, der kommer hertil. Men vi er og skal ikke være som de højreorienterede partier, der kun kan tale om udlændingepolitik, og som kæmper om at gøre det i det groveste sprog.

Vi skal holde fast i vores liberale kompas. Det værdisæt, der har gjort Venstre stærkt gennem 149 år. Jeg vil som næstformand være et stærkt team sammen med Jakob Ellemann. Vi kan samle Venstre og styrke os indefra med stærkere politikudvikling, bedre inddragelse og organisatorisk forankring.

Venstres nye næstformand skal loyalt støtte formanden og bygge bro mellem formanden, de folkevalgte og medlemmerne. En næstformand skal spille alle stærke. Vi har mange profiler i Venstre. Dem skal vi bruge aktivt til at styrke vores parti. Men næstformandens rolle er ikke at være solorytter, der skal promovere sig selv. Venstres næstformand må og skal være en holdspiller.

Afstanden mellem folkevalgte og medlemmer skal være kortere. Vi skal opbygge både formelle og uformelle politiske netværk. Vi skal udvikle politiske camps og nye typer aktiviteter, der gør det sjovt og spændende at være medlem af vores parti. Vi skal sætte den politiske kreativitet fri og lære af vores knap 35.000 medlemmer.

Venstre være partiet for alle aldersgrupper. Vi har Danmarks stærkeste politiske ungdomsorganisation. Men mange falder fra, når familielivet kalder. Det er et tab for Venstre. Børnefamilierne har stor berøring med vores velfærdssamfund og en kæmpe viden om, hvordan vi udvikler det fremover. Et velfærdssamfund, der sætter mennesket i centrum og sikrer frit valg for den enkelte og tillidsfulde rammer for de offentligt ansatte, så de kan bruge deres faglighed og kompetencer på at møde borgeren i øjenhøjde i stedet for at blive fanget under en bunke bureaukrati.

Den arvefølgetænkning, der har præget Venstres tidligere ledelse, har skabt konflikter, det har skabt splid. Venstre ledelse skal være et team, hvor der ikke er tvivl om rollerne. Derfor skal næstformanden være en loyal holdspiller, det er jeg.

Næste år kan Venstre fejre sit 150-års jubilæum. Som næstformand vil det være mit mål, at vi kan fejre vores jubilæum som et stærkere parti, et samlet parti og et parti, der tager ansvar for fællesskabet og helheden og skaber et mere liberalt, velstående og sammenhængende Danmark.

Annonce
Ellen Trane Nørby
Annonce
Forsiden netop nu
HB

HB hentede tredje udesejr i træk

Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Erhverv

Frygt for skadedyr lukker Netto

Annonce